Реклама
Реклама
Реклама

Главная Новости

Пантомографічне зображення щелепи — що це?

Опубликовано: 15.08.2022

Пантомографічне зображення, або пантомограма — це зроблений за допомогою спеціального апарату панорамний рентгенівський знімок зубів, який всебічно відображає стан зубного ряду, включаючи вид зубів, гайморових пазух, кісток верхньої щелепи, нижньої та скроневої щелеп. Якісно зроблений панорамний знімок зубів необхідний при лікуванні різних елементів зубного ряду, тому що тільки огляд на панорамній рентгенограмі дозволяє оцінити здоров'я всіх зубів, пародонта і прилеглої області. Ви можете зробити панорамний знімок Одеса.

панорамний знімок Одеса

Що таке пантомограма?

Гарним прикладом є планове впровадження імплантів, що зазвичай вимагає оцінки стану зубів у зоні планованої операції. Стоматолог повинен виконати або замовити пантомографічне зображення також, коли лікування кореневого каналу стає необхідністю. Нижче інші показання та опис панорамного знімка зубів.

Пантомограма — це результат обстеження, який отримують в результаті рентгенографії зубів і кісток верхньої щелепи, нижньої щелепи разом зі скронево-нижньощелепними суглобами і області гайморових пазух. Знімок зубного ряду, що включає всі перераховані вище елементи, складається з панорамної рентгенограми. Він не використовується там, де простого рентгенівського знімка зуба може бути достатньо для оцінки стану зубного ряду. Хороший стоматолог на основі збільшеного зображення анатомічної будови зубних лунок (завжди зробленого при збільшенні 15%) може точно оцінити не тільки стан зубів, а й визначити те, що спочатку не видно на перший погляд.

панорамний знімок

Це може бути, серед іншого, стан і аномалії будови коренів зубів, анатомічні відхилення напрямків їх росту або місця, де знаходяться зачатки непрорізаних зубів. Пантомограма також допоможе в оцінці мінералізації зубів.

Пантомографію не слід плутати з іншим видом обстеження, яким є цефалометричний знімок. Цефалометрія — це один із видів рентгенівської візуалізації, при якому йдеться не лише про рентгенівський знімок зубів, а й про зображення всього черепа в боковому положенні з контрастним позначенням зубного ряду та його околиць. Цефалометричний знімок виконується на замовлення стоматолога, ортодонта або протезиста, переважно при лікуванні неправильного прикусу, а також в ортодонтії та щелепної хірургії.

Панорамний знімок зубів може бути призначений в рамках діагностики перед операцією поза порожниною рота з метою виключення запальних вогнищ при стандартному перебігу оперативного втручання.

Що таке та для чого потрібно Пантомографічне зображення

rss