Реклама
Реклама
Реклама

Погашення іпотеки материнським капіталом в Ощадбанку

  1. Можливості використання іпотеки плюс материнський капітал в Ощадбанку
  2. Умови іпотеки під материнський капітал в Ощадбанку
  1. Можливості використання іпотеки плюс материнський капітал в Ощадбанку
  2. Умови іпотеки під материнський капітал в Ощадбанку
  3. порядок оформлення
  4. Молода сім'я, особливо з народженням дітей, замислюється про покупку першої власної житлової площі. Коли своїх коштів не вистачає, можна звернутися в банк і отримати потрібну суму від нього. Але його потім треба якось виплачувати, а іпотека по праву вважається самим «дорогим» кредитом для клієнтів. Тому держава активно підтримує програму іпотеки плюс материнський капітал в Ощадбанку. Вона дозволяє взяти кредит з найменшою фінансовим навантаженням, і дуже спрощує його подальше погашення.

    Можливості використання іпотеки плюс материнський капітал в Ощадбанку

    За рахунок коштів капіталу можна взяти нерухомість на ринку нового або вже побудованого раніше житла. У такого використання є кілька особливостей:

    • капітал може бути використаний при оформленні нової іпотеки, або ж для погашення вже існуючої;
    • використовувати дані кошти можна для внесення першого платежу, або для погашення частини кредиту вже в процесі повернення грошей банку;
    • оскільки сертифікат видається сім'ї, то в подальшому житло буде оформлено як пайова між батьками і дітьми.

    Іпотека під материнський капітал в Ощадбанку може бути оформлена відразу ж після отримання підтверджуючого документа на руки: чекати 3-х річного віку дитини більше не треба (згідно з останніми змінами законодавства). Остаточно в часткову власність (для дружини, чоловіка і дитини) житло буде оформлено одразу після повної виплати оформленого кредиту.

    Що стосується існуючих програм відповідного плану в Ощадбанку , То для використання даного капіталу підходить 2 програми:

    • «Придбання готового житла».
    • «Придбання житла, що будується».

    Вони розрізняються встановленими відсотками і списком необхідних документів. Зверніть увагу, що перший платіж і частина тіла і відсотків кредиту сертифікатом можна оплатити за двома цими програмами, а ось для виплати штрафів і неустойки дані кошти використовувати не можна.

    Умови іпотеки під материнський капітал в Ощадбанку

    Оскільки навіть такий вид іпотеки є для банку звичайної кредитної послугою, умови іпотеки на суму материнського капіталу в Ощадбанку припускають наступні вимоги до потенційного клієнта-власникові сертифіката:

    • вік від 21 до 75 років (на момент повного погашення кредиту);
    • стаж роботи від півроку на останньому місці.

    Крім цього, для такого типу кредитування в якості позичальників обов'язково залучаються подружжя основного клієнта (якщо інше не прописано в шлюбному договорі).

    Що стосується основних умов для іпотеки Ощадбанку використанням материнського капіталу, то в загальному вигляді вони виглядають наступним чином:

    • сума кредиту розраховується індивідуально (за рівнем доходу і внеску), але зазвичай знаходиться в межах 300 000-15 000 000 руб .;
    • термін кредитування від 1 року до 35 років (залежить в тому числі від віку клієнта);
    • перший платіж не менше 20% від вартості за договором кредитування;
    • процентна ставка в районі 11-13%;
    • квартира або будинок стануть згодом заставою;
    • банк зажадає обов'язкової страховки;
    • відсутність комісій;
    • відсутність штрафів за дострокове погашення;
    • особливі, більш вигідні умови для зарплатних клієнтів банку, і для тих, у кого банк є учасником будівництва житла.

    Щоб розрахувати найвигідніший варіант, можна скористатися спеціальним калькулятором онлайн . Треба також враховувати, що кращі умови банк надати для кредиту на невеликий термін, з великим першим внеском і хорошим рівнем доходу у клієнта.

    Порядок оформлення такого виду кредиту слід розглядати окремо для способу використання коштів для погашення частини кредиту, і окремо для варіанту Сбербанк іпотека материнський капітал як початковий внесок.

    З другим варіантом все набагато складніше. Як відомо, питанням використання даних коштів завідує Пенсійний фонд. У його положеннях прописано правило: капітал може бути використаний після підписання договору на іпотеку. Сам договір, в свою чергу, підписується разом з внесенням першого внеску.

    Ситуація ускладнюється ще двома вимогами законодавства:

    • Пенсійний фонд не може перерахувати кошти капіталу нікому, крім кредитної організації (тобто самого Ощадбанку);
    • Пенсійний фонд перераховує банку гроші тільки через 2 місяці після підписання договору.

    Тому фактично при використанні капіталу як першого внеску Ощадбанк і Пенсійний фонд якось домовляються і йдуть назустріч клієнту, а сам банк як би дає вам кредит без першого внеску, гроші за який він отримує тільки через 2 місяці.

    Алгоритм дій в такій ситуації виглядає наступним чином:

    1. Спочатку необхідно підготувати документи: стандартний набір, сертифікат на капітал (копія) та довідка з Фонду про залишок грошей за капіталом (довідка повинна бути видана не пізніше, ніж за 30 днів до звернення в банк).
    2. Після цього ви повинні подати заявку на іпотеку з капіталом, при цьому обов'язково прямо в заявці вказати, що ви хочете його використовувати як перший внесок.
    3. Банк розглядає заявку протягом 3-5 днів.
    4. Після схвалення заявки укладається договір купівлі-продажу для вторинного ринку житла, або договір пайової участі для новобудови (такий договір ще і реєструється в Росреестра).
    5. Потім банк переводить всю вартість квартири на рахунок, який поки заблокований для продавця житла.
    6. Після цього Росреестр оформляє право на житло покупця, а банк укладає з ним договір по іпотеці (з урахуванням застави житла і його страхування).
    7. Продавець отримує повний доступ до рахунку з перерахованими банком грошима.
    8. Покупець бере кредитний договір і договір на іпотеку, йде в Пенсійний фонд і просить перерахувати банку перший внесок за рахунок материнського капіталу.
    9. Протягом 2-х місяців банк отримує гроші від Фонду.

    У разі використання капіталу для погашення частини вже оформленого кредиту все набагато простіше:

    1. Спочатку треба взяти в банку довідку про суму заборгованості, що залишилася.
    2. Потім віднести цю довідку до Пенсійного фонду і написати заяву про те, що ви хочете використовувати капітал на погашення іпотеки, а також докласти необхідні документи.
    3. Протягом місяця Фонд розглядає заявку, ще місяць переводить гроші, після чого банк переглядає ваш графік виплат (або закриває кредит).

    162 перегляду Підпишіться на Bankiros.ru