Реклама
Реклама
Реклама

Що робити співробітникам з сіркою зарплатою - The Village

  1. Віра Філатова
  2. Андрій Воронін
  3. Любов Корпачева

Віра Філатова   партнер рекрутингової компанії   Antal Russia   Я б не рекомендувала претендентам погоджуватися на такий спосіб оплати, тим більше при сьогоднішній економічній нестабільності

Віра Філатова

партнер рекрутингової компанії Antal Russia

Я б не рекомендувала претендентам погоджуватися на такий спосіб оплати, тим більше при сьогоднішній економічній нестабільності. У ситуації з сіркою зарплатою співробітник не захищений і не має допоміжних інструментів для впливу на роботодавця в разі, якщо той перестане виплачувати частину зарплати в конверті. Якщо при влаштуванні на роботу ви погоджуєтеся на умови роботодавця, будьте готові, що вам в якийсь момент затримають або не виплатять частину зарплати. Сьогодні нам зустрічаються претенденти, які розповідають на співбесіді, що в зв'язку зі складнощами в компанії їм не виплачують «неофіційну» частину зарплати. І, на жаль, вони ніяк не можуть на це вплинути.

Краще заздалегідь подумати, чи приймати таку пропозицію, і обговорити всі нюанси «на березі». При підписанні паперів уважно вивчіть тип і умови контракту, а ще раніше, на одному з етапів співбесіди, проясніть всі деталі з питання винагороди. Не варто вірити, якщо вам пропонують влаштуватися за сірою схемою, обіцяючи вас в майбутньому перевести на білу зарплату. Звичайно, не всі роботодавці прагнуть вас обдурити, але після того як ви підпишете договір, змінити умови буде ще складніше, ніж на етапі переговорів.

Ситуація, коли співробітникам не виплачують компенсацію при звільненні, не рідкість, і це не завжди залежить від того, чи отримуєте ви офіційну зарплату чи ні. Ми проводили дослідження, кожен четвертий учасник якого, відповів, що потрапив під скорочення, не отримав ніяких додаткових виплат. У російських компаніях це трапляється приблизно в три рази частіше, ніж в іноземних, а в компаніях невеликого розміру скорочених співробітників залишають без виплат в 2-4 рази частіше, ніж у великих.

У такій ситуації м'яч повністю на стороні роботодавця. Найкраще постаратися вирішити цю проблему в рамках людських домовленостей, не вдаючись до судів. Тому що для ваших наступних роботодавців буде важливо, як ви йшли з минулого компанії. Навіть якщо компанія не мала рації, будь-які конфлікти, і тим більше судові розгляди, негативно позначаться на вашій репутації.

Навіть якщо компанія не мала рації, будь-які конфлікти, і тим більше судові розгляди, негативно позначаться на вашій репутації

Андрій Воронін

генеральний директор компанії " Адвока-Т »

Сірі зарплати - досить поширена в нашій країні проблема. Що ж робити, якщо при звільненні роботодавець відмовляється визнавати, що платив вам більше? Найефективніший вихід - вирішити все в позасудовому порядку. Можна пригрозити роботодавцю заявами до уповноважених органів - в нашому випадку це поліція, прокуратура, Державна інспекція праці і ФНС. Виплачуючи зарплати в конвертах, роботодавець недоплачує податки, а значить, порушує закон. Якщо цей аргумент не спрацював - сміливо подавайте позов до суду, попередньо грунтовно підготувавшись.

Зберіть максимум доказів - попросіть документацію у бухгалтерів, наприклад розрахункові листки, відомості по заробітній платі, будь-які документи, що підтверджують, що ви отримували більше зазначеної в трудовому договорі суми. Головне завдання працівника в будь-якому випадку - довести виплати йому більшої суми. У судовій практиці зустрічаються випадки, коли це вдавалося зробити за допомогою оголошення про прийом на роботу, де було вказано більший оклад, і відомостей Держкомстату про середній рівень зарплати працівників даної спеціальності в регіоні.

Якщо ви отримуєте сіру зарплату, забезпечте себе - робіть копії платіжних відомостей (найчастіше їх дві: за «білу» і за «чорну» зарплати), в разі видачі зарплати в конвертах з вашим прізвищем - збирайте і їх. Якщо бухгалтерія видала вам довідку з реальною зарплатою (наприклад для отримання кредиту), обов'язково скопіюйте її. Якщо ж справа дійшла до суду, не забудьте про свідків колег, а також про можливості провести аудіо- або відеозапис розмови з роботодавцем по даній темі.

Любов Корпачева

директор по персоналу хедхантинговой компанії « агентство Контакт »(InterSearch Group Russia)

Щоб отримати гроші при звільненні, не варто лізти в пляшку. Коли компанія «Мосмарт» була в поганому стані, почалася оптимізація чисельності. Все розрахували, що продавцям можна виплатити 3 окладу, а співробітникам офісу - по 1,8-2 окладу. Багато йшли за угодою сторін і отримували ці гроші. Деякі не погодилися і почали вимагати офіційне звільнення. Вони якийсь час отримували оклад, потім «Мосмарт» збанкрутував. Співробітники виграли суди, стали черговиками першої черги, але не отримали нічого, тому що у компанії не було активів. Я бачила чеки на оплату послуг юриста однієї співробітниці. За підготовку документів вона заплатила йому 32 тисячі рублів, отримуючи оклад 25 тисяч в місяць. Вона виграла справу, але нічого не отримала. Треба все зважити, перш ніж судитися.

Якщо людина звільняється з подібною компанії і його на співбесіді просять розповісти про причини відходу, він може розповісти про сірої зарплати, якщо знає, що тут платять «в білу». «Я хочу купити автомобіль в кредит, зарплата сіра і я не можу собі дозволити те, що інші на тій же посаді», - HR може це зрозуміти. Але якщо і ця компанія працює «в сіру», здобувачеві можуть сказати, що тут він знайде те ж саме.

Що ж робити, якщо при звільненні роботодавець відмовляється визнавати, що платив вам більше?