Реклама
Реклама
Реклама

Зонінг став ще небезпечніше для розвитку Одеси

Зонінг або План зонування території - це документ, який встановлює умови та обмеження на будівництво в різних частинах міста. Під тиском громадськості первинну версію зонінг з безліччю помилок і спірних моментів відправили на доопрацювання. П'ять членів містобудівної комісії - Микола Крикливий, Олександр Шеремет, Олександр Александрочкін, Володимир Кірєєв і Володимир Варещенко - прийняли рішення за рекомендацією нової версії зонінг від заступника головного архітектора міста Марата Касимова. Проти виступив депутат Богдан Гіганов. Тепер 21 вересня депутати розглядатимуть цей вже став скандальним документ розвитку Одеси на сесії міськради. Чи став план розвитку міста тепер краще? Громадський активіст Микола Ларін розібрався в деталях «оновленого» зонінгу і прийшов до висновку, що він став ще небезпечніше для збереження Одеси.

Розробка плану зонування території міста, про який так довго говорять чиновники, фахівці і активісти, вийшла на фінішну пряму. Вже зареєстрований проект рішення міськради про його затвердження, одеситам представлена ​​допрацьована з урахуванням їх зауважень і пропозицій версія. Однак після «доопрацювання» претензій менше не стало, навіть навпаки.

Однак після «доопрацювання» претензій менше не стало, навіть навпаки

Лінія вододілу повинна бути проведена в ста метрах від урізу води, а не від хвилерізів.

Лінія вододілу повинна бути проведена в ста метрах від урізу води, а не від хвилерізів

Протест одеситів вже відбувся і біля Облради, чиновники якого без заперечень узгодили спірний документ. Фото - Владислав Балинський

Чому це сталось? Все дуже просто: нас обманюють. В принципі, ми вже до цього звикли. Нас дурять політики і банки, продавці і забудовники. Сьогодні ми розповімо, як нас обманюють «містобудівники», нахабно і неодноразово.

ЕТАП ПЕРШИЙ: краплену КОЛОДА

Коли сідаєш грати з шулерами, може створитися враження, що ти маєш справу з пристойними людьми. Вони всі такі ввічливі, ввічливі, добре одягнені, з хорошими манерами. Коли їх ловиш на шахрайстві, вони стають в позу ображеної невинності і запевняють, що це було в перший і останній раз. І тільки коли залишаєшся без грошей, починаєш розуміти, що потрапив в лапи до шахраїв.

Наші чиновники та архітектори теж добре одягнені, у них є дипломи, сертифікати та гучні звання. На вигляд - пристойні люди, і може скластися враження, що це сумлінні, грамотні і законослухняні фахівці.

Однак перше враження завжди оманливе. Архітекторів у нас багато, і всі вони різні. Серед них трапляються справжні хітрозадие віртуози, які можуть запропонувати чотириста відносно чесних способів задоволення замовника, так таких, що прості городяни нічого не помітять, поки не побачать кінцевий результат. Завдяки їх «творчому підходу» у нас є, наприклад, житловий комплекс «Марістела», який за документами проходить як «рятувальна станція з прибудовою», або «будиночки для інвентарю» - котеджне селище на 8 станції Великого фонтану. Головне - все типу законно, ну а то, що руйнує узбережжі і взагалі образливо для нормального одесита, це побоку.

Є містобудівники-дуболоми, які «творять» і сподіваються, що їм нічого за це не буде. Це з їх «легкої» руки у нас з'явився житловий масив «Райдужний», вбите Гагарінське плато і висотки в історичному центрі.

По всій видимості, початковий варіант зонінгу робили не віртуози, а дуболоми. Проект буквально кишить кричущими порушеннями, і найголовніше - їх видно неозброєним оком. Коли дуболомов ловлять на цьому шахрайстві, вони відразу роблять великі очі. Пам'ятається, на громадських слуханнях в 2013 році з'явилася універсальна відмазка: «технічна помилка». «Чому Михайлівський сквер позначений як зона висотної забудови?» - «Технічна помилка!» - «А куди подівся шкільний стадіон?» - «Технічна помилка!» - і так п'ятнадцять разів.

У первинному варіанті зонінгу таких крапчастих карт була ціла колода. Візьмемо, наприклад, автозаправні станції. Бензоколонки збиралися будувати в зонах Г-2 ... Г-7 (в яких розміщуються школи, університети, лікарні, поліклініки, торгові центри, спортивні комплекси, церкви), в зонах Ж-1 ... Ж-5 (житлові квартали висотної забудови та приватного сектора ) і навіть в зоні Р-1 (об'єкти природно-заповідного фонду). Уявляєте собі, як це мило? Можна поставити заправку в парку Перемоги, можна в ботанічному саду, можна в шкільному дворі, можна на території лікарні, можна в житловому кварталі. Ну а що, один раз живемо!

Інший приклад. Є така чудова зона Р-2 - пляжі. На ній дозволили будувати ресторани. А є ще зона Р-3 - прибережні схили, парк Горького, Преображенський парк, Соборна площа, Старобазарний сквер, меморіал 411-ї батареї і багато інших одеські парки, сквери та зелені зони. Відповідно до початкового проекту, тут дозволили будувати магазини, приміщення кафе, барів і ресторанів. Причому мова йде не про якісь МАФах з літніми майданчиками, а про цілком собі капітальних спорудах. Наприклад, магазин може бути до 200 кв.м. (Десять на двадцять метрів, на хвилиночку), а для ресторанів взагалі ніяких обмежень немає. І все це - в парку і на пляжі, так.

Або ще один яскравий приклад. Минулого понеділка, 5 вересня, Геннадій Труханов дав протокольне доручення: знайти гроші на знесення п'ятиповерхових багатоквартирних будинків, самовільно побудованих в приватному секторі впритул до сусідських ділянках. «Люди приходять до нас і скаржаться, коли в приватному секторі раптом виростає п'ятиповерховий будинок з усіма можливими і неможливими порушеннями. Виграти позов в інтересах громади нам вдається, але саме виконання не продумано », - сказав міський голова на апаратній нараді.

Так ось, в первинному варіанті зонінгу в приватному сектору (зона Ж-1) дозволили будувати багатоповерхові будинки. «Як виняток», а як же інакше?

ЕТАП ДРУГИЙ: РОЗЛУЧЕННЯ ЛОХІВ

Звичайно, прийняти документ без обговорення, не дивлячись, з усіма цими «технічними помилками» та іншими «непорозуміннями» - мрія будь-якого одеського архітектора. Але чудес не буває. Закон вимагає провести громадські слухання, причому два рази. Одні - за процедурою Статуту міста (збори зацікавлених городян і публічне обговорення), другі - з профільного закону (прийом зауважень і пропозицій у письмовому вигляді).

На Статуті Одеси чиновники вирішили поставити хрест. Мовляв, пишіть листи і скажіть спасибі, що ваші заяви з зауваженнями взагалі зареєстрували. Судді з цього приводу дотримуються іншої думки, але це їх особисті судові проблеми: не вчіть жити, краще допоможіть матеріально.

Після оприлюднення проекту зонінгу в управління архітектури пішли пропозиції, в тому числі: заборонити бензоколонки в парках, житлових зонах, біля лікарень і спортивних комплексів; прибрати магазини, бари і ресторани з парків і скверів; заборонити будувати ресторани на пляжах; обмежити висотність будинків в приватному секторі чотирма поверхами. Вимоги ці абсолютно законні, і тут одне з двох: або їх треба виконувати, або якось викручуватися.

Дуболоми звуть на допомогу хітрозадов, і починається найцікавіше. По-перше, всі зауваження і пропозиції повинні бути задоволені, а якщо немає - їх має розглянути спеціально створена погоджувальна комісія. Але це за законом. А насправді, погоджувальну комісію в перший і останній раз створювали при затвердженні Генплану. Більше не хочуть. З тих пір всі питання вирішуються за закритими дверима - нічого тут шастати, коли серйозні архітектори працюють.

Починається розведення лохів. відкриваємо сайт міськради і читаємо «результати розгляду пропозицій громадськості». Що у нас там із заправками?

Що у нас там із заправками

Почнемо з того, що це брехня. Так, із зони Р-1 можливість розміщення АЗС прибрали. А ось для зони Г-5 (лікарні, поліклініки, аптеки) в переліку допустимих видів використання раніше значиться: «окремо розміщені автозаправні станції ... при дотриманні санітарних розривів». Не вірите - відкрийте пояснювальну записку на сторінці 26 і прочитайте самі.

Більш того, після «творчої доопрацювання» в перелік об'єктів, які можна будувати біля шкіл, лікарень та спорткомплексів, з'явилися ще й «заправні комплекси», тобто заправки з кафе, майстернями або автомийки. До речі, за нормативами мінімальна відстань від невеликої АЗС з резервуаром на 40 тонн до лікарні, школи або житлового будинку - 25 метрів, а якщо сильно попросити ГСЧС, то ще менше.

Дивимося далі. Що там з приводу будівництва магазинів і ресторанів в парках і скверах?

Що там з приводу будівництва магазинів і ресторанів в парках і скверах

Ви, звичайно, будете сміятися, але це теж брехня. Там ще якась нісенітниця написана з посиланням на статтю 21 Закону України «Про природно-заповідний фонд», яка до цього питання взагалі ніякого відношення не має, і на ст. 51 Земельного кодексу, в якій про магазинах і ресторанах не сказано жодного слова. У чиновників від архітектури це називається «навішати локшину на вуха». В результаті як були магазини і ресторани в переліку «допустимих», так і залишилися, і їх можна буде будувати в парках і скверах - за особливим дозволом управління архітектури, зрозуміло. Відкрийте сторінку 39 пояснювальної записки «доопрацьованого» зонінгу і подивіться самі.

А що там у нас з приводу будівництва ресторанів на пляжі?

Неважко здогадатися, що це теж брехня. Як були кабаки в зоні Р-2, так і залишилися, відкрийте сторінку 37 і не кажіть, що не бачили.

Що стосується заборони на будівництво п'ятиповерхівок в приватному секторі, тут все ще цікавіше. Будівельні норми дозволяють будувати в приватному секторі будинку не вище чотирьох поверхів - це і пропонується внести в проект. Але дотримуватися закону - це занадто просто.

Але дотримуватися закону - це занадто просто

Будівельні норми говорять - не більше 4 поверхів, їх вирішили «врахувати частково», вийшло п'ять. Якраз по висоті нахалстроев, які кровно зацікавлені в тому, щоб якомога швидше легалізуватися. «Збіг? Не думаю"…

ТУЗ В РУКАВІ

Ось так пішов «врахування зауважень громадськості». Локшина сохне на вухах довірливих лохів, які - ха-ха! - звикли вірити на слово. Проектувальники малюють другу, типу «доопрацьовану» версію, і чисто теоретично в ній повинні бути відображені тільки ті зауваження, які були подані і враховані в процесі громадського обговорення. Але немає перешкод для хітрозадих! Зараз, під шум пропелера, в доопрацьовану версію можна витягнути з рукава і увіткнути в зонінг саму гидоту, саму мерзенну, саму смердючу, яка б в житті не пройшла - ні за законами, ні по нормам, ні за поняттями.

Тут теж все відпрацьовано. Якщо архітекторів зловлять за руку за цим заняттям, на сцену виходить який-небудь умовний Марат Михайлович і голосно обурюється: «Що за справи? Скільки можна обговорювати? Раніше треба було подавати свої зауваження! Ми так будемо ходити по колу! Поїзд пішов! »Багато хто вірить.

Якщо це не допомагає, підключаються політики: «Ми провели колосальну роботу ... Місту потрібно розвиватися ... Нам заважають проплачені провокатори ... Їм аби мітингувати ... Хто не з нами, той проти Одеси».

Всі розуміють, що хітрозадим не "розвиватися» треба, а всю цю гидоту якомога швидше через сесію проштовхнути. Але проти Одеси ніхто бути не хоче. У підсумку проект приймають, незважаючи на явні грубі порушення. Починаються судові розгляди, які тривають роками зі змінним успіхом. І все ніштяк: навіть у разі скасування документа в суді ні замовники, ні проектувальники, ні тим більше депутати не понесуть абсолютно ніякої відповідальності.

Це - типова ситуація. А тепер давайте подивимося, як це відбувається прямо зараз, на наших очах - під час доопрацювання проекту зонінгу.

Пам'ятайте, була пропозиція прибрати із зони Р-3 магазини і ресторани? Там ще нісенітницю всяку писали, так. Так ось, після всієї цієї «творчої доопрацювання» в переліку допустимих видів використання зони Р-3 (зелені зони загального користування) раптово з'явився новий пункт - «готелі»!

Так ось, після всієї цієї «творчої доопрацювання» в переліку допустимих видів використання зони Р-3 (зелені зони загального користування) раптово з'явився новий пункт - «готелі»

Ви все зрозуміли? Про всяк випадок, повторю: якщо зонінг візьмуть в нинішньому вигляді, то в зоні Р-3 (на прибережних схилах і в міських парках) можна буде будувати готелі. Що буде далі, ми вже знаємо: легким рухом руки «готелі» перетворюються на «готелі з апартаментами», а потім «купуйте квартири в новому житловому комплексі в парку!» Чи не маленькі вже, знаємо.

Природно, готель в парку - це абсолютно незаконно. Давайте шукати, звідки ця диверсія з'явилася. В первинному варіанті зонінгу ніяких «готелів» в зеленій зоні Р-3 не було. Судячи з інформації на сайті , Дозволити будівництво готелів в парках ніхто не просив. В підсумковому варіанті (Стор. 39 пояснювальної записки) вони раптом з'явилися. Питається, хто встромив сюди цю гидоту?

У будь-якому випадку, підроблення документів (ст. 366 КК) у наявності, і розбиратися в цьому тепер повинні правоохоронні органи. Незаконне рішення вписано в документ в останній момент - явно для того, щоб обійти громадські слухання. Варіантів небагато: або це зробили чиновники управління архітектури, або - харківські архітектори-розробники. Тепер потрібно зробити елементарні речі: відкрити кримінальне провадження (можна навіть на підставі цієї публікації), внести відомості в ЕРДР, вилучити завдання на проектування, вилучити початковий проект, вилучити матеріали громадських слухань (перелік пропозицій та протокол їх розгляду), вилучити доопрацьований варіант зонінгу. Потім - допитати всіх, чиї підписи стоять під цими документами. І відразу все стане ясно.

А поки цього не відбувається, можна припустити, що зроблено це було не в інтересах міста і не в інтересах української держави, а заради ось цієї земельної ділянки:

згідно рішенням міськради 2008 року, фірма «Макбуд» повинна була до 2012 року побудувати на верхній терасі прибережних схилів «багатоповерховий готельний комплекс з апартаментами і багаторівневим паркінгом». Там планувався величезний житловий комплекс з трьох 11-поверхових будівель.

У підсумку вони нічого не побудували, і в 2013 році міськрада скасувала дозвіл на проектування та будівництво. Однак право власності на землю залишилося за «Макстроем». Якщо зонінг буде прийнятий з незаконно з'явилися пунктом «готелі» для зони Р-3, то власники ділянки зможуть законно побудувати свою «готель» - потрібно буде тільки вирішити питання в УАГ. Так до речі, кажуть, у «Макстроя» московські корені.

Взагалі, якщо правоохоронні органи займуться усіма цими питаннями, можна буде з'ясувати багато цікавого. Наприклад, хто і для кого легалізував п'ятиповерхівки в приватному секторі - щоб їх побудувати, достатньо буде принести в УАГ «містобудівний розрахунок» - аркуш паперу з цифрами, підписаний замовником.

Заодно можна уточнити, з якого раптом переляку зонінг (містобудівний документ) регламентує розміщення МАФів, тапчанів, шезлонгів, крісел, парасольок і інших «некапітальних споруд». Або, наприклад, чи можна вважати документ, отриманий в департаменті екології ОДА, «узгодженням», або не можна. Так в кінці кінців: чому зонінг дозволяє дискотеки, але не дозволяє хороводи і караоке?

Жарти жартами, але з цим «творчим підходом», шахрайством і відвертим криміналом пора закінчувати. Якщо зонінг візьмуть в нинішньому вигляді, мало не буде нікому. Ні жителям приватного сектора, над головою у який виростуть три-чотири поверхи. Ні власникам будинків і квартир над морем - вони будуть сповзати на «пляжні ресторани» та інші «готелі в парку», як це відбувається зараз в Аркадії. Ні навіть меру міста, який за традицією відповідає у нас за все, особливо перед виборами.

І це тільки видима частина айсберга. Це тільки ті блохи, які вилізли на поверхню. А скільки їх ще сховалося між буквами пояснювальної записки і лініями на кресленнях? Хто знає, хто знає ...

Автор - Микола Ларін, Думська

Чи став план розвитку міста тепер краще?
«Чому Михайлівський сквер позначений як зона висотної забудови?
» - «А куди подівся шкільний стадіон?
Уявляєте собі, як це мило?
«Як виняток», а як же інакше?
Що у нас там із заправками?
Що там з приводу будівництва магазинів і ресторанів в парках і скверах?
А що там у нас з приводу будівництва ресторанів на пляжі?
«Збіг?
Якщо архітекторів зловлять за руку за цим заняттям, на сцену виходить який-небудь умовний Марат Михайлович і голосно обурюється: «Що за справи?