Реклама
Реклама
Реклама

В Іллінському сквері почалася підготовка до благоустрою за програмою «Моя вулиця»

  1. Кортеновской сталь і наземна навігація
  2. Лекторії та музей під відкритим небом
  3. «Зелений екран» від шуму і пилу

В Іллінському сквері розпочалися підготовчі інженерні роботи перед благоустроєм за програмою "Моя вулиця" . На час робіт рух для автотранспорту перекриють на крайніх смугах Луб'янській проїзду і Старої площі, прилеглих до скверу. Завершити міської ремонт на території скверу планують до Дня міста. Іллінський сквер входить в Кремлівська кільце і є об'єктом культурної спадщини. Після благоустрою там з'являться лекторії та музей під відкритим небом.

По периметру Іллінського скверу зроблять триярусний «зелений екран» з чагарників, який захистить городян від вуличного шуму і пилу. Іллінський сквер стане частиною єдиного пішохідного маршруту від Луб'янській площі до парку «Зарядье» довжиною 2,6 кілометра.

«Іллінський сквер з'явився в Москві в 1882 році. Це об'єкт культурної спадщини, і під час проведення ремонту ми не будемо змінювати його історичне планування, тобто ширина тротуарів залишиться колишньою, - розповіли в Департаменті капітального ремонту. - Крім того, ми збережемо всі зелені насадження, які тут є. А в жовтні-листопаді додатково висадимо кілька десятків дерев і кілька тисяч кущів ».

На території скверу розташовані два монументи. У північній його частині знаходиться пам'ятник героям, полеглим під Плевной (1887 рік), а в південній - творцям слов'янської писемності Кирилу і Мефодію (1992 рік). Реставрація пам'ятника героям, полеглим під Плевной, не запланована - він знаходиться в хорошому стані. А пам'ятник Кирилу і Мефодію відремонтують в 2018 році.

Кортеновской сталь і наземна навігація

На території скверу площею 2,5 гектара вже демонтували старе мощення, зараз там ведуть роботи по ремонту підземних комунікацій. Потім почнеться пристрій кабельної каналізації протяжністю 1,7 кілометра, куди приберуть повітряні дроти. Після доріжки скверу викладуть гранітною плиткою різних кольорів і розмірів. Загальна площа мощення складе 8,5 тисячі квадратних метрів.

Як розповіли в Департаменті капітального ремонту, в Іллінському сквері будуть застосовувати нову систему мощення з виділенням головних площ і точок тяжіння городян. Колір, розмір і форма мощення будуть перегукуватися з покриттям на Луб'янській площі і на території навколо Політехнічного музею. Таким чином, ці вулиці будуть сприйматися як єдиний маршрут. У сквері з'явиться наземна навігація, яка буде вбудована в мощення. Замість бортового каменю пішохідні доріжки обрамлятимуть листи з кортеновской стали загальною протяжністю понад два кілометри.

«При додаткового опрацювання концепції благоустрою скверу було вирішено замінити звичний гранітний борт листами з кортеновской стали. У неї оксамитова поверхню і бронзовий відтінок, - розповіли в Департаменті капітального ремонту . - кортеновской сталь - це сплав звичайної сталі з добавками хрому, міді та фосфору. Завдяки поєднанню цих компонентів утворюється тонкий шар патини, яка не змивається водою і запобігає руйнуванню металу. Така сталь стійка до впливу будь-яких опадів, до того ж вона дуже популярна серед дизайнерів і архітекторів ».

Лекторії та музей під відкритим небом

На території скверу з'являться амфітеатр і Зелений театр - відкриті майданчики для проведення лекцій і концертів. Амфітеатр розташується поблизу пам'ятника героям, полеглим під Плевной. На майданчику по колу будуть стояти дерев'яні лавки, а в центрі - подіум з квітником. Зелений театр буде знаходитися неподалік від пам'ятника Кирилу і Мефодію. Там облаштують ступені з дерев'яним настилом у формі півкола. Вечірньої пори ступені будуть підсвічуватися. Всю територію Зеленого театру покриють м'яким полімерним матеріалом - еластопейвом. Це екологічно чисте покриття, що складається з дрібних каменів і мінералів, які з'єднуються Двоскладовий сполучною поліуретановим компонентом.

«Це дуже міцний і стійкий до стирання водопроникний матеріал. Завдяки цьому не потрібно створювати ухил і дренажну систему - вода вільно протікає і не розмиває грунт в одному місці. Еластопейв не покривається льодом взимку і не вимагає застосування реагентів », - розповіли в Департаменті капітального ремонту.

Крім того, в сквері встановлять п'ять антивандальних експозиційних вітрин з підсвічуванням, де виставлятимуть експонати Політехнічного музею. У боксах із загартованого скла зроблять систему вентиляції і кондиціонування, щоб підтримувати необхідний рівень вологості і температури.

«Зелений екран» від шуму і пилу

Загальна площа озеленення Іллінського скверу - понад 15 тисяч квадратних метрів. На всій території скверу розіб'ють газони і квітники. Пізньої осені там додатково висадять кілька десятків дерев і понад п'ять тисяч кущів. По периметру скверу з'явиться триярусна живопліт, яка захистить відвідувачів від пилу і шуму прилеглих вулиць - Луб'янській проїзду і Нової площі. Висота «зеленого екрану» досягне двох метрів.

На верхньому ярусі посадять сіру спирею, на середньому - кизильник блискучий, а на нижньому ярусі буде рости багаторічна рослина хоста гібридна. Уздовж пішохідних доріжок скверу поставлять лавочки і близько 80 нових вуличних ліхтарів з енергозберігаючими лампами. На газонах зроблять ландшафтну підсвітку.

Іллінський сквер розташований між площею Іллінський Ворота і Слов'янської площею. У XVIII столітті на цьому місці Петро I побудував фортифікаційні споруди навколо Китай-міста з валом і ровом. Пізніше будови знесли, рів засипали, вали знищили, а на звільненому місці утворилися торгові яблучні ряди. В середині XIX століття на цій території розташовувалися балагани.
У 1882 році вся нинішня територія Іллінського скверу була засаджена деревами.

Нагадаємо, Іллінський сквер, а також Нова, Стара і Слов'янська площі і Китайгородский проїзд входять до складу Кремлівського кільця, благоустрій якого майже завершено. Для пішоходів вже відкрили нову площу , а також алею вздовж Старої площі.