Реклама
Реклама
Реклама

Виписка з ЕГРЮЛ в запиті котирувань

У зв'язку з прийняттям загороджувальних заходів   проти офшорних організацій   і їх застосуванням почастішали питання про надання виписки з ЕГРЮЛ в ході проведення запиту котирувань

У зв'язку з прийняттям загороджувальних заходів проти офшорних організацій і їх застосуванням почастішали питання про надання виписки з ЕГРЮЛ в ході проведення запиту котирувань. Давайте дивитися, що до чого.

Як ви, звичайно, пам'ятаєте, з 13 серпня 2015 року введено заборони на участь в процедурах держзакупівель для юридично осіб, зареєстрованих в офшорних територіях. Алгоритми реалізації заборони виглядають по-різному для різних способів визначення постачальника (виконавця, підрядчика).

Зокрема, найскладніший для учасника закупівлі алгоритм встановлений при проведенні запиту котирувань. В силу ч. 11 ст. 78 44-ФЗ:

У разі, якщо переможець запиту котирувань не представив замовникові підписаний контракт і виписку з єдиного державного реєстру юридичних осіб або засвідчену в нотаріальному порядку копію такого витягу (для юридичної особи), які отримані не раніше ніж за шість місяців до дати розміщення в єдину інформаційну систему сповіщення про проведення запиту котирувань, належним чином завірений переклад на російську мову документів про державну реєстрацію юридичної особи відповідно до законодавства спо тветствующего держави (для іноземної особи) в термін, зазначений у повідомленні про проведення запиту котирувань, такий переможець визнається ухилились від укладення контракту.

Виникло питання, в якій формі така виписка може бути представлена.

В силу ст. 6 Федерального закону від 08.08.2001 № 129-ФЗ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та індивідуальних підприємців»:

Вміщені в державних реєстрах відомості та документи про конкретний юридичну особу або індивідуального підприємця надаються у вигляді: витягу з відповідного державного реєстру ...

Адміністративний регламент ФНС по наданню виписок з ЕГРЮЛ затверджений Наказом Мінфіну Росії від 15.01.2015 № 5н «Про затвердження Адміністративного регламенту надання Федеральної податкової службою державної послуги з надання відомостей і документів, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та Єдиному державному реєстрі індивідуальних підприємців».

З ст. 7 того ж 129-ФЗ після внесення в нього поправок від 31 березня 2015 року слід, що

Надання містяться в державних реєстрах відомостей і документів, ... здійснюється за плату, якщо інше не встановлено федеральними законами. Надання містяться в державних реєстрах відомостей про конкретний юридичну особу або конкретному індивідуальному підприємця в формі електронного документа здійснюється безкоштовно.

Аналогічні норми з 18 серпня 2015 року утримуються і в Постанові Уряду Російської Федерації від 19 травня 2014 р № 462 «Про розмір плати за надання містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та Єдиному державному реєстрі індивідуальних підприємців відомостей і документів та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів уряду Російської Федерації »:

Встановити, що за надання містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб або Єдиному державному реєстрі індивідуальних підприємців відомостей і документів, ... стягується плата в наступних розмірах:

- за надання відомостей про конкретний юридичну особу або про індивідуальний підприємця на паперовому носії - 200 рублів.

Таким чином, учасник закупівлі може отримати виписку одним з наступних шляхів:

- у письмовій формі,

- нотаріально завірити копію в письмовій формі,

- у формі електронного документа.

Безкоштовним ж для нього буде лише отримання виписки в формі електронного документа.

В силу того, що 44-ФЗ не вказує на форму виписки, можна вважати, що допустимі всі три зазначених формату. Інша практика може скластися тільки в разі застосування ст. 5 44-ФЗ. Саме через норм цієї статті стала неможливою подача котирувальних заивок в формі електронного документа:

В рамках відносин, зазначених в частині 1 статті 1 цього Закону, допускається обмін електронними документами, передбаченими законодавством Російської Федерації та іншими нормативними правовими актами про контрактну систему у сфері закупівель, між учасниками контрактної системи у сфері закупівель, у тому числі подача заявок на участь у визначенні постачальника (підрядника, виконавця), остаточних пропозицій. При цьому зазначені заявки, остаточні пропозиції і документи повинні бути підписані посиленою електронним підписом і подані з використанням єдиної інформаційної системи.

Зверніть увагу, що мова в статті йде не тільки про заявках, але і про "документах".

Офіційний сайт ФНС Росії вказує на можливість отримання виписки в електронній формі у вигляді файлу в форматі .pdf:

Увага! Даний сервіс є модернізацією сервісу «Отримання виписки з ЕГРЮЛ / ЕГРІП через Інтернет» в зв'язку з внесенням змін до пункт1статьі7 Федерального закону від 8августа2001г.№129-ФЗ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та індивідуальних підприємців», які передбачають, що надання містяться в ЕГРЮЛ / ЕГРІП відомостей про конкретний юридичну особу / індивідуальний підприємця в формі електронного документа здійснюється безкоштовно.

На сайті ви знайдете і дбайливо наведену інструкцію з налаштування плагіна для перевірки наявності в файлах .pdf електронного підпису. завантажити його можна з сайту компанії-розробника.

завантажити   його можна з сайту компанії-розробника

Учасник закупівлі при цьому не зможе якимось чином змінити / перетворити / переконвертувати файл, так як це зробить електронний підпис недійсною. Виглядає файл з підписом приблизно так:

Разом:

- замовнику - приймайте виписки в тому числі у формі електронного документа, підписаного електронним підписом співробітника ФНС, перевіряйте коректність підпису;

- учаснику - використовуйте тільки файли, отримані за допомогою сервісу ФНС, ніяк не змінюючи їх; будьте готові до доведенню своєї правоти у випадках, коли замовнику з яких-небудь причин не вдасться перевірити коректність підпису.

Можливо, буде все ж встановлено, що виписка як документ в електронній формі може бути представлена ​​тільки через ЄІС, як того вимагає ч. 1 ст. 5 44-ФЗ. Тому електронний формат надання буде просто неможливий до введення ЄІС в експлуатацію. На даний момент рішень ФАС Росії і, тим більше, судових актів на цю тему мною виявлено не було.