Реклама
Реклама
Реклама

Термін дії виписки з ЕГРП на квартиру і скільки вона робиться

  1. Достовірні джерела
  2. Скільки днів виписка залишається актуальною
  3. Які реальні терміни придатності документа
  4. Скільки ви заплатите
  5. Виписка: як вона виглядає

Довідка про права на нерухомість з державного реєстру: для чого вона необхідна простим громадянам, IP, юридичним компаніям? Документація, яка містить дані про будь-нерухомої власності на території Росії (починаючи з 1998 року: саме тоді був створений держреєстр), потрібна громадянам РФ і юридичним фірмам дуже часто. Інформація дає можливість підстрахувати будь-яку угоду купівлі-продажу від шахрайства, а також забезпечить потрібними відомостями про будь-нерухомої власності при її покупці.

Достовірні джерела

Тільки дані держреєстру про майнове право на квартиру, будинок, ділянку землі сьогодні є надійним джерелом відомостей про нерухомість в Росії і про правовласників подібної власності. Дуже важливо знати термін дії виписки з ЕГРП , Оскільки вона може знадобитися для здійснення багатьох операцій, які пов'язані з правами на нерухоме майно. Це може бути оформлення права власності на квартиру, будинок, ділянку землі, словом, на будь-який об'єкт, що відноситься до розряду нерухомого майна та ряд інших угод купівлі-продажу.

Для чого ще може знадобитися найважливіша юридична допомога? Вона необхідна при оформленні спадщини або дарчої на нерухому власність, позики або іпотеки. Також вона потрібна при шлюборозлучному процесі, при постановці на чергу для поліпшення житлових умов.

Скільки днів виписка залишається актуальною

Звернувшись до територіальних підрозділів Росреестра, МФЦ або замовивши виписку онлайн на офіційному сайті реєстру, ви отримаєте там потрібний вам документ на квартиру або будь-який інший тип нерухомості. Відразу виникає питання, який термін дії виписки з ЕГРП .

Відповідний федеральний закон, який формулює правила реєстрації будь-яких прав на нерухомість, про актуальність довідки не згадує. Теоретично це означає, що виписка про право власності на квартиру, дачу, ділянку землі не втратить своєї актуальності до внесення до реєстру змін, які відбулися з об'єктом нерухомості. Якщо з об'єктом нічого не змінюється, довідка, виходить, може бути дійсною дуже довго. Насправді все інакше.

Які реальні терміни придатності документа

Практика показує, що ряд організацій, для яких може знадобитися довідка з ЕГРП, наполягають на своїх терміни її актуальності. Так, в нотаріальних конторах, банках, судах потрібно виписка, отримана не пізніше, ніж за 30 днів до часу звернення. Від чого залежать такі терміни дієвості документа? Все просто: за цей термін власником нерухомості (прав на квартиру, земельну ділянку та ін.) Може бути змінена інформація, що міститься у правовій документації.

Чим довідка «свіже», тим більше вона гарантує відсутність внесення змін з боку власника в правовстановлюючий документ (внесення подібних змін відноситься до шахрайства).

А, наприклад, якщо ви хочете продати квартиру або іншу нерухому власність, коли необхідно упевнитися, що об'єкт юридично чистий, потрібна довідка, отримана всього лише за два тижні до моменту угоди.

Нормативних актів, що регулюють на державному рівні термін придатності виписки на будь-яке нерухоме майно (квартиру, дачу, будинок), не існує. Ось чому установи цілком має право встановлювати свої терміни для даної юридичної довідки.

До того, як ви напишіть заяву на виписку, а також оплатіть держмито (отримання довідки коштує однаково в будь-якому відділі держреєстру або МФЦ), уточніть в потрібній вам організації, як довго довідка дійсна саме для даної установи.

З 2017 року виписку можна отримати не через п'ять днів, а через три, але на питання, скільки днів буде дійсний документ, відповідь все той же: реальні терміни його дії обмежені як і раніше одним календарним місяцем.

Скільки ви заплатите

Варто виписка з ЕГРП однаково на всій території Російської Федерації. Ціна залежить від того, кому потрібен був документ: фізичній особі, юридичній або ВП.

Для фізичних осіб вартість документа становить від 2017-го року 750 і 300 рублів (паперовий варіант документації та електронний), для юридичних вартість довідки 2200 і 600 рублів.

Виписка для юросіб, як і до 2017 року, коли в силу вступили нові тарифи, стоїть і зараз набагато менше, ніж для громадян.

Самим бюджетним варіантом виступає оформлення довідки через офіційний сайт державного реєстру в електронному форматі. Найдорожче коштує замовлення через посередницьку фірму, яка гарантує терміновість (годину, кілька годин), але вартість складається з двох складових: ціна, призначена посередником за надані термінові послуги, плюс ціна офіційної держмита.

Виписка: як вона виглядає

Робиться довідка, що підтверджує ваше право власності на квартиру, ділянку землі, будинок в електронному або паперовому вигляді. Як виглядає виписка з ЕГРП? Для оформлення документа існує спеціальний бланк, в якому є текстова частина і графічна. Текстова частина надає відомості про призначення об'єкта, його типі, є також дата оформлення і номер документа. Графічна частина включає технічні характеристики нерухомості, відомості про правовласників, про правопретензій та ін.

І хоча документ найчастіше видається в територіальному відділі Росреестра або МФЦ, номер його залишається не тільки в базі підрозділу, але надходить і в загальну базу даних про нерухомість.

Для чого ще може знадобитися найважливіша юридична допомога?
Від чого залежать такі терміни дієвості документа?
Як виглядає виписка з ЕГРП?