Реклама
Реклама
Реклама

Свідоцтво про реєстрацію або виписка з держреєстру?

Як відомо, кілька місяців тому були внесені   зміни до Закону про державну реєстрацію Як відомо, кілька місяців тому були внесені зміни до Закону про державну реєстрацію . В результаті, пішов у небуття такий документ, як свідоцтво про державну реєстрацію підприємства та приватного предпрінмателя. Фактично, він був замінений на інший папір під назвою виписка з держреєстру (виписка з Єдиного державного реєстру).

Ці пертурбації додали додаткових клопотів приватним підприємцям. Пояснимо суть проблеми.

У вітчизняних реаліях ведення бізнесу без папірця не можна ступити і кроку. Це всім відомо. Позначається важка спадщина радянської епохи. Так ось, для того, щоб підтвердити свій підприємницький статус, фізособі потрібен документ. Наприклад, щоб при продажу товару підприємству або такому ж ПП з нього не здерли ПДФО (п. 177.8 податкового кодексу ).

Виникає питання, чи підійде для цієї мети старе свідоцтво про реєстрацію, або підприємцю потрібно отримувати виписку з реєстру? Справа, звичайно, не в 17 гривнях, які при цьому доведеться заплатити, а в убитому під кабінетом держреєстратора часу. Особливо, якщо мова йде, наприклад, про Київ, де запис на прийом може вестися з 6 ранку.

У цьому контексті становить інтерес лист Державної реєстраційної служби від 30.09.2011 р N 617-0-8-11-7.2. У ньому Госрегслужба пише про те, що законом не передбачена необхідність заміни свідоцтва на виписку або витяг з реєстру. Заборон на термін використання свідоцтва в законі також немає.

Корисне і гуманне лист, яке приватні підприємці можуть взяти на озброєння. Виходить, що міняти шило на мило, вибачте, свідоцтво на виписку не обов'язково.

Виникає питання, чи підійде для цієї мети старе свідоцтво про реєстрацію, або підприємцю потрібно отримувати виписку з реєстру?