Реклама
Реклама
Реклама

Підготовка квартири до продажу: залишайтеся реалістом - керівництво для чайників по нерухомості від компанії ARPA Real Estate - ARPA Real Estate

Існує два підходи в підготовці квартири до продажу: ідеальний і реальний. Ідеальний варіант вимагає більше часу і зусиль, але і результат, виражений в грошах, теж буде вище. Реальний - це "обрізання" ідеального, в залежності від ситуації, цілей, завдань і ресурсів конкретно взятого продавця і його об'єкта.

Основний напрямок думки при підготовки квартири до продажу - це відповідь на питання: "Що треба зробити, щоб потенційний покупець побачив все кращі сторони моєї квартири, захотів її купити і ніщо б йому в цьому не завадило?". Відповіді можуть лежати як в господарській площині (наприклад, винести непотріб), так і в юридичній, фінансовій і навіть психологічної.
Основний напрямок думки при підготовки квартири до продажу - це відповідь на питання: Що треба зробити, щоб потенційний покупець побачив все кращі сторони моєї квартири, захотів її купити і ніщо б йому в цьому не завадило В ідеальному варіанті, краще всього виїхати з квартири (наприклад, орендувати інше місце для життя), вивезти з неї максимум речей і саму громіздку меблі, зняти зі стін всі картини і полки, зробити генеральне прибирання (і потім проводити її регулярно, до продажу) . Це дасть квартирі додатковий простір і світло, оскільки приміщення при показі має бути добре освітлене.

Важливе значення для покупців має стан кухні і санвузлів. А ось броньовані двері та металопластикові вікна не так і важливі, особливо, якщо квартира продається без ремонту. Практика продажів показує, що вхідні двері покупці ставлять самостійно.

Крім того, потрібно врахувати, що покупець звертає увагу на стан сходової клітки і під'їзду. І тут навіть не стільки важлива їх чистота і ремонт, скільки порядність сусідів.

Що стосується юридичної підготовки, з квартири необхідно виписатися всім, хто там коли-небудь проживав. Якщо були прописані діти - обов'язково прописати дітей у родичів або на новому місці проживання. Крім того, необхідно взяти довідки БТІ про готовність квартири до продажу, погасити всі заборгованості по квартплаті (якщо такі є), підготувати інші необхідні документи (документи, що засвідчують особу власника, довідку про склад сім'ї, документи, що підтверджують право власності тощо ) (див. доповнення ).

Зовсім ідеальний варіант - поспілкуватися з іпотечним центром одного або двох банків на предмет визначення граничних умов кредитування потенційного покупця цієї квартири: співробітники банків розрахують, виходячи з ваших умов, який може бути максимальний розмір кредиту на покупку вашої квартири. Це дуже зручний момент для покупця, адже квартира, по якій вже є конкретні кредитні пропозиції, в будь-який момент буде готова до показу і моментальної продажу новим господарям.
Зовсім ідеальний варіант - поспілкуватися з іпотечним центром одного або двох банків на предмет визначення граничних умов кредитування потенційного покупця цієї квартири: співробітники банків розрахують, виходячи з ваших умов, який може бути максимальний розмір кредиту на покупку вашої квартири У квартири можуть бути явні пошкодження, які можуть привести не тільки до зниження ціни, але і в цілому поставити під сумнів можливість продажу. Серед найбільш поширених - сліди затоплення або пожежі, грибок на стінах і т.п. В такому випадку краще зробити ремонт, який видалить ці недоліки. Або знизити ціну продажу до рівня нижче ринкового.

В інших випадках робити ремонт рекомендується тільки в тому випадку, якщо Ваша задача - заробити більше, то є не просто швидко продати квартиру, а підійти до цього, як до свого невеликого бізнесу: вкладаєш, створюєш додану вартість, продаєш (при цьому, треба розуміти , що вартість ремонту не додається до вартості продажу).

Якщо ж мета власника квартири, наприклад, швидко переїхати на нове місце, вирішивши тим самим певну життєву задачу, краще квартиру продавати в тому вигляді, в якому вона є. Ви в будь-якому випадку знайдете свого покупця: комусь потрібна квартира з ремонтом, щоб відразу в'їхати і жити. А у кого-то не вистачає грошових ресурсів, але є велика сім'я, тому він готовий купити квартиру в скромному стані, але більше площею, а потім своїми силами зробити ремонт.

Разом з тим, на ринку є посередники, які скуповують квартири для ремонту і перепродажу. Бізнес "купив - зробив ремонт - продав", процвітав до кризи, все ще існує, хоча таких покупців стало в десятки разів менше, ніж до кризи. Як правило, цим займаються люди, у яких є знайомі ремонтні бригади і відразу кілька квартир в обороті.

Слід також врахувати, що квартира з ремонтом ближче до центру міста або в престижному районі буде більш ліквідною, ніж квартира з хорошим євро-ремонтом на околиці. Логіка проста: вартість ремонту для новобудов - це $ 200-1000 за метр квадратний (в цей ремонт входить готові до використання санвузли та кухня з необхідною технікою).

Для квартири, наприклад, в Бучі, вартість ремонту може скласти 30% від ціни квартири, а для квартири на Печерську, де ціни на порядок вище, це не більше 10%. Тобто в першому випадку продавцю доведеться підвищити вартість продажу більш ніж на 30%, що дуже чутливо для покупця житла економ-класу, а в другому - досить буде і 10%.

Отже, готуючи квартиру до продажу, рекомендуємо обов'язково: прибрати з неї зайві речі і зробити генеральне прибирання, подбати про хороше освітлення як в квартирі, так і в під'їзді, а також про хороше, в крайньому випадку - нейтральному запаху Отже, готуючи квартиру до продажу, рекомендуємо обов'язково: прибрати з неї зайві речі і зробити генеральне прибирання, подбати про хороше освітлення як в квартирі, так і в під'їзді, а також про хороше, в крайньому випадку - нейтральному запаху. Все інше - від ремонту до консультації з іпотечним центром - слід вибирати, виходячи з вашої життєвої ситуації.

Готуючи квартиру до продажу, можна паралельно займатися рекламою об'єкта. Для цього слід зробити кілька фото приміщення і розмістити їх в рекламних виданнях. Зараз рекламодавці віддають перевагу інтернету, спеціалізованих сайтів по нерухомості, вибирають їх просто - перші 10-20 сайтів в рейтингу відвідуваності. Найчастіше розмістити оголошення в Мережі можна безкоштовно, але його просування (винос і утримання в верхньому рядку списку і т.д.) може коштувати додаткових, хоча і невеликих, засобів. Крім того, деякі сайти пропонують послуги розміщення оголошень на декількох порталах відразу, що також підвищить ефективність реклами.
ARPA Real Estate