Реклама
Реклама
Реклама

Новий порядок видачі листків непрацездатності: що потрібно знати?

Листок непрацездатності - важливий інструмент соціального захисту громадян Білорусі Листок непрацездатності - важливий інструмент соціального захисту громадян Білорусі. В даний час «лікарняні листи» мають право видавати тільки державні та відомчі установи охорони здоров'я. Працівникам Мінського тракторного заводу пощастило - на підприємстві є своя поліклініка, що володіє відповідними повноваженнями. А як бути, якщо людина звертається в приватні центри? Під завісу 2015 року МОЗ та Мінпраці та соцзахисту змінили правила видачі листків непрацездатності, дозволивши звернення даних документів і в недержавних профільних установах. Нова норма, а також ряд інших змін почнуть діяти з лютого 2016 року. Подробиці про нововведення розповіли днями фахівці МОЗ.

Послаблення, але не тотальні
Для початку давайте визначимося, що ж все-таки відбулося в грудні. А сталося ось що: Міністерство охорони здоров'я і Міністерство праці і соціального захисту Білорусі видали спільну постанову № 107/67 від 30 жовтня 2015 року «Про деякі питання видачі та оформлення листків непрацездатності та довідок про тимчасову непрацездатність». Документом вносяться зміни і доповнення до Інструкції про порядок видачі та оформлення листків непрацездатності та довідок про тимчасову непрацездатність.

Процитуємо витяг з оновленою інструкцією. «Документи, що засвідчують тимчасову непрацездатність, видаються та продовжуються державною організацією охорони здоров'я за місцем проживання (перебування), роботи (навчання, служби) громадян Республіки Білорусь, організаціями охорони здоров'я незалежно від місця проживання (перебування), роботи (навчання, служби) непрацездатної особи особі, визнаному непрацездатним за результатами експертизи тимчасової непрацездатності, проведеної в порядку, встановленому Інструкцією про порядок проведення експертизи тимчасової непрацездатності, медичним (і) працівником (ами) або ЛКК, яка проводила (и) дану експертизу ».

Вам все зрозуміло? Повинно бути, немає. Бо, з одного боку, «приватникам» начебто дозволили видавати лікарняні листи, але - з якимись застереженнями.

- Для проведення експертизи тимчасової непрацездатності та видачі листків або довідок про непрацездатність організаціям охорони здоров'я недержавної форми власності не потрібно отримання спеціального дозволу - ліцензії, - зазначає начальник відділу медекспертизи і реабілітації головного управління організації медичної допомоги Міністерства охорони здоров'я Республіки Білорусь Ірина КІРЕЄВА. - Однак ці організації охорони здоров'я повинні відповідати ряду вимог. Адже до медустанов, які мають право видавати листки непрацездатності, пред'являються досить жорсткі критерії. Зокрема, там повинна бути створена лікарсько-консультаційна комісія в складі мінімум трьох осіб, яка здійснює контроль за видачею лікарняних.

Очолювати таку комісію повинен голова, який має відповідну освіту з експертизи. Зберігання бланків листків непрацездатності має бути організовано в сейфах, вогнетривких шафах або металевих ящиках, розташованих в приміщеннях з охоронною сигналізацією.

У поліклініках стане вільніше?
Видача приватними центрами листків непрацездатності - це їх право, але не обов'язок, констатують в МОЗ.

- Видача приватними центрами лікарняних дозволить зменшити навантаження на державну систему охорони здоров'я, - роз'яснює суть грудневого рішення перший заступник міністра охорони здоров'я Республіки Білорусь Дмитро Піневича. - Нововведення також дозволить розширити можливість громадян реалізувати своє право на отримання медичної допомоги, підвищить доступність, якість та сервісне надання медичної допомоги населенню, перерозподілить потоки пацієнтів. В якійсь мірі це крок до поглиблення державно-приватного партнерства в сфері охорони здоров'я.

Фахівець нагадує, що тема видачі лікарняних приватними центрами обговорювалася досить давно, в тому числі в медичному експертному співтоваристві. Тепер же приватні центри отримали таку можливість.

- МОЗ планує організувати робочу нараду з питань проведення експертизи тимчасової непрацездатності, видачі та оформлення документів про непрацездатність в організаціях охорони здоров'я, - попереджає Дмитро Піневича питання про можливі труднощі впровадження новинки. - На цей захід, звичайно ж, будуть запрошені і представники недержавних компаній.

- На цей захід, звичайно ж, будуть запрошені і представники недержавних компаній

Перший заступник міністра охорони здоров'я Білорусі Дмитро Піневича переконаний: зі збільшенням числа «центрів видачі лікарняних» самих «хворих» більше не стане.

«Торгувати» лікарняними - смерті подібно
Коли право видавати лікарняні є тільки у держави, більшість жителів країни переконане в тому, що зловживання в даному питанні зведені до мінімуму. Скептики, впевнені в тому, що «приватники» - це, як правило, бізнесмени, які думають тільки про наживу, цілком можуть припустити, що без держмонополії зловживань буде куди більше.

- За торгівлю лікарняними приватні центри будуть позбавляти ліцензії, - попереджає Дмитро Піневича. - У Мін-здрава є інструменти контролю за обґрунтованістю видачі листків непрацездатності. Ця система налагоджена належним чином.

Із заступником міністра згодні і інші фахівці.

- При наданні медичної допомоги лікар як державного, так і приватного закладу охорони здоров'я зобов'язаний визначити, чи є у пацієнта ознаки непрацездатності, - каже начальник головного управління організації медичної допомоги Міністерства охорони здоров'я Республіки Білорусь Олена БОГДАН.

- Якщо є, тоді в рамках надання медичної допомоги повинен бути виданий листок неважкий-здатності. Це одна послуга. Плата за видачу листка неважкий-здатності є кримінальним злочином.

До слова, МОЗ не очікує різкого збільшення кількості звернень за лікарняними листами в приватні центри. Туди, як правило, йдуть люди працездатного віку, активні, які зацікавлені в якнайшвидшому поверненні до своєї трудової діяльності.

Тут варто зазначити, що
з 1 лютого 2016 року в системі медичної документації будуть і інші нововведення. Так, вперше буде надано право видачі листка непрацездатності по догляду за хворою дитиною заздалегідь. Наприклад, документ видається в п'ятницю - в день огляду хворої дитини, а звільнення від роботи вказується з понеділка - не раніше, ніж за три календарні дні до необхідної дати звільнення від роботи.

- Цей захід знизить навантаження на організації охорони здоров'я шляхом зменшення кількості відвідувань до лікарів-спеціалістів, а також скоротить тривалість тимчасової непрацездатності, - впевнені фахівці.

З лютого пацієнтові на лікарняному буде видаватися листок непрацездатності в разі його самостійного виїзду за межі республіки для отримання медичної допомоги в стаціонарних умовах (за рішенням ЛКК організації охорони здоров'я за місцем проживання на підставі поданих медичних документів, що підтверджують факт надання медичної допомоги).

І ще один цікавий момент. Лікар установи охорони здоров'я недержавної форми власності може видати лікарняний на дому, якщо в його медустанові передбачена така форма роботи.

Де почав лікуватися, там і «оформляють»
«Скакати» з одного медцентру в інший у випадку з лікарняними не рекомендується. Це не заборонено, але з точки зору оформлення листків непрацездатності може створити додаткові труднощі.

- Теоретично можна відкрити лікарняний в приватному центрі, а закрити його - в державному, - говорить Дмитро Піневича. - Однак МОЗ наполягає: приватні центри, які будуть здійснювати експертизу тимчасової непрацездатності, повинні проводити її в повному обсязі, тобто спостерігати пацієнта на протязі всієї хвороби. Це означає, що відкрити листок непрацездатності в приватному медичному закладі, а закрити його в державному безпідставно не рекомендується. У разі тривалої непрацездатності недержавний центр також повинен вести пацієнта до моменту направлення його на медико-реабілітаційну експертну комісію.

До слова, за оцінкою Міністерства охорони здоров'я, претендувати на видачу лікарняних з 1 лютого 2016 року можуть близько 1700 установ приватної форми власності. Для тих, хто не встигає підготуватися, МОЗ піде на зустріч і розширить тимчасові терміни.

Що ще варто знати?
Листки непрацездатності з лютого зможуть видавати різні установи охорони здоров'я. Це можуть бути лікарні, госпіталі, медико-санітарні частини, диспансери, пологові будинки, центри, поліклініки, амбулаторії, клініки медичного закладу освіти, протезно-ортопедичні відновлювальні центри, медичні науково-практичні центри, медичні реабілітаційні центри, здоровпункти, фельдшерсько-акушерські пункти .

Але напрямки на курортно-санаторне лікування видаватимуть тільки державні установи. Під час профогляду і лікарських консультаціях за кордоном лікарняний видавати не положено.

Батьки зможуть отримати лікарняний в приватному медцентрі, а їх хворій дитині тут же дадуть довідку в школу. Процедура буде такою ж, як в державних поліклініках.

Терміни, на які приватні заклади охорони здоров'я зможуть видати лікарняний, такі ж, як і в державній поліклініці. Це залежить від захворювання.

І ще один момент. Планується, що через рік в Білорусі з'явиться електронна база даних всіх пацієнтів країни. Так що місце видачі тієї чи іншої важливої ​​папери з точки зору документообігу не матиме принципового значення: пацієнта і «маніпуляції» з ним можна буде пробити по єдиному «каталогом».

Чи дадуть повболівати пару днів без підтверджуючого документа?

У Білорусі поки не планують вирішувати хворіти три дні без оформлення листка непрацездатності.
- В даний час колективні договори рекомендують цю норму, - зазначає перший заступник міністра охорони здоров'я Дмитро Піневича. - Якщо людина захворіла, наймач в приватній компанії має право відпустити співробітника підлікуватися без оформлення листка непрацездатності. Законодавчо ж цю норму поки закріплювати не планується. Більш того, відповідна практика в Німеччині показала, що деякі громадяни зловживають цим правом і часом безпідставно користуються наданою можливістю.

Словом, в Білорусі, як і раніше буде діяти принцип «довіряй, але перевіряй».

Олександр НЕСТЕРОВ.

А як бути, якщо людина звертається в приватні центри?
Вам все зрозуміло?
У поліклініках стане вільніше?
Що ще варто знати?
Чи дадуть повболівати пару днів без підтверджуючого документа?