Реклама
Реклама
Реклама

Наказ про звільнення за власним бажанням, про припинення трудового договору

  1. Підстави винесення наказу
  2. уніфіковані форми
  3. Заповнення бланка наказу
  4. Як отримати виписку з наказу?
  5. зразок наказу
  6. зразки документів

звільнення працівника незалежно від причин, які його викликали, проводиться по строго встановленою процедурою. Одним з пунктів цієї процедури є видання наказу про припинення трудового договору з працівником. Цей документ має встановлену форму і ряд інших норм, які повинні бути дотримані при його написанні і виданні.

Підстави винесення наказу

Наказ про розірвання трудового договору видається в зв'язку з виникненням для цього причин. причини припинення трудового договору підрозділяються на чотири основні блоки:

  • звільнення за власним бажанням самого працівника;
  • Угода сторін співпраці про переривання взаємин трудового порядку;
  • припинення подальшої співпраці з ініціативи роботодавця;
  • обставини, що виникли поза бажанням і дій однієї зі сторін.

Угода сторін - це одне з найпоширеніших і найбільш зручних підстав, воно регламентується статтею 78 ТК РФ . При подачі заяви на звільнення за власним бажанням також не потрібно давати роз'яснень. Звільняється співробітник просто подає заяву за два тижні до запланованого розрахунку, а наймач видає наказ про звільнення за власним бажанням.

На відміну від вищенаведених причин наказ про звільнення з ініціативи роботодавця завжди вимагає додаткових підстав. Тобто наймач не може звільнитися загальною фразою, він повинен серйозно обгрунтувати своє рішення.

Найбільш поширеними підставами є:

  1. Незадовільні результати, отримані при проходженні випробувального періоду, стаття 71 .
  2. Порушення трудової дисципліни, прогули або знаходження на робочому місці в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, стаття 81.
  3. Розголошення комерційної таємниці.
  4. Аморальну поведінку, якщо мова йде про педагогічні співробітників.
  5. Знищення юридичної особи або часткове скорочення трудового колективу.

В статті 81 ТК РФ наведено ще безліч причин, за якими припиняються трудові взаємовідносини з найманою особою.

уніфіковані форми

Наказ на звільнення є обов'язковою мірою при бажанні припинити трудові взаємовідносини . Дане правило одно діє як для безстрокових угод, так і для строкових трудових договорів. Хоча термінове угоду має жорстко обумовлений термін, а час його дії закінчується в зазначену на папері дату, але без наказу про звільнення, написаного за встановленою формою, припинити співпрацю з найнятим працівником не вийти. За умовами ТК, якщо наказу на звільнення не було, то співпраця триває і переходить в нову стадію безстрокових взаємин.

Для офіційної документації юридичних осіб розроблені уніфіковані форми бланків. Не виключенням є і розпорядження по особовому складу. 05.01.2004 року Постановою Держкомстату РФ була затверджена уніфікована форма Т-8. Її застосування не є зобов'язанням для роботодавців. Вони мають право користуватися розробленою формою наказу про звільнення Т-8 або розробляти свою індивідуальну форму, яка підходить для індивідуальної системи обліку ділової документації. При самостійній розробці необхідно враховувати законодавчі норми, які викладені в главі 13 ТК РФ.

Заповнення бланка наказу

Якщо роботодавець надає перевагу заповнювати уніфікований бланк наказу про звільнення, то він повинен поставитися до поставленого завдання з усією відповідальністю.

Неправильно зазначені дані або не повністю заповнені графи можуть стати причиною судового розгляду , Яке може обернутися не на користь юридичної особи.

Для коректного заповнення форми Т-8 можна скористатися заповненим чином документа.

У наказі необхідно вказати наступні дані:

  1. Зверху проставляється унікальний номер документа і дата наказу про звільнення.
  2. Далі в залежності від вихідних даних договору заповнюється одна з рядків. Перший рядок використовується, якщо звільняється працівник, з яким було укладено термінове угоду. Другий рядок відводиться для працівника, який звільняється за безстроковим контрактом. Частина, що залишилася порожньою рядок закреслюється.
  3. Вказуються дані звільненого. Його ПІБ, табельний номер, посада, підрозділ, де він працював.
  4. Причина, по якій розриваються взаємини. Вона повинна не тільки повністю узгоджуватися з трудовими нормами, а й підкріплюватися посиланням на відповідну статтю.
  5. Вказівка ​​документа, який став підставою для припинення дії контракту.

В кінці документ засвідчується підписом директора, печаткою підприємства. Нижче ставиться підпис працівника, що звільняється, яка свідчить про те, що він ознайомився з документом і згоден із зазначеними відомостями.

Як отримати виписку з наказу?

Витяг з наказу про звільнення може бути затребувана колишнім співробітником без пояснення причин. Для її отримання немає також встановлених обмежень в термінах, її можна зажадати як разом зі звільненням, так і набагато пізніше.

Виписка дається на вимогу колишнього співробітника.

Зазвичай вона потрібна для внесення запису в трудову книжку, наприклад, якщо даний робочий стаж не був внесений в неї з яких-небудь причин або документ був загублений, а тепер підлягає відновленню.

Виписка з розпорядження - це суха витримка фактів.

Виписка з розпорядження - це суха витримка фактів

У ній вказуються:

  1. Юридичні реквізити організації.
  2. ПІБ звільненого.
  3. Загальні відомості про заснування розірвання.
  4. Посилання на статтю ТК РФ .
  5. Дані директора і його підпис.

Складається і завіряється документ фахівцями відділу кадрів.

зразок наказу

У разі ситуації, що склалася, коли відпала необхідність звільнятися, проводиться скасування наказу про звільнення. Наказ про скасування наказу про звільнення друкується за подобою уніфікованої форми Т-8.

Розпорядження заповнюється за представленим зразком:

ТОВ «Зірка»

за ЄДРПОУ (найменування організації)

Номер документа Дата складання Наказ 18 22.09.2017


про припинення трудового договору з працівником

Припинити дію трудового договору від " "20 м № ,Звільнити "28"вересня2017р

Табельний номер Іванченко Валерій Вікторович тисяча триста вісімдесят п'ять (прізвище, ім'я, по батькові) цех (структурний підрозділ) зварювальник (посада (спеціальність, професія), розряд, клас (категорія) кваліфікації)

розірвання трудового договору за угодою сторін ст. 78 ТК РФ

(Підстава припинення (розірвання) трудового договору (звільнення))

Підстава (документ, номер, дата): Заява працівника від 20.09.2017 (заява працівника, службова записка, медичний висновок і т.д.)

Керівник організаціїГенеральний директорФ.Н.Злобін

(посада) (особистий підпис) (ініціали та прізвище)

З наказом ознайомлений"22"вересня2017

р (особистий підпис)

зразки документів

Витяг з наказу про звільнення Зразок заповнення T-8 Наказ про звільнення

Як отримати виписку з наказу?