Реклама
Реклама
Реклама

Кадастрова виписка про об'єкт нерухомості: як отримати?

  1. Визначення: що це таке?
  2. Відмінності виписки про об'єкт нерухомості від земельної ділянки
  3. Для чого вона потрібна?
  4. Форми (розділи) виписки
  5. докладна інструкція
  6. Як правильно написати заяву?
  7. Які документи необхідні?
  8. терміни
  9. мита
  10. Як отримати виписку через Інтернет?
  11. висновок

Людина, яка не стикається з подібною процедурою в життя, навряд чи зрозуміє всю важливість цієї події. Але закон про кадастрової діяльності в нашій країні наполегливо наполягає на тому, що отримання такого документа як кадастрова виписка - обов'язковий крок. Так це чи ні - дізнаємося в наступних пунктах.

Визначення: що це таке?

Поняття кадастрова виписка не випадково повторює назву кадастрової палати Поняття кадастрова виписка не випадково повторює назву кадастрової палати. Саме цей орган відповідальний за видачу подібної довідки. Давайте розберемося в тому, що з себе представляє виписка.

По-перше, кадастрова виписка є документом. Вона складається на певному, законодавчо встановленому бланку, має юридичну силу, а значить, по праву може вважатися і називатися правовстановлюючим документом.

По-друге, в кадастрової виписки міститься інформація, яка повністю характеризує об'єкт нерухомості по всім, встановленим законом параметрам. Наприклад, якщо мова йде про земельну ділянку, то кадастрова виписка є коротким симбіозом кадастрового плану та кадастрового паспорта.

У ній вказується інформація про межі земельної ділянки, про будівлі, які на ньому мають місце бути, про ландшафті, про особливості ділянки, про вироблених за останні п'ять років змін на ньому.

Володіння такою інформацією практично повністю формує думку і уявлення про об'єкт нерухомості. Тому, якщо вам належить покупка такого об'єкта, спантеличте себе отриманням такої кадастрової виписки. Це убезпечить вас від недостовірної інформації, яку може дати вам продавець. Що таке кадастровий план об'єкта нерухомості - читайте тут .

Відмінності виписки про об'єкт нерухомості від земельної ділянки

Якщо порівнювати виписку про об'єкт нерухомості від виписки про земельну ділянку, то відмінності зможе знайти навіть не посвячений в ці питання людина Якщо порівнювати виписку про об'єкт нерухомості від виписки про земельну ділянку, то відмінності зможе знайти навіть не посвячений в ці питання людина. Завідомо, ці два об'єкти сильно відрізняються між собою як за зовнішніми характеристиками, так і за внутрішніми.

Описуючи об'єкт нерухомості, наприклад, такий як квартира, ми говоримо про її розташуванні в під'їзді, про кількість і метраж кожної з кімнат, про те, як вони розташовуються по відношенню один до одного. Обговорюються всі питання, що стосуються проведених комунікацій, можливі зміни планування квартири в минулому.

Говорячи про земельну ділянку, ми відзначаємо категорії земель, межі, ландшафт ділянки, споруди мають місце бути.

Загальна для двох перерахованих об'єктів - це вказівка загальної площі, а також адреси місця розташування цих об'єктів. Для чого потрібна стаття 26 закону про кадастр - читайте тут .

Для чого вона потрібна?

Питання потрібності кадастрової виписки дуже хвилює людей, які стоять на порозі будь - якої угоди і не хочуть витрачати час на отримання цього документа Питання потрібності кадастрової виписки дуже хвилює людей, які стоять на порозі будь - якої угоди і не хочуть витрачати час на отримання цього документа.

Важливість кадастрової виписки складно переоцінити. По-перше, вона є основним доказом того, що об'єкт нерухомості дійсно існує і на праві власності належить конкретній людині.

По-друге, кадастрова виписка дає повне уявлення про те, в якому стані знаходиться об'єкт нерухомості на сьогоднішній день.

По-третє, кадастрова виписка є свідченням всіх характеристик об'єкта, починаючи від площі і закінчуючи найдрібнішими деталями.

Якщо говорити про актуальність кадастрової виписки, то інформація міститься в ній, здебільшого відображає дійсний стан речей. Справа в тому, що кожен п'ять років відбувається державна кадастрова оцінка об'єктів нерухомості, а це значить, що ви отримаєте всю інформацію про об'єкт за останні п'ять років.

Форми (розділи) виписки

Існує кілька форм кадастрової виписки Існує кілька форм кадастрової виписки. Всі вони встановлені Міністерством Юстиції нашої країни і давно застосовуються кадастровими палатами. Їх основна відмінність криється в змісті, адже для кожної категорії нерухомого майна існує своя форма.

Але не менш цікавим є питання про наповнення кадастрової виписки. По суті, зміст однієї форми кадастрової виписки дуже сильно повторює зміст іншої форми, відрізняються лише деякі пункти. Але це не заважає вивести загальний алгоритм розділів кадастрової виписки.

Першим розділом або пунктом кадастрової виписки служить основна інформація про об'єкт нерухомого майна. Це місце розташування, обов'язковий номер, присвоєний в кадастрі і площа.

Другим розділом, або, вірніше сказати, додатком є креслення або план об'єкта нерухомого майна.

Якщо мова йде про земельну ділянку, то варто пам'ятати про те, що в разі, якщо ви не виробляли на землі такі роботи як межування, то кадастрова палата просто не зможе видати вам план ділянки.

Третім пунктом йде інформація про якісь відмінні особливості об'єкта. У випадку з квартирою або будинком - це кількість кімнат, а у випадках із земельною ділянкою - категорія земель.

У четвертому і п'ятому пункті докладно описуються межі об'єктів нерухомого майна, а також частини, що входять до складу того чи іншого об'єкта.

Також, в цих пунктах може міститися інформація про комунікації.

докладна інструкція

Для того, щоб отримати кадастрову виписку необхідно звернутися безпосередньо до органу державної влади Для того, щоб отримати кадастрову виписку необхідно звернутися безпосередньо до органу державної влади. Звичайно, в залежності від того, який об'єкт нерухомості повинен бути описаний в довідці, залежить і місце куди ви звернетеся.

У разі якщо ви хочете отримати кадастрову виписку про земельну ділянку, вам необхідно з'явитися в Росреестр, а якщо мова йде про будинок або квартирі, то ви можете звернутися в БТІ. Так чи інакше, незважаючи на те, що органи, в які ви можете звернутися різні, процедура єдина для всіх.

Вам буде потрібно:

  • зібрати пакет документів;
  • сплатити державне мито;
  • скласти заяву;
  • з'явитися в орган, який здійснює видачу довідок;
  • залишити там необхідні документи і чекати результату протягом семи днів.

Крім всіх перерахованих вище дій існує ряд нюансів, які ви повинні дотримати в разі, якщо самостійно вирішили займатися отриманням кадастрової виписки.

Як правильно написати заяву?

Перш ніж самостійно писати заяву, зверніться в кадастрову палату за роз'ясненнями Перш ніж самостійно писати заяву, зверніться в кадастрову палату за роз'ясненнями. Вам повинні надати зразок або ж дати кілька порад щодо написання. Заява має бути складено на аркушах формату А4. Дозволяється його складання в письмовому вигляді, але обов'язковий розбірливий почерк і акуратність.

У заяві повинна бути вказана основна інформація про вас, така як ПІБ, паспортні дані, адреса проживання і номер телефону. Також ви повинні вказати необхідну інформацію про об'єкт нерухомості і пояснити, навіщо ви хочете отримати кадастрову виписку.

В кінці заяви має стояти дата написання заяви і ваш підпис.

Які документи необхідні?

Заяву необхідно підкріпити деякими документами для того, щоб кадастрова виписка була видана вам на руки.

Ви повинні надати ксерокопію свого паспорта для того, щоб підтвердити, що заява написана саме вами. Також ви повинні надати свідоцтво про право власності та інші правовстановлюючі документи.

Крім названих документів ви повинні підкріпити їх чеком про оплату державного мита.

При наявності у вас кадастрового паспорта і кадастрового плану ви можете також надати їх в палату або будь-який інший орган для надання виписки.

терміни

У питаннях отримання кадастрової виписки існує два поняття термінів У питаннях отримання кадастрової виписки існує два поняття термінів. Перший, це термін дії кадастрової довідки, а другий - термін її отримання.

Почнемо з першого поняття. Термін дії кадастрової довідки дорівнює п'яти рокам. Саме раз в п'ять років службами кадастру проходить оцінка об'єктів нерухомості. Співробітники кадастрової палати запитують відомості в адміністрації та відділення Росреестра про зміни в тих чи інших об'єктах і оновлюють відомості.

Якщо говорити про терміни отримання кадастрової виписки, то законом обговорений тижневий термін без урахування свят і вихідних днів.

мита

Законодавець говорить про те, що для звернення за кадастрової випискою необхідно сплатити державне мито. В органі, в який ви звертаєтеся із заявою, ви повинні уточнити реквізити і відправити ним платіж через систему банківських платежів.

Чек або виписку про те, що вами здійснений платіж, ви повинні додати до заяви. Як правило, сума державного мита залишає 300 рублів.

Як отримати виписку через Інтернет?

Для того щоб отримати виписку через інтернет необхідно бути зареєстрованим на порталі державних послуг Для того щоб отримати виписку через інтернет необхідно бути зареєстрованим на порталі державних послуг. Отримавши пароль та налагодивши доступ до облікового запису, ви повинні знайти в списку перерахованих послуг необхідну або ж запросити її назву в пошуковій системі.

Сайт запропонує вам заповнити коротку анкету, куди ви повинні будете ввести свої особисті дані та дані про об'єкт нерухомості. Після ви заповнюєте електронну заяву із зазначенням запитуваних даних і відправляєте запит.

Про те, який статус має ваша заява, ви можете стежити на самому сайті або ж отримувати сповіщення по електронній пошті. Результатом такого звернення стане точна дата і час, в яке ви повинні з'явитися в необхідний орган для отримання виписки.

Зразок виписки ви можете подивитися тут .

висновок

Отримання кадастрової виписки не є складним процесом. Виконати подібну дію можна як звернувшись в безпосередній орган який здійснює видачу виписок, так і за допомогою мережі Інтернет.

Головне - це розуміти всю важливість і необхідність самої кадастрової виписки, як документа, що є своєрідним обличчям вашого нерухомого майна, а значить, який може допомогти вам в вигідному продажу або купівлі.

Пам'ятайте про наших простих правилах, і тоді ваше звернення за кадастрової випискою стане для вас приємним і позитивним досвідом спілкування з державними органами.

Визначення: що це таке?
Які документи необхідні?
Визначення: що це таке?
Для чого вона потрібна?
Як правильно написати заяву?
Які документи необхідні?
Як отримати виписку через Інтернет?