Реклама
Реклама
Реклама

Довіреності, видані на непідконтрольною території: наскільки це законно.

Бреше енциклопедія як сивий мерин, а я її захоплено читав,
Бреше енциклопедія, а я їй вірив, вірив, і все, що там викладено, я істиною вважав! ..

(Слова з чудової пісні дивного фільму «Не покидай», 1989 року)

Справжнім гаряча лінія ДОНБАС SOS повідомляє: відповідно до нормативно-правовими актами доступ до Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів і Єдиний реєстр довіреностей відкритий по всій території України, включаючи територію Донбасу непідконтрольну органам державної влади.
Оскільки одним з найпоширеніших нотаріальних дій є оформлення довіреності у нотаріуса, то на нашу гарячу лінію збільшилася кількість дзвінків з питаннями про дійсність довіреностей, виданих нотаріусами на території Донбасу, непідконтрольною органам державної влади.

Для початку, давайте поговоримо про реєстри.

З жовтня 2014 року новинні сайти подавали інформацію про блокування Міністерством юстиції України доступу користувачам до всіх Державним і Єдиним реєстрів на території Донбасу, яка непідконтрольна органам державної влади. Ця інформація подавалася від імені Департаменту нотаріату та фінансового моніторингу Міністерства юстиції України та повідомляла про те, що «з метою забезпечення захисту прав і законних інтересів фізичних і юридичних осіб в зв'язку з ситуацією, що склалася в Донецькій і Луганській областях, наказом Міністерства юстиції України від 14.10 .2014 року № 1689/5 внесено зміни до наказу Міністерства юстиції України від 17.06.2014 року № 953/5 «Про невідкладні заходи щодо захисту прав громадян на території проведення антитерористичної операції». Зокрема, згідно з цим наказом, Державна реєстраційна служба України та Державне підприємство «Інформаційний центр» Міністерства юстиції блокують доступ користувачів Донбасу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Державний реєстр обтяжень рухомого майна, Державного реєстру прав на нерухоме майно, Єдиний реєстр спеціальних бланків нотаріальних документів, Спадковий реєстр, Єдиний реєстр довіреностей. Заборона введена тимчасово, до закінчення антитерористичної операції на сході України ... ».
Наказ Міністерства юстиції України від 17.06.2014 року № 953/5 «Про невідкладні заходи щодо захисту прав громадян на території проведення антитерористичної операції» дійсно існує. Але якщо вивчити уважно за посиланням інформацію щодо внесення змін до цього наказу, то можна побачити, що наказу Міністерства юстиції України від 14.10.2014 року № 1689/5 немає і не було. Були інші накази, які вносили різні зміни в Наказ Міністерства юстиції України від 17.06.2014 року № 953/5, але жодним з них не блокувався доступ до Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів і Єдиний реєстр довіреностей. Іншими словами нотаріуси на території Донбасу, непідконтрольною органам державної влади могли і можуть проводити таку нотаріальну дію, як оформлення довіреності.

Тепер давайте визначимося, що таке доручення?

Довіреність - це письмове посвідчення, яке видається однією особою (довірителем) іншій особі (повіреному) представництва перед третіми особами.

Що таке «нотаріальна» довіреність? Відповідно до законодавства доручення може бути як в простій письмовій формі, так і нотаріально засвідченої. «Нотаріальна» довіреність - це форма. Документ складається у нотаріуса, оформляється на спеціальному бланку. Чи означає це, що «нотаріальну» довіреність не можна підробити? Ні.

Як перевірити справжність «нотаріальної» довіреності?

Перше, це перевірити спеціальний бланк. При вчиненні нотаріальних дій нотаріусами використовуються спеціальні бланки. Кожен бланк має свою серію, номер, різні захисні елементи. Здійснити перевірку будь-якого бланка може кожна людина, не звертаючись до нотаріуса - через Інтернет. Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2009 року «Про затвердження Порядку використання, зберігання, обігу спеціальних бланків нотаріальних документів і звітності про їх використання, а також опису і зразка такого бланка» був розроблений спеціальний веб-сайт: http://rnb.informjust.ua/
Перевірка на сайті здійснюється за серією та номером цікавить Вас бланка. В результаті пошуку за цими параметрами Ви отримаєте один з таких варіантів інформації:

  • про дату видачі бланка (якщо відомості про його використання в реєстрі відсутні);
  • про використання бланка або його недійсності (код та дата використання);
  • про відсутність інформації про бланк у Єдиному реєстрі.

Перший варіант може мати місце, наприклад, якщо бланк, який перевіряється, був виданий нотаріуса, але ще не був ним використаний.
У другому випадку у вигляді коду з розшифровкою надається інформація про характер документа, який розміщений на бланку, і дата його використання. Це дозволяє побачити, чи був цей бланк вкрадений.
У третьому випадку відсутність інформації в Єдиному реєстрі може означати, що бланк було видано до створення Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів. Тому інформації про такий бланку в Реєстрі ви не знайдете.

Друге, перевірити справжність у нотаріуса за Єдиним реєстром довіреностей. Відомості про всі нотаріально засвідчених дорученнях заносяться до Єдиного реєстру довіреностей, який діє на підставі відповідного Положення, затвердженого Наказом Міністерства юстиції №111 / 5 від 28.12.2006 року .

Будь-яка фізична особа, яка має намір перевірити справжність довіреності, може звернутися до нотаріуса із заявою встановленого зразка (можна взяти у нотаріуса) і отримати так зване скорочене витяг з Єдиного реєстру довіреностей, в якому будуть вказані: номера та серії спеціальних бланків; дата посвідчення довіреності; термін її дії; номер запису в реєстрі реєстрації нотаріальних дій; відомості про особу, який посвідчив довіреність; відомості про посвідчення довіреності в порядку передоручення або відомості про припинення її дії. Це не безкоштовно, вартість уточнюється у нотаріуса.

Разом - сила!

Що таке «нотаріальна» довіреність?
Чи означає це, що «нотаріальну» довіреність не можна підробити?
Як перевірити справжність «нотаріальної» довіреності?