Реклама
Реклама
Реклама

Де взяти виписку з будинкової книги? Чи можна взяти розширену архівну виписку?

  1. Для чого може знадобитися виписка з подібною книги?
  2. Існуючий порядок отримання відповідних виписок
  3. В яких структурах отримують довідки-виписки?
  4. Чи є можливість отримання довідки-виписки з будинкової книги, використовуючи сайт держпослуг?
  5. Термін придатності виписки з будинкової книги та чому не варто брати її заздалегідь?
  6. Як виходить архівна довідка-виписка з будинкової книги?
  7. Що розуміється під розширеної випискою з будинкової книги?
  8. Що повинно бути у виписці з будинкової книги?
  9. специфічна ситуація

У російських історичних документах про будинкових книгах згадуються в середині вісімнадцятого століття. З тих часів адміністративний облік став набуватиме дедалі більшого значення, а одним з його ефективних інструментів служить будинкова книга.

З тих часів адміністративний облік став набуватиме дедалі більшого значення, а одним з його ефективних інструментів служить будинкова книга

Для чого може знадобитися виписка з подібною книги?

Всі громадяни, зареєстровані раніше і які проживають в даний час в будь-якому житловому будинку, зазвичай обов'язково заносяться в спеціальний журнал, він і є домовик книгою, яка зберігається в прошитому та пронумерованому вигляді в паспортних столах житлово-експлуатаційних контор або ТСЖ.

Форма цієї книги є єдиною, розробкою і встановленням якої займалися федеральна влада.

Нерідко виникають ситуації, коли тій чи іншій людині потрібно виписка з цього документа. Робиться це досить просто, коли відома процедура її отримання.

Подібна виписка буває потрібна при реєстрації на новому місці проживання, отриманні паспорта, розлучення, продажу нерухомого майна, отримання свідоцтва на право власності і тому подібних заходів.

Процедура отримання виписок з будинкових книг має важливе значення. Цим способом перевіряється нерухоме майно в плані юридичної чистоти. Таким чином можна захиститися від шахрайських дій.

Існуючий порядок отримання відповідних виписок

Для економії часу при здійсненні процедури отримання відповідної довідки-виписки, слід завчасно готуватися до відвідування паспортних столів житлово-експлуатаційних служб або інших необхідних установ.

Потрібно пам'ятати, що замовлення на отримання довідки-виписки з будинкової книги може бути зроблений тільки власниками нерухомого майна або особами, у яких є прописка за даною адресою. Виписку з будинкової книги може також отримати довірена особа, але лише при офіційно оформленої нотаріально завіреної довіреності.

Будь-яких фінансових коштів за отримання виписки з власників нерухомого майна або осіб, які мають за конкретною адресою прописку, братися не може. Ці процедури є безкоштовними, за винятком випадків термінового виготовлення цих довідок. В останньому випадку термінова робота іноді оплачується.

В яких структурах отримують довідки-виписки?

Раніше вже вказувалося, що місце зберігання будинкових книг - це паспортні столи житлово-експлуатаційних контор.

Поряд з цим для отримання виписки з будинкової книги можна відвідати такі установи:

  • паспортний стіл, наявний в УФМС;
  • міський МФЦ (багатофункціональний обслуговуючий центр), де надаються різні державні послуги;
  • міський архів;
  • Єдиний інформаційно-розрахунковий центр;
  • будь-яку фірму, що займається обслуговуванням державних послуг.

Є можливість отримання виписки використовуючи можливості інтернету Є можливість отримання виписки використовуючи можливості інтернету.

Щоб отримати виписку з цієї будинкової книги слід надати ряд документів.

  • Перш за все необхідно надання паспорта, що підтверджує громадянство РФ.
  • Далі необхідно надання свідоцтва на право власності, при наявності приватизованого нерухомого майна, або договору про соціальне наймання, в разі проживання в муніципальній квартирі.
  • Якщо ви власник приватного будинку, то будинкова книга знаходиться у вас і її, природно, треба принести з собою. Домова книга багатоквартирного будинку вже знаходиться у працівників паспортного столу.
  • Для отримання виписки особою, яка не зареєстрована за даною адресою і не є власником, необхідно надання нотаріально завіреної довіреності.
  • Необхідно також написання заяви за встановленим зразком з проханням про видачу відповідної виписки. При необхідності отримання відомостей про осіб, які раніше проживали за конкретною адресою, необхідно зробити запит розширеної архівної виписки.

Слід зазначити, що деякі паспортні столи надають виписки з будинкових книг відразу, інші ж - через кілька діб. Розширену виписку зазвичай готують за період від трьох до семи днів.

Чи є можливість отримання довідки-виписки з будинкової книги, використовуючи сайт держпослуг?

Виписка з будинкової книги може бути отримана за допомогою муніципальної послуги з отримання документа з Порталу держпослуг. Отримати її можуть фізичні та юридичні особи, які мають на це законні підстави.

Дана послуга надається безкоштовно.

На цьому офіційному порталі заповнюється форма-заява і після позитивної відповіді у відповідній установі, координати якого знаходяться тут же, можна забрати готовий документ.

Щоб отримати цей вид послуги, слід знайти сайт «держпослуги» і, використовуючи наявну там інструкцію, здійснити реєстрацію.

Потім слід з'ясувати: чи поширюється ця послуга на той населений пункт, де ви проживаєте. Якщо так, треба увійти в категорію «Електронні послуги», далі в «Органи влади», а потім в «Каталозі послуг» знайти сторінку відповідного муніципалітету. У розділі «Отримання виписок з будинкової книги» знайти інструкцію і по ній зробити заявку.

Відповідь можна отримати у формі електронного листа. Однак, для додання довідці юридичної ваги отримувати її слід у відповідному закладі.

Термін придатності виписки з будинкової книги та чому не варто брати її заздалегідь?

Треба не забувати, що виписка по терміну дії має деякі обмеження. Велика частина організацій встановлює період дії виписки, як і багатьох інших довідок, протягом одного місяця.

Однак, деякі структури можуть встановлювати інший термін, наприклад, чотирнадцять днів, тому не слід брати виписку з будинкової книги заздалегідь.

Перш за все треба з'ясувати який термін дії виписки, так як прострочений документ може виявитися недійсним і його доведеться замовляти знову.

Як виходить архівна довідка-виписка з будинкової книги?

При процедурі відділення житла часто вимагають надати архівну довідку-виписку з будинкової книги При процедурі відділення житла часто вимагають надати архівну довідку-виписку з будинкової книги. У неї включена вся інформація про всі, хто був зареєстрований за конкретною адресою за якийсь час.

Така виписка може бути підготовлена ​​на замовлення власника нерухомості або його представника з нотаріально завіреної довіреності. Архівна виписка може бути отримана за три дні.

Якщо людина збирається стати власником житла за договором, йому не обійтися без архівної виписки з будинкової книги. Такий документ дозволить отримати повну впевненість, що в купується нерухомість не обтяжена якимись «вічними» постояльцями, виселення яких практично неможливо. Історія квартири до моменту придбання повинна бути ретельно вивчена.

Природно, в разі придбання квартири в новобудові, подібних ситуацій бути не може, так як у нерухомості не було попередніх власників.

при придбанні вторинного житла може виникнути, наприклад, ситуація, коли у колишнього власника може виявитися рідня, яка проживає за кордоном, з яким тривалий час втрачено зв'язок. Може виявитися так, що ця рідня вже після того, як ви придбали нерухомість, з'явиться і вимагатиме повернення своєї частки.

У нового претендента можуть виявитися всі права на це. Через суд ви цілком можете втратити частки придбаної нерухомості. Щоб не виникало подібного роду неприємних ситуацій, слід до моменту придбання нерухомості вивчити виписку з будинкової книги.

Що розуміється під розширеної випискою з будинкової книги?

Виписка з будинкової книги може видаватися у вигляді звичайної довідки або розширеної. Про це повинно бути вказано в заявці.

У розширеній довідці містяться дані на осіб, що проживали раніше, виписаних тимчасово, але мають права на проживання.

Наприклад, які проходять строкову в рядах Збройних Сил України; які відбувають покарання в місцях «не настільки віддалених»; виїхавши для проходження тривалого лікування тощо.

Бувають ситуації, коли ТСЖ утворилося не надто давно, тому розширену довідку в ньому отримати не представляється можливим. У цій ситуації слід звернутися для отримання розширеної довідки в архіви місцевого підрозділу Бюро технічної експертизи або в архівну міську структуру. Напевно там можна знайти цікаві для вас відомості.

Що повинно бути у виписці з будинкової книги?

Вміщені в цьому документі дані, звичайно, необхідно при отриманні перевірити, щоб уникнути проблем в місці подальшого пред'явлення.

Зокрема, у виписці повинні бути присутніми відомості:

  • про найменування установи підготував довідку;
  • про точну адресу нерухомого майна;
  • про прізвища, імена та по батькові осіб, зареєстрованих за даною адресою;
  • про дату і місце їх народження;
  • про громадянство;
  • про дані військового обліку;
  • про характер спорідненості для всіх зареєстрованих осіб;
  • датах прописки і виписки мешканців;
  • формі реєстрації мешканців (тимчасової або постійної);
  • датою підготовки довідки.

Документ повинен бути завірений підписом конкретного фахівця і круглою печаткою видав органу, тільки тоді у виписки буде юридична сила.

Якщо якісь дані з цього списку відсутні, документ необхідно відразу повернути і вимагати видачі нового.

Закон вимагає, щоб відповідна посадова особа усунуло відразу помилки і видало нормальну довідку.

Будь-які відмовки і затягування в цьому випадку є протизаконними.

специфічна ситуація

Бувають ситуації, коли виникає проблема з отриманням довідки-виписки з будинкової книги.

Наприклад, якомусь особі знадобилося домогтися отримання статусу, за яким його б визнали носієм російської мови. З цією метою йому знадобилося отримати виписку з будинкової книги, що підтверджує факт народження батька на території Російської Федерації, який уродженець 1949 У початку 1962 року він з родиною перебрався до Молдавії. Яким чином слід вчинити?

При цій ситуації звертаються до ріелторів або нотаріусу, що може коштувати дуже немало.

Інший випадок: якийсь особа проживає за певними обставинами дуже далеко від місця прописки. Може виникнути необхідність отримати відповідну виписку, а під'їхати і самому забрати довідку-виписку не виходить. Тут також не обійтися без нотаріуса.

Підводячи підсумок, можна зробити висновок, що при володінні певною інформацією, отримання виписки з будинкової книги не представляє ніякої складності.

Для чого може знадобитися виписка з подібною книги?
Чи є можливість отримання довідки-виписки з будинкової книги, використовуючи сайт держпослуг?
Термін придатності виписки з будинкової книги та чому не варто брати її заздалегідь?
Як виходить архівна довідка-виписка з будинкової книги?
Що розуміється під розширеної випискою з будинкової книги?
Що повинно бути у виписці з будинкової книги?
Для чого може знадобитися виписка з подібною книги?
В яких структурах отримують довідки-виписки?
Чи є можливість отримання довідки-виписки з будинкової книги, використовуючи сайт держпослуг?
Термін придатності виписки з будинкової книги та чому не варто брати її заздалегідь?