Реклама
Реклама
Реклама

Де отримати виписку з будинкової книги

  1. порядок отримання
  2. Особисте звернення
  3. онлайн
  4. Пакет необхідних документів
  5. Як отримати архівну виписку?
  6. Запобігання
  7. Основні види виписок
  8. звичайна
  9. розширена
  10. Термін дії і причини відмови

Виписка є офіційним документом, який регламентує (підтверджує) дані про які проживають громадян в тому чи іншому будинку, квартирі. Таку довідку можуть видати тільки правомірному власнику нерухомості, або громадянинові має документи, що підтверджують прописку (реєстрацію).

Виписка є офіційним документом,

За умови, що громадянин, прописаний в даній квартирі з яких-небудь причин не може особисто звернутися за довідкою, це може зробити повірений у справах сім'ї, з оформленими оригіналами відповідних документів. Особи, які звернулися з подібною необхідність в відповідну інстанцію, повинні знати, що така процедура надається абсолютно безкоштовно.

Отримати можна в:

  • ТСЖ;
  • МФЦ;
  • ПС;
  • Архів;
  • КК;

Подібний документ надається абсолютно безкоштовно для заявника, який прописаний в квартирі за вказаною адресою. Однак, якщо ж заявником буде довірена особа, знадобиться довіреність з оригіналом підпису власника.

Для її отримання знадобиться підготувати мінімальний пакет документів (незалежно в яку інстанцію звернутися):

  1. Паспорт, як посвідчення особи.
  2. Довіреність (якщо заявник довірена особа власника).
  3. Довідка, що підтверджує право на володіння власністю.
  4. Свідоцтво приватизації квартири.
  5. Ордер на вселення.

Документ ще має назву архівної довідки і включає в себе дати реєстрації, в'їзду, виїзду, особисті дані мешканця кожної квартири.

порядок отримання

порядок отримання

Особисте звернення

Виходячи з даних, які відносяться до виду домоволодіння, отримати довідку можна при особистому зверненні в наступні служби:

  • ЖБК;
  • ТСЖ;
  • РКЦ;
  • РІЦ;
  • КК;

Для того, щоб отримати потрібний документ, знадобиться оригінал паспорта, що посвідчує особу та свідоцтво, яке підтверджує право на володіння нерухомістю. За зверненні в одну з інстанцій, знадобиться написати власноруч заяву на надання послуги. Бланк і зразок заяви повинен бути обов'язково наданий.

У разі, якщо документація буде затребувана представником власника (повіреним у справах), необхідна завірена довіреність.

онлайн

Для цього необхідно пройти нескладну реєстрацію на офіційному порталі «держпослуги» і в запропонованій формі ввести особисті дані. Програма надасть дані для обробки та формування довідки, після чого знадобиться всього лише особисто підійти до установи, адреса якого також буде вказано на сайті.

Пакет необхідних документів

Для того, щоб мати на руках необхідні документи, знадобиться надати:

  • паспорт;
  • Заява;
  • чек про оплату держмита;

Оформляючи, варто враховувати, що термін активної дії виписки складає всього 1 місяць, т. Е. Час за яке її необхідно використовувати за призначенням. Але поряд з тим, деякі організації вимагають, щоб довідка була надана не пізніше 14 днів з дати видачі. Саме тому, не рекомендується заздалегідь замовляти і оформляти довідку.

Якщо місце проживання громадянина не збігається з місцем реєстрації, то варто врахувати, що документація буде видана тільки за місцем реєстрації, адреса якого можна дізнатися з квитанцій на оплату комунальних послуг. В обов'язковому порядку, необхідно буде оплатити державний збір, розмір суми якого встановлено в кожній організації окремо.

Варто зазначити, що процедура не займає великого часу, тому подібна довідка, швидше за все, буде видана в день звернення. Максимально, оформлення виписки з будинкової книги може зайняти не більше 3 днів, з дати написання заяви.

Необхідно заздалегідь підготувати всі відповідні документи і довідки:

  1. ПІБ громадянина, що володіє нерухомістю.
  2. Інформація зі свідоцтва про народження (дата, місце).
  3. Дані про громадянство.
  4. Військовий облік.
  5. Інформація про документ, який служить підтвердженням особи.
  6. Дані про реєстрацію.
  7. Дата офіційної реєстрації документа, підпис фахівців, водяна друк видає компанії.

Як отримати архівну виписку?

Як отримати архівну виписку

Перш за все, потрібно слідувати порадам і рекомендаціям:

  1. Особисто прийти в ПС, що знаходиться в муніципальному районі реєстрації, і пред'явити зібраний пакет необхідних довідок:
    1. Паспорт громадянина РФ.
    2. Довідку про право на нерухомість (договір або ордер на вселення).
    3. Книгу або домовик журнал (для кооперативних будинків).
    4. Довіреність (для представників власника).
  2. Потрібно написати офіційну заяву за відповідною формою (№11), приклад якого пропонується в організацію, в яку подається запит на виписку. Наприклад, в паспортному столі, бланк заяви видасть інспектор, а приклад висить на стіні оголошень. За умови, що у виписці повинно бути прописано обмежене (мінімальне) кількість інформації, можна зробити замовлення стандартної документації. Якщо необхідно врахувати в виписці даних про раніше прописаних в квартирі громадян, з урахуванням тих, хто відбув на військову службу, або знаходиться в даний момент в «ув'язненні», варто звернутися в спеціалізований заклад за розширеною або архівної випискою. Процедура отримання ідентична, класичного варіанту виписки, однак, в написаному заяві необхідно перерахувати дані, на які потрібна довідка.
  3. Після цього інспектор, за попередньою реєстрацією скаже дату видачі підсумкового документа. Найчастіше, довідку віддають в день звернення, але розширена може зайняти деякий час, не більше 3 робочих днів. Максимально, згідно із законодавством, фахівець може видати її після закінчення 7 робочих днів.
  4. У призначену даne необхідно з'явитися з паспортом в організацію і отримати замовлену виписку.

Архівна виписка може бути виконана в 2 основних видах:

  1. Стандартна.
  2. Розширена.

У стандартну довідку входять відомості, що підтверджують проживання особи в квартирі, а також інформацію про тих, хто також зареєстрований або проживає за даною адресою. Такий документ є обов'язковим при оформленні пільг, або дотацій.

Так, стандартна довідка включає:

  1. Дані про місцезнаходження нерухомості.
  2. ПІБ (повне) власника і всіх мешканців.
  3. Дані про народження власника і мешканців.
  4. Статус громадянства, особисті паспортні дані.
  5. Інформацію про попередню реєстрацію.
  6. Військова зайнятість.

Документ розширеного типу містить повну інформацію про кожного котра проживає за вказаною адресою. В основному, подібний документ може знадобитися при ретельної юридичної перевірці безпосередньо самої власності та її власника.

Тільки після того, як фахівець, за наданим документом, уважно вивчить історію всіх проживаючих осіб, можна буде стверджувати, що треті особи не мають на житлову площу ніяких прав.

Розширений варіант документа незамінний при перевірці майна, в момент придбання, якщо:

  1. Раніше в ній були зареєстровані літні люди або неповнолітні діти.
  2. Будинок побудований більше 7 років тому.
  3. Додавання раніше було приватизовано третіми особами.

Запобігання

З необхідністю отримати виписку стикається рано чи пізно кожен власник нерухомості, особливо, якщо з'являється покупець на квартиру, або нерухомість буде здана в довгострокову оренду. Це обумовлено тим, що нові мешканці, як правило, хочуть упевнитися в законності прав володіння і в тому, що в квартирі немає «вічних» мешканців.

Адже в подальшому, доведеться в судовому порядку вирішити всі виниклі проблеми з нерухомістю, адже через «раптом виникли» мешканців або правовласників на власність, безліч угод з купівлі-продажу згодом визнаються недійсними.

Звичайно, це не пов'язано з купівлею квартири в новобудові, в якому громадянин буде першим власником. В іншому випадку? судом буде визнано обмеження прав і можливостей, зареєстрованих в квартирі громадян.

Наприклад, якщо у власника є родич, який відбуває покарання в місцях позбавлення волі, протягом 15 років, а при звільненні осіб доводить свої права на нерухомість. І на жаль для нових покупців, суд стане на сторону знову звільненого громадянина.

Офіційний домовик журнал - це книга, класичного зразка, в якому вказана інформація, що підтверджує дані про реєстрацію громадян в тій чи іншій квартирі і, про які проживають в ній.

Домова виписка знадобиться:

  1. Для оформлення спадщини на нерухомість.
  2. При необхідності приватизувати власність.
  3. При відновленні паспорта, після втрати.
  4. Для пільг та допомог (при першому оформленні).
  5. При продажу квартири.
  6. при оформленні дарчої на квартиру або документів на безоплатне відчуження на власність.

Основні види виписок

Основні види виписок

Виписка буває двох основних типів:

  1. Класична (звичайна).
  2. Розширена (максимум інформації).

звичайна

Класичний стандартний варіант найчастіше потрібно при оформленні спадщини або дарчим. Отримати подібний документ може кожен, хто проживає і зареєстрований в тій чи іншій квартирі і має на неї права власності. Для звичайної виписки з будинкової книг, термін отримання найчастіше - один день.

розширена

Подібна документація, розширеного типу містить у собі максимальну інформацію про які проживають громадян і власника на даний момент або за певний період часу.

Розширена виписка містить всі дані про прописаних та зареєстрованих мешканців. Саме тому для отримання розширеної виписки може знадобитися трохи більше часу, близько 3-4 робочих днів.

Так, розширена архівна виписка в основному потрібна для відчуженої дарчим на квартирі або здійснення інших подібних угод з нерухомістю. Отримати таку довідку може будь-який власник квартири або перевірене в справах особа, при наявності відповідної довіреності.

Термін дії і причини відмови

Термін дії виписки з будинкової книги 1 місяць або 30 календарних днів, тому не потрібно оформляти її заздалегідь, в подальшому вона буде недійсна.

Основними причинами відмови можуть бути наступні факти:

  1. Відсутність прав на власність квартири.
  2. Відсутність будь-якого документа в поданих, в спеціальну організацію для оформлення.
  3. Пакет документів і заява подана або оформлено в неналежному вигляді.

Отримати документ абсолютно нескладно і не займає багато часу, якщо заздалегідь вивчити все необхідне рекомендації та підготувати відповідні документи.

Як отримати архівну виписку?
В іншому випадку?