Реклама
Реклама
Реклама

Які документи потрібні для прописки в приватному будинку, повний перелік 2019 року

  1. Навіщо потрібна прописка?
  2. Як прописатися в приватному будинку?
  3. Необхідні для реєстрації документи
  4. Постійна прописка за місцем проживання
  5. Тимчасова реєстрація за місцем перебування
  6. Отримання прописки в недобудованому житло
  7. Чи можливо прописатися в частині житла?
  8. Складнощі отримання реєстрації в приватному будинку

Документи для «прописки» (тимчасова або постійна реєстрація) в приватний будинок повинні надаватися в конкретний державний орган у встановлений законодавством термін

Документи для «прописки» (тимчасова або постійна реєстрація) в приватний будинок повинні надаватися в конкретний державний орган у встановлений законодавством термін. Які саме паперу і куди відправляються - залежить від виду реєстрації, адреси та виду житла, наявності або відсутності прав на володіння даним приміщенням.

Навіщо потрібна прописка?

Реєстрація за адресою тимчасового перебування або постійного проживання потрібно всім громадянам, щоб уникнути призначення штрафу, згідно 19.15.1 статті КоАП РФ, а також для багатьох повсякденних цілей (наприклад, для влаштування на роботу, розрахунку посібників, пільг або пенсії, які залишаються несплаченими громадянину, для отримання місця для дитини в школі чи дитячому садку, користування послугами державних установ і т. д.).

При реєстрації у відповідних державних органах, особа повідомляє достовірну інформацію про своє фактичне місцезнаходження і проживанні.

При реєстрації у відповідних державних органах, особа повідомляє достовірну інформацію про своє фактичне місцезнаходження і проживанні

Як прописатися в приватному будинку?

Процедура отримання прописки має ряд нюансів, дотримання яких є обов'язковим для уникнення призначення штрафу за порушення вимог реєструючих держорганів (19.15.2 стаття КоАП РФ). Прописка може бути двох видів:

  • тимчасової;
  • постійною.

Щоб прописатися в приватному будинку, потрібно:

  • зібрати необхідні для реєстрації документи;
  • звернутися в одне з реєструючих відділень - ЖЕУ, районний відділ УФМС або МФЦ.

Насамперед рекомендується виписатися з попереднього адреси проживання (це не завжди обов'язкова умова, так як за новою адресою також можливо прописатися при направленні в УФМС потрібного пакету документації).

Оформленням паперів в найкоротші терміни займається саме УФМС, проте звернення до паспортного столу або МФЦ теж можливо, хоча отримання прописки займає до 6-7 днів.

Після відкликання реєстрації громадянин зобов'язаний отримати нову прописку протягом тижня.

Необхідні для реєстрації документи

Залежно від того, який вид прописки потрібен громадянину, відрізняються і документи, які необхідні для звернення до реєструючого органу. Також істотну роль має наявність або відсутність права власності на житло.

Постійна прописка за місцем проживання

Для отримання постійної реєстрації за адресою знаходження дачного або приватного будинку, в якому громадянин проживає на регулярній основі, потрібно зібрати наступні папери:

  • заповнену заяву встановленого зразка (чистий бланк видається співробітниками МФЦ, УФМС або ЖЕУ);
  • посвідчення особи;
  • виписка з будинкової книги (Хоча не завжди запитується службовцями державних органів, зазвичай необхідна);
  • письмове і нотаріально завірена згода господаря (для прописки без права власності);
  • правовстановлюючі документи на житлове приміщення (при реєстрації власника житла).

заповнену заяву встановленого зразка (чистий бланк видається співробітниками МФЦ, УФМС або ЖЕУ);   посвідчення особи;   виписка з   будинкової книги   (Хоча не завжди запитується службовцями державних органів, зазвичай необхідна);   письмове і нотаріально завірена згода господаря (для прописки без права власності);   правовстановлюючі документи на житлове приміщення (при реєстрації власника житла)

Тимчасова реєстрація за місцем перебування

Прописка в приватному будинку, якщо громадянин не має право власності, дещо ускладнюється. Для оформлення реєстрації на час, орендарі житла повинні надати в УФМС перераховані нижче необхідні документи:

  • посвідчення особи наймача;
  • заяву в письмовій формі від орендодавця (власника приватного будинку) за його згодою про реєстрацію орендаря;
  • договір найму або інший документ, на підставі якого громадянин може проживати в будинку;
  • заяву встановленого зразка (видається службовцями держоргану);
  • документи, що підтверджують право орендодавця на володіння житлом.

Терміни прописки обумовлюються між господарем приміщення і орендарем.

Отримання прописки в недобудованому житло

Нерідкі випадки, коли деякі люди не купують будинок, а будують його самостійно. Це може зайняти значно більше часу для в'їзду сім'ї через фінансових витрат і незакінченого будівництва.

Відповідно до закону, отримати реєстрацію в недобудованому приватному або дачному будинку неможливо, якщо він непридатний для проживання за рішенням міжвідомчої комісії, навіть за умови, що члени родини вже переїхали в приміщення і мають документи про право володіння житлом. Тому громадянам не рекомендується поспішати з новою пропискою до моменту закінчення будівельних робіт.

Тому громадянам не рекомендується поспішати з новою пропискою до моменту закінчення будівельних робіт

Чи можливо прописатися в частині житла?

Зазвичай приватний будинок належить кільком особам на правах пайової власності. У цьому випадку крім стандартного пакета документації, в МФЦ потрібно надати завірену письмову згоду кожного співвласника даного житла. Винятком є реєстрація неповнолітніх дітей, для яких не потрібен дозвіл інших власників, якщо в будинку вже прописані їхні батьки.

Виділяють ще варіант, коли один будинок поділений на 2 рівні частини і має 2 власних виходу, а кожна з цих частин належить різним власникам. Отримання прописки в такому приміщенні відбувається за стандартною процедурою.

Складнощі отримання реєстрації в приватному будинку

Не кожен заміський будинок може бути призначений для проживання, тому не завжди можливо зареєструватися за конкретною адресою (тимчасово або постійно). Проблем не виникає, якщо житлове приміщення має наступні характеристики:

  • побудовано на земельній ділянці, призначеним для ІЖС;
  • повноцінно обладнано (світло, вода, каналізація, газ) і визнано придатним міжвідомчою комісією для вселення (або введено в експлуатацію в якості житла).

Неможливо провести реєстраційну процедуру в тому випадку, якщо дачне або інше житлове приміщення побудовано на землі, яка призначена для сільськогосподарського або комерційного призначення, а будинок не містить потрібні комунікації (т. Е. Воду, світло і т. Д.) І не призначене для постійного проживання.

Для отримання прав на реєстрацію в будинку, можливо звернутися до суду з позовом для оскарження рішення УФМС і визнання житла придатним для життя.

Навіщо потрібна прописка?
Як прописатися в приватному будинку?
Навіщо потрібна прописка?
Як прописатися в приватному будинку?
Чи можливо прописатися в частині житла?