Реклама
Реклама
Реклама

Як виписати померлої людини з квартири

  1. Терміни та наслідки виписки померлого з квартири
  2. Зняття померлого з реєстраційного обліку через суд
  3. Перерахунок оплати за квартиру

Перед тим, як виписати померлої людини з квартири, потрібно зібрати пакет необхідних документів для його виписки з житлового приміщення, а також для перерахунку комунальних платежів.

Першим кроком і ключовим моментом є отримання свідоцтва про смерть громадянина. Такий документ необхідно отримати у відділенні місцевого РАГСу родичу померлого або його спадкоємцю, на підставі довідки про смерть. Попрямувавши до зазначеної установи, потрібно взяти з собою документи, що підтверджують ваше спорідненість. Співробітники РАГСу заберуть паспорт померлого і передадуть його в ФМС.

У паспортному столі виробляється виписка померлого з квартири, документи для якої на законних підставах повинен подати:

  • близький родич померлого;
  • власник житла;
  • спадкоємець померлого.

З документів потрібно паспорт заявника, свідоцтво про смерть і заяву за формою, наданою ФМС. Зняття з реєстраційного обліку здійснюється протягом трьох днів, про що робиться відмітка в будинковій книзі. Для того щоб упевнитися, що зняття з реєстраційного обліку вироблено, можна замовити виписку з будинкової книги про кількість прописаних в квартирі. А якщо ви хочете дізнатися як виписатися з квартири без особистої присутності , То на сайт вам допоможе.

Терміни та наслідки виписки померлого з квартири

Термін подачі документів на зняття з реєстраційного обліку за місцем проживання померлого громадянина законом не визначений, але зволікати з випискою небажано, так як:

  • на померлого продовжують нараховуватися комунальні платежі;
  • при бажанні продати квартиру, вона буде вважатися обтяженої прописаними мешканцями, які не в змозі дати зобов'язання про зняття з обліку;
  • при смерті наймача муніципального житла все квитанції до зняття його з реєстраційного обліку будуть продовжувати приходити на його ім'я, і, в разі бажання написати заяву про незгоду з сумою комунальних платежів, вписаного нових мешканців і необхідності інших дій, провести їх буде неможливо.

Зі смертю людини всі пільги «пропадають», навіть якщо протягом півроку нерухомість «числиться» за покійним і поки не перейшла у спадок.

При виписці померлого наймача муніципальної квартири, потрібно додатково написати заяву про переоформлення договору соціального найму на заявника - найближчого родича, постійно прописаного в квартирі. За посиланням можна подивитися, чим відрізняється реєстрація від прописки https://propiskainfo.ru/2222-osnovnye-otlichiya-registratsii-ot-propiski .

деякі факти

Якщо громадянин помер за кордоном, порядок дій, у багатьох країнах наступний: документи надсилаються до РАГСів, в ті міста, де він постійно жив. Якщо цього не сталося, то потрібно звернутися в консульство. Там нададуть виписку з реєстру, на підставі якої можна отримати свідоцтво про смерть. Для отримання більш докладної інформації вивчіть закон про тимчасову реєстрацію за місцем перебування

При втраті свідоцтва про смерть, можна отримати його копію в відділі РАГСу, сплативши державне мито в розмірі 200 руб. Видача копії свідоцтва проводиться в день звернення. Також замовити свідоцтво про смерть можна через портал держпослуг.

Якщо вам відмовили в наданні свідоцтва про смерть, можна звернутися в суд.

Зняття померлого з реєстраційного обліку через суд

Необхідність виписати померлого іноді стикається з такими ситуаціями, які вимагають судового рішення, внаслідок:

  • відсутності довідки про смерть або неможливості її отримати;
  • довготривалого відсутності людини і неможливості встановити відомості про його місцезнаходження.

відсутності довідки про смерть або неможливості її отримати;   довготривалого відсутності людини і неможливості встановити відомості про його місцезнаходження

Якщо співробітники РАГСу відмовляють у видачі свідоцтва про смерть або ж орган ФМС не бажає виписувати за вашою заявою, мотивуючи це відсутністю доказів спорідненості з померлим, то необхідні підтвердження потрібно пред'явити в суді, який зобов'яже співробітників ФМС провести зняття з реєстраційного обліку, зажадавши відомості про померлого людині і копію свідоцтва про смерть в РАГСі.

Для виписки з квартири безвісно зниклого, необхідно отримати судове рішення про визнання людини померлою. Після розгляду доказів, суд винесе рішення. З таким документом і своїм паспортом необхідно звернутися з відділ територіального ФМС, співробітники якого будуть зобов'язані зняти з реєстраційного обліку померлого громадянина з дати його смерті, яка в даному випадку буде збігатися з датою набрання рішенням законної сили. А про те, як виписати колишнього чоловіка з муніципальної квартири прочитайте тут

Провести юридично значимі дії, такі, як виписати людину з квартири після смерті, необхідно в розумні терміни, щоб уникнути зайвих матеріальних витрат.

Про те, чи дійсно відбулася виписка померлого громадянина, можна підтвердити за записами будинковій книзі або довідці про склад сім'ї, взятої з ЖЕКу.

Перерахунок оплати за квартиру

деякі факти

Потрібно негайно зняти з обліку померлої людини, якщо у нього була пільгова оплата комунальних послуг. Так як несанкціоноване користування пільгами може привести до проблем з комунальниками і суду.

Комунальні платежі продовжують нараховуватися на всіх громадян, прописаних в квартирі, включаючи померлого. Ігноруючи необхідність виписки, зареєстровані в квартирі особи щомісяця виплачують комунальним службам зайву суму.

Виписавши громадянина відразу після його смерті, ви уникнете зайвих витрат. Якщо ж часу вже минуло достатньо, то можна вимагати перерахунку нарахованих сум і перерозподілу оплати, зробивши такі дії:

  • звернутися в ФМС із заявою про зняття померлого з реєстраційного обліку;
  • пред'явити документи, що свідчать про його смерті або відповідне рішення суду про визнання людини померлою:
  • зібрати і надати копії та оригінали оплачених квитанцій за період, що минув з дня смерті;
  • написати заяву з вимогою перерахунку сум, сплачених за комунальні платежі з дати смерті громадянина.

Відмова зробити перерахунок також варто оскаржити в суді. У всіх випадках судового розгляду бажано додати до заяви в суд письмову відмову від установи із зазначенням причин, печаткою організації та підписом посадової особи.

Якщо у вас залишилися питання про те, як виписати з квартири померлої людини, то задайте їх у коментарях