Реклама
Реклама
Реклама

Як виписати померлої людини з квартири: покрокова інструкція

  1. Чи потрібно виписувати померлої людини з квартири?
  2. Де виписати померлої людини?
  3. Документи для виписки людини після смерті
  4. Алгоритм виписки померлої людини
  5. Як виписати померлої людини з квартири через держпослуги?
  6. Особливості виписки в залежності від ситуації
  7. муніципальне житло
  8. приватизована квартира
  9. Виписка через суд
  10. можливі складності
  11. Що робити після виписки померлого?

Після смерті родича громадяни стикаються з необхідністю впорядкування всіх документів. Читайте в статті, як виписати померлої людини з квартири, який порядок у цій процедури і які папери в цьому випадку будуть потрібні.

Чи потрібно виписувати померлої людини з квартири?

Зробити це необхідно. Причин тому кілька:

  1. Виконання перерахунку платежів за надання комунальних послуг.
  2. переоформлення договору соціального найму , Якщо мова йде про муніципальному житлі.
  3. Оформлення прав на спадщину.
  4. Безперешкодне здійснення операцій щодо житла.

Автоматично зняття з реєстраційного обліку за місцем проживання не станеться. Збирати і подавати документи потрібно обов'язково.

Законодавчо не регламентовано, в який термін повинна відбутися виписка померлих осіб з житлоплощі. Тим не менш, є вказівка ​​на те, що вся документація повинна бути в порядку і відповідати даним за фактом.

Тим не менш, є вказівка ​​на те, що вся документація повинна бути в порядку і відповідати даним за фактом

Де виписати померлої людини?

Зняттям громадян з реєстраційного обліку за місцем проживання займаються органи ФМС. Звернення буде розглянуто від родичів.

Якщо померлий не був близьким родичем власника квартири, то виписка відбувається через суд.

Документи для виписки людини після смерті

Для виписки потрібно зібрати певний пакет документів:

  • довідка про смерть;
  • свідоцтво про смерть;
  • паспорт РФ;
  • документи, що підтверджують родинні зв'язки з померлим чоловіком.

Довідка про смерть видається родичам. Отримати її можна в морзі або в медичному закладі, де спостерігався померла людина. У цьому документі міститься інформація про конкретні причини, що викликали летальний результат. Проблем з отриманням довідки виникнути не повинно - родичам її видають на першу вимогу.

Потім, необхідно звернутися в ЗАГС для отримання свідоцтва про смерть. Цей документ видається на підставі:

  • паспорта померлого громадянина;
  • паспорта заявника;
  • документа, що підтверджує факт спорідненості з покійним;
  • довідки про смерть.

Підтвердженням факту спорідненості може стати:

  • свідоцтво про шлюб - для чоловіка / дружини;
  • свідоцтво про народження - для батьків або дітей;
  • вищевказані документи аж до прямої спорідненої ланцюжка з померлим чоловіком - для інших родичів.

Якщо заявник є родичем покійного, але не має в наявності документів, які це підтверджують, ступінь спорідненості доведеться довести. Для цього необхідно звернутися в ЗАГС, де по записам у реєстраційних книгах можливо відновити ланцюжок відносин.

Алгоритм виписки померлої людини

Покрокова інструкція досить проста. Виписка відбувається після трьох етапів:

  1. Отримання довідки про смерть в медичному закладі або морзі.
  2. Отримання свідоцтва про смерть в РАГСі.
  3. Звернення до територіального відділення ФМС із заявою про виписку.

Після того, як зняття з реєстраційного обліку за місцем проживання станеться, необхідно звернутися в керуючу компанію або ЖЕК для зміни даних про платника за комунальні послуги.

Це потрібно не тільки для попередження переплати, але також і в разі, коли на підставі проживання нині померлого мешканця сім'я мала право на пільги. Якщо плата за комунальні послуги за скоригованим тарифом була проведена не в повному обсязі, можливо нарахування пені.

Якщо плата за комунальні послуги за скоригованим тарифом була проведена не в повному обсязі, можливо нарахування пені

Як виписати померлої людини з квартири через держпослуги?

Не так давно з'явилася можливість дистанційного оформлення заяви на виписку. Це передбачено Наказом ФМС Росії № 288 від 11 вересня 2012 року. Однак такий спосіб подачі заяви не позбавляє від необхідності особистого відвідування ФМС. Через деякий час доведеться з'явитися у відділення для внесення необхідних записів в документи.

Щоб подати заяву з дому, необхідно пройти процедуру реєстрації на сайті держпослуги. Ви отримаєте логін і пароль для доступу до можливостей інтернет-порталу.

На головній сторінці сайту в меню на вкладці «Електронні послуги» необхідно вибрати розділ ФМС. Потім, клікнути на «Реєстраційний облік» і «Отримати послугу». У формі потрібно дати згоду на обробку персональних даних.

Після цього відкриється форма для заповнення особистої інформації - ПІБ, дати народження, паспортних даних. Потім, потрібно прописати відомості про житлоплощі - повна адреса місцезнаходження. Слідуючи підказкам системи, потрібно заповнити всі необхідні поля і відповісти на всі питання. В кінці необхідно клікнути на кнопку «Подати заяву».

Заявка буде перевірятися в системі протягом трьох днів. Після цього на зазначені контактні дані прийде запрошення для відвідування відділення ФМС з датою. У цей день потрібно з'явитися в установи для підсумкового оформлення документів.

Особливості виписки в залежності від ситуації

Тип житла та інші нюанси можуть трохи скорегувати порядок зняття померлої людини з реєстраційного обліку за місцем проживання. Розглянемо особливості докладніше.

муніципальне житло

Складнощі можуть виникнути, якщо покійний громадянин був основним наймачем за договором соціального найму. У цьому випадку алгоритм виписки буде змінений, хоч він і не був власником приміщення.

Якщо договір з муніципалітетом було укладено на померлого громадянина, потрібно переоформлення цього документа на іншого мешканця або відразу на всіх (в разі, коли всі мешканці досягли повноліття). Для переоформлення зацікавлені особи повинні з'явитися в місцеву адміністрацію з певним пакетом документів.

знадобиться:

  • свідоцтво про смерть;
  • наявний договір соціального найму;
  • паспорт особи, на яке буде переоформлений договір - якщо таких осіб декілька, то потрібні паспорти і особиста присутність всіх наймачів;
  • документ, що підтверджує спорідненість з померлим наймачем;
  • довідка про осіб, зареєстрованих на житловій площі.

Новий наймач обов'язково повинен бути прописаний в цьому житлі. Переоформляти договір соцнайму не потрібно, якщо спочатку він полягав не на померлої людини.

приватизована квартира

без виписки покійного людини з приватизованої житлоплощі спадкоємцям не вдасться вступити в майнові права. У пакет документів для отримання свідоцтва про спадкування входить довідка про зареєстрованих в квартирі осіб. Серед них не повинно бути померлого.

Найчастіше, спадкоємці проживають спільно з спадкодавцем. Вони вступлять в законні права по закінченню півроку. За цей період необхідно виписати покійного родича.

Виписка через суд

Зняття з реєстраційного обліку за рішенням суду відбувається в наступних випадках:

  1. Довідка про смерть відсутня і отримати її немає можливості.
  2. Громадянин не може довести спорідненість з покійним в органах РАГС.
  3. Людина зникла безвісти, в результаті чого визнаний судом померлим.

Коли співробітники РАГСу відмовляють у видачі свідоцтва про смерть через неможливість докази спорідненості з померлим, єдиний вихід - звернення до суду. У разі винесення позитивного рішення на ФМС буде накладено зобов'язання зняти померлої людини з реєстраційного обліку за місцем проживання.

можливі складності

Відносини між родичами не завжди складаються в позитивному ключі. Далеко не рідкість ситуація, коли члени сім'ї не можуть поділити свідоцтво про смерть. Без цього документа неможливо зробити ніяких юридичних дій щодо померлого або його майна.

Складність вирішується замовленням дубліката потрібного документа. Це можна зробити за особистим зверненням в ЗАГС, надіславши заявки на порталі держпослуги або шляхом відвідування територіального МФЦ.

Що робити після виписки померлого?

Після зняття громадянина з реєстраційного обліку необхідно звернутися в організацію, яка надає комунальні послуги для перерахунку і переоформлення особового рахунку, якщо це потрібно.

Перерахунок здійснюється з дати смерті родича. Відмовити в цьому вам не можуть. Для запиту перерахунку будуть потрібні ті ж документи, як і для виписки - свідоцтво про смерть і паспорт.

Враховуйте, що, якщо померлий мав будь-які пільги, вони будуть анульовані. Право на зниження обов'язкових платежів не передається у спадок.

Якщо співробітники керуючої компанії або іншої організації відмовляють в творі перерахунку, вимагайте оформлення відмови в письмовій формі. Цей папір стане в нагоді при зверненні до суду.

При виникненні питань звертайтеся за юридичною консультацією. Отримати безкоштовну правову допомогу можна на нашому сайті.

Тепер ви знаєте, як виписати померлої людини з квартири. У статті були розглянуті типові ситуації і шляхи їх вирішення. Якщо ви не знайшли відповіді на своє питання - напишіть юристу в спеціальному вікні.

Чи потрібно виписувати померлої людини з квартири?
Де виписати померлої людини?
Чи потрібно виписувати померлої людини з квартири?
Де виписати померлої людини?
Як виписати померлої людини з квартири через держпослуги?
Що робити після виписки померлого?