Реклама
Реклама
Реклама

Як перевірити реєстрацію ДДУ через сайт Росреестра: способи, кроки, вартість

  1. Способи перевірки реєстрації договору
  2. Отримання виписки в паперовому варіанті
  3. Отримання виписки у вигляді електронного документа
  4. Якщо відсутні дані про реєстрацію ДДУ
  5. Для чого ще необхідно перевіряти реєстрацію

З 2014 року реєстрація ДДУ носить обов'язковий характер. Для пайовика на сайті Росреестра запущена електронна послуга миттєвої перевірки. У разі, якщо отримані дані незадовільні, громадянин має можливість отримати більш точні дані шляхом отримання виписки з реєстру нерухомості в електронному вигляді або паперовому, з печаткою Росреестра.

З 2014 року у сторін договору пайової участі (ДДУ) з'явилася обов'язок проходити процедуру реєстрації. Купівля житла шляхом укладення зазначеної угоди, незважаючи на ризики, залишається популярною і на сьогоднішній день. Щоб не стати «обдуреним пайовиком», потрібно виконувати нехитрі правила перевірки забудовника , В тому числі перевірити реєстрацію ДДУ на сайті Росреестра.

Способи перевірки реєстрації договору

Пайовик підписує із забудовником 3 примірника договору. Представник забудовника самостійно відносить документи в МФЦ або Росреестр. Участь набувача нерухомості в цьому процесі не потрібно. Як правило, на практиці забудовник не бігає з кожним новим угодою, а накопичує деякий їх кількість і все разом передає в реєструючий орган. Тому дізнаватися про виникнення зареєстрованих прав на придбаний об'єкт рекомендується не відразу.

Актуальну інформацію про проведення необхідних юридично значущих дій держорганом громадянин, який уклав договір пайової участі, може дізнатися:

  • через отримання виписки з ЕГРН;
  • в режимі онлайн на порталі ФРС (rosreestr.ru.).

Отримання виписки в паперовому варіанті

Для тих, хто більше довіряє паперових документів або не має доступу в інтернет, передбачений варіант безпосереднього звернення до відділення реєструючого органу або вчинення тих самих дій за допомогою багатофункціональних центрів (МФЦ). Різниця полягає лише в терміні виготовлення документа.

Таблиця 1. Терміни та документи для замовлення виписки в МФЦ і Росреестра

ОрганДокументиТерміни підготовкиДержмито

МФЦ Посвідчення особи;

копія договору;

Заява.

5 днів 300 рублів - за електронний документ;

750 рублів - за паперовий варіант.

Росреестр 7 днів

Квитанцію про оплату держмита за видачу інформації закон надавати громадянина в обов'язковому порядку не вимагає, проте за власною ініціативою заявника додати її не забороняє.

Отримання паперової виписки відбувається в місці подачі заявки, якщо, за бажанням громадянина, який подав заяву, вона не направляється йому поштовим відправленням. Також Росреестр передбачив і кур'єрську доставку за окрему плату.

Отримання виписки у вигляді електронного документа

Така держпослуг, як надання виписки в електронному вигляді на сайті держоргану (Іконка у вигляді розкритої книжки «Отримання відомостей з ЕГРН»). Після заповнення всіх необхідних граф потрібно відправити запит і чекати на електронну пошту код і зразок реквізитів для оплати. З моменту переведення грошей статус заявки зміниться, що означає її передачу в роботу.

У вигляді документа в форматі PDF виписка прийде на вказану електронну пошту. Її вартість нижче паперового аналога, всього 250 рублів - за виписку про права на об'єкт і 300 руб. - за розширену версію. Час оформлення - лише 3 дні.

На офіційному сайті держоргану, який здійснює реєстрацію, трапляються збої і технічні роботи. Якщо немає часу чекати, можна скористатися пропонованою допомогою сторонніх сайтів, що пропонують замовити виписку. У будь-якому пошуковику при запиті «виписка з ЕГРП» їх випадає безліч. Деякі мають схожу назву з сайтом rosreestr.ru.

Замовлення за допомогою цих «клонів» має свої плюси:

  1. Анкета для запиту простіше для заповнення, ніж на вищезгаданому сайті.
  2. Час очікування готового результату менше, коливається від півгодини до 1 години.
  3. Перелік способів оплати більше (наприклад, електронні гроші приймаються не тільки з платіжної системи Ківі, але і PayPal, і WebMoney).
  4. Вартість послуги аналогічна.

Перевірка через сайт Росреестра

Перевірка через сайт Росреестра

Рис.2 Чоловічки біля ноутбука з транспарантом Help. Джерело: сайт Комп'ютер вдома

На порталі rosreestr.ru. запущений сервіс, що дозволяє провести перевірку ДДУ в Росреестра. У самому низу головної сторінки є пункт «Електронні послуги та сервіси». Там необхідно вибрати в лівій колонці значок будиночка «Довідкова інформація по об'єктах нерухомості в режимі online». У графу кадастровий номер земельної ділянки вписати номер з договору (див. В пункті про предмет). Якщо на руках укладеної угоди немає, то кадастровий номер можна отримати на відкритих сервісах. Зокрема, він буде відображатися на публічної кадастровій карті .

Після написання номера ділянки навести курсор на кнопку «Сформувати запит» і далі на графу «Адреса». З'явиться інформація по шуканого ділянці, там потрібно навести і клікнути по графі «Права і обмеження». Після цих дій на екрані монітора завантажиться список всіх обтяжень, в тому числі договори, поставлені на облік в Реєстрі нерухомості. Коли номер договору буде збігатися з тим, що вказаний у переліку обмежень, приводів для занепокоєння немає. Він зареєстрований, оскільки джерело отриманих даних - це ЕГРН. До слова, розірвання договору також відображається у виписці.

Плюси можливості перевірити ДДУ через інтернет в Росреестра полягають в наступному:

  • вона абсолютно безкоштовна для заявника;
  • час отримання інформації мінімально.

Але можна назвати і мінуси перевірки:

  • може не відображати актуальних даних;
  • в періоди збою або оновлення сайту робота утруднена, дані представляються в спотвореному вигляді;
  • не йдуть пошуки по номеру, присвоєного реєстратором.

Якщо відсутні дані про реєстрацію ДДУ

Якщо перевірка в Росреестра проведена, а номер в який з'явився переліку не знаходиться, то є ймовірність, що регпалати ще не встигла провести реєстраційні дії. Потрібно подивитися графу, де вказана дата поновлення. Проведення необхідних дій реєстратором походить від п'яти до дев'яти днів, а дані вносяться до реєстру ще пізніше.

Зверніть увагу! Для власного спокою краще буде запросити виписку з ЕГРН, вона більш змістовна, ніж форма миттєвої перевірки.

Якщо в отриманому документі дані про зареєстроване угоді також будуть відсутні, потрібно уточнити у свого забудовника, чи зареєстрований їм договір пайової участі в Росреестра. При ухиленні представників забудовника від розмови або невиразному поясненні причин затримки передачі для проведення реєстраційних дій краще це зробити в письмовому вигляді.

Бувають неприємні ситуації, коли приходить відмова в процедурі здійснення юридично значущих дій, оскільки на об'єкт вже є зареєстровані обмеження на користь іншої особи.

У разі надання забудовником даних про направлення на реєстрацію (на руках є розписка в отриманні пакету документації), а також при пред'явленні примірника угоди з відміткою про проходження процедури і привласненим реєстратором номером потрібно уточнювати відомості в Росреестра.

Для чого ще необхідно перевіряти реєстрацію

Якщо придбання квартири відбувається не безпосередньо через забудовника, а шляхом переуступки прав на неї (цесія), то особі, що набуває право вимоги, до підписання угоди і внесення грошових коштів необхідно перевірити дані. На жаль, на прізвище громадянина пошук на rosreestr.ru здійснити неможливо.

Є тільки варіант - за номером договору провести перевірочні заходи по раніше описаним варіантам. Якщо виявиться, що договір не зареєстрований, то укладення угоди про відступлення прав неможливо, а в разі підписання воно буде визнано недійсним з усіма наслідками, що випливають неприємними наслідками.

Реєстрація договору пайової участі в будівництві - це захід, спрямований на захист прав пайовика. Вона гарантує йому права на купується об'єкт нерухомості і захищає від свавілля забудовника і його недобросовісності. Щоб уникнути втрати своїх коштів, необхідно контролювати правильність оформлення документів.

Як замовити виписку з ЕГРН на сайту Росреестра дивіться у відео