Реклама
Реклама
Реклама

Як перевірити довіреність, видану нотаріусом, на справжність

  1. Коли необхідна перевірка?
  2. Хто може перевірити?
  3. Як змінилася перевірка?
  4. Перевірка онлайн
  5. Перевірка через СПАРК
  6. Огляд на відео

Якщо при укладанні угоди одна зі сторін представлено довіреною особою , Можуть виникнути сумніви в законності та дійсності документа, на підставі якого діє довірена особа. У цьому випадку може знадобитися перевірка виданої нотаріусом довіреності на предмет автентичності.

У разі якщо недійсність документа буде виявлена ​​вже після укладення угоди, це може привести до негативних наслідків для тієї чи іншої сторони.

Коли необхідна перевірка?

Перевірка довіреності не є обов'язковою згідно із законом Перевірка довіреності не є обов'язковою згідно із законом. Однак вона рекомендована для тих, хто не впевнений у її достовірності. Найчастіше перевіряти достовірність наданої паперу потрібно в наступних випадках:

  • висновок договору на купівлю-продаж майна .
  • Оформлення документів, необхідних для розпорядження певним майном.
  • Оформлення угод, пов'язаних з фінансовими відносинами юросіб або фізосіб.

Важливо знати: З 2015 року відзначено почастішання випадку шахрайства з дорученнями при купівлі-продажу нерухомості.

Хто може перевірити?

Згідно із законодавством, що забороняє передачу інформації про оформлені у нотаріуса документів, отримати інформацію можуть тільки певні категорії осіб:

  • Особи, які брали участь в оформленні документів у нотаріуса.
  • Законні представники, на ім'я яких виписано документ.
  • Представники слідчих і судових органів.
  • Судові пристави, якщо інформація необхідна в зв'язку з їх професійними обов'язками.
  • Нотаріуси.

Як змінилася перевірка?

Видача завірених нотаріусом довіреностей регулюється 185 статей ГК РФ Видача завірених нотаріусом довіреностей регулюється 185 статей ГК РФ. Відповідно до закону, перевірити нотаріальну довіреність третя особа до недавнього часу не могло, навіть якщо бере участь в угоді, в якій діє ця довіреність.

Це регламентується Основами законодавства про нотаріат, а також загальним забороною на оголошенні інформації про документи.

Стороння особа могло провести наступні дії:

  • Перевірити на предмет коректності складання.
  • Перевірити законність переданих документом повноважень.
  • Перевірить дієздатність сторін.

У разі якщо за всіма цими параметрами виявити порушень не вдається, можна було провести перевірку, чи не був відкликаний документ.

Факт: Нові правила перевірки довіреностей діють з 1 січня 2017 року.

Перевірка онлайн

З початку 2017 року Федеральна нотаріальна палата розширила можливості спеціального інтернет-сервісу, який дозволяє перевірити будь-яку довіреність в режимі онлайн З початку 2017 року Федеральна нотаріальна палата розширила можливості спеціального інтернет-сервісу, який дозволяє перевірити будь-яку довіреність в режимі онлайн. Єдиний реєстр, в якому міститься інформація про всі відкликаних та діючих дорученнях, дозволяє визначити достовірність і дійсність будь-якого документа. У реєстрі є інформація і про тих дорученнях, які вже відкликані. Для цього необхідно діяти наступним шляхом:

  • Зайти в інтернет і перейти на офіційний сайт http://reestr-dover.ru .
  • Заповнити форму, вписавши дату видачі документа і номер виданої довіреності, ім'я нотаріуса, який її видав.
  • Натиснути на кнопку «Знайти» і ознайомитися з результатами.

Перед тим, як перевірити довіреність, необхідно лише дізнатися основні її дані або отримати копію. Запит проходить за реєстром, який включений в Єдину інформаційну систему нотаріату. Нотаріуси зобов'язуються робити записи про дії, в тому числі і про скасування дії документа.

До 2017 року побачити в пошуку відображалися тільки ті доручення, дія яких вже скасовано. Тепер, грунтуючись на 34 статті Основ законодавства про нотаріат, будь-яка людина, що має інформацію про актуальний документі, може перевірити його на справжність.

Відомості, які можна дізнатися:

  • Інформацію про те, яка особа засвідчувало довіреність.
  • Дату, коли видана.
  • Номер в реєстрі.
  • При наявності - дату внесення інформації про скасування.

При наявності - дату внесення інформації про скасування

Перевірка через СПАРК

Система СПАРК розроблена для управління ризиками та перевірки контрагентів при угодах Система СПАРК розроблена для управління ризиками та перевірки контрагентів при угодах. Якщо договір підписується з використанням нотаріального доручення, сервіс СПРАК дає можливість перевірити документ через інтернет.

Модуль, на основі якого працює перевірка доручень СПАРК, був розроблений ФЦІІТ і Федеральною нотаріальною палатою Росії. База даних СПРАК підключена до нотаріальної ЄІС, регулярно оновлює дані і містить інформацію про всі дорученнях.

Щоб здійснити перевірку через СПАРК, необхідно зайти в рубрику «Сервіс» і вибрати там пункт «Перевірка нотаріальних довіреностей». У вікні необхідно вибрати тип перевіряється документа, ввести його номер, дату, коли він був виданий, ім'я нотаріуса або виконуючого його обов'язки. Після цього система видає результат, який буде включати зразок підпису і печатки нотаріуса, якщо вони є в системі.

Корисно: Готовий звіт можна роздрукувати або зберегти у форматі PDF. Крім того, інформація збережеться в особистому кабінеті того, хто робив запит.

Всі зазначені способи не тільки є найзручнішими, але також досить ефективні і достовірні. Для перевірки буде потрібно всього кілька хвилин, а зробити її можна в будь-який зручний час.

Огляд на відео

На відео нижче розповідається про згаданий вище он-лайн сервісі, не так давно відкритому Нотаріальної палатою, де кожен бажаючий зможе перевірити документи на справжність. Досить мати під рукою реквізити, щоб здійснити перевірку.

Коли необхідна перевірка?
Хто може перевірити?
Як змінилася перевірка?
Коли необхідна перевірка?
Хто може перевірити?
Як змінилася перевірка?