Реклама
Реклама
Реклама

2012: Припинення діяльності ІП

2012: Припинення діяльності ІП

Пенсійний фонд спростив відносини з індивідуальними підприємцями, що зробило реєстрацію припинення діяльності понад швидкою і простою. (раніше було так ).

Вся процедура припинення підприємницької діяльності має жорсткі терміни, порушення яких загрожує для колишніх ІП додатковою втратою часу, зусиль і грошей Вся процедура припинення підприємницької діяльності має жорсткі терміни, порушення яких загрожує для колишніх ІП додатковою втратою часу, зусиль і грошей. Тому починати її слід гарненько підготувавшись.

процедура

Індивідуальний підприємець вирішив припинити свою діяльність. Зазвичай це відбувається через те, що діяльність не ведеться, доходу немає, подавати декларації і платити фіксовані платежі немає сил. Настало розчарування. Щоб завершити свої відносини з підприємницькою діяльністю слід пройти процедуру припинення.

Щоб подолати всі засідки з меншими втратами слід попередньо усвідомити всю процедуру, так як саме опаcное і неприємне знаходиться на фініші.

Коротко Ваші дії з Вашим особистим участю виглядають так:

Підготовка документів і останніх декларацій по день передбачуваного припинення. підготовка Заяви про припинення підприємницької діяльності . Сплата через Ощадбанк держмита за припинення (160 руб.) Здача Заяви, квитанції про оплату держмита податківцям. Отримання свідоцтва про припинення, зняття з обліку, виписки з ЕГРІП Подача останніх декларацій - протягом 5-ти днів з моменту реєстрації припинення підприємницької діяльності. Сплата податків за останніми деклараціями.

Тепер більш детально з усіма дурницями цієї процедури.

1. Підготовка документів

У НК РФ зазначено, що індивідуальний підприємець зобов'язаний подати декларацію протягом п'яти днів з моменту припинення підприємницької діяльності. За порушення терміну - штраф.

Законодавці та податківці впевнені, що індивідуальному підприємцю не важко подати декларації по день припинення підприємницької діяльності. Те, що, наприклад, для подачі річних декларацій підприємцю встановлено термін в чотири місяці (на місяць більше ніж організаціям) - їх анітрохи не бентежить.

За порушення терміну подання Декларації передбачено штраф (ст. 119 НК РФ) в розмірі 5% від суми до сплати за цією декларацією за кожний неповний місяць затримки декларації, але не більше 30%. Також встановлено і мінімальний штраф в 1000 рублів, наприклад, при подачі нульової декларації. Дурість полягає в тому, що без отримання від платника податків декларації податківці не можуть нарахувати нульовий податок, тобто борг по подачі декларації перестане існувати тільки після закінчення трьох років строку позовної давності.

Таким чином, оптимальним рішенням є відсутність діяльності в рік її припинення.

Логічним є також попереднє закриття розрахункового рахунку в банку, хоча податківці це не контролюють.

Якщо у вас була зареєстрована ККМ, то її також слід зняти з реєстрації. Тут вам обов'язково доведеться особисто з'явитися в ИФНС і без причіпок і дурних вимог від податківців вам не обійтися. З вас можуть зажадати показати декларації з попереднім податкових періодів незважаючи на те, що це не потрібно за законом і все це є в цій же ИФНС у вашого районного інспектора. Так само можуть зажадати довідку про відсутність заборгованості зі сплати податків і внесків. Це теж незаконно. Чим формально ви будете діяти, тим швидше пройдете цю принизливу процедуру. Качайте права - це дає позитивний ефект.

Якщо індивідуальний підприємець мав статус роботодавця, то процедура припинення додатково ускладнюється на етапи зняття з обліку в пенсійному фонді та фонді соціального страхування в якості роботодавця.

2. Заяви про припинення підприємницької діяльності

Проблем із заповненням заяви про припинення підприємницької діяльності зазвичай не виникає, за винятком випадків, коли індивідуальний підприємець в період свого підприємництва змінив паспорт, або змінив адресу свого проживання.

Податківці впевнені, що спочатку слід внести зміни до Реєстру ІП і тільки після цього можна говорити про припинення підприємницької діяльності.

Якщо підприємець протягом 3-х днів не подав Заява про внесення змін, то йому загрожує штраф в 5000 рублів.

Таким чином, якщо молода жінка - підприємець виходить заміж, змінює прізвище і переїжджає до чоловіка, то відразу після весілля їй слід думати не про медовий місяць, а про те щоб максимально швидко подати заяву про внесення до Реєстру ІП всіх змінених відомостей.

Дурість очевидна всім, окрім податківців і законодавців. Вони навіть гіпотетично не можуть поставити себе на місце індивідуального підприємця. В майбутньому подумайте - кого ви обираєте в Державну Думу.

Заява має кілька сторінок і тому його слід прошити і вузлик заклеїти папірцем, на папірці розписатися, причому так, щоб частина підпису була на сторінці, а частина на папірці. Відсутність пришивки є підставою для відмови в прийомі заяви податківцями.

3. Оплата держмита

Податківці очікують отримати оплату за реквізитами податкової інспекції, що здійснює реєстраційні дії. Наприклад, в Москві і Петербурзі реєстраціями займаються окремі податкові інспекції.

До четвертого квартал 2011 року необхідно було закінчити свої відносини з Пенсійним фондом: сплатити фіксовані платежі, подати звіт по передбачуваний день припинення діяльності, отримати довідку від ПФ РФ про відсутність заборгованості. Через скасування звіту за фіксованими платежами і отримання Пенсійним фондом прав збору, вимоги і визсканія цих платежів обов'язок спілкуватися з ПФР при закритті скасована. Це означає, що пенсійники від податківців дізнаються про факт припинення підприємницької діяльності і вишлють на адресу колишнього підприємця вимоги про сплату фіксованих платежів з початку року по день фактичного припинення. Таким чином, пенсійний фонд візьме "своє", але спілкуватися з пенсійників особисто немає потреби.

Квитанцію для сплати держмита (160 руб.) Жителі Москви і Московської області можуть заповнити тут .

Ще одна дурість чиновників - все платежі робити через Ощадбанк. При цьому законодавцям «легко» зобов'язати всіх ІП і всім організаціям проводити готівкові розрахунки із застосуванням касового апарату, а поставити такий у чиновників - нездійсненне завдання.

4. Здача Заяви, квитанції про оплату держмита податківцям

Всі документи на припинення здаються особисто з пред'явленням паспорта з одночасним отриманням розписки від податківців. Тут нерідко з'ясовується, що ІП змінив паспорт або адреса, що потребують попередньо внести зміни до ЕГРІП.

Нерідко горе-підприємці не мають бажання і / або можливості особисто відвідати податківців для здачі документів. В цьому випадку є можливість направити документи поштою - цінним листом з описом вкладення. В цьому випадку в Заяві необхідно завірити підпис у нотаріуса і вкласти ксерокопію паспорта. Це зайві витрати на оплату пошти і нотаріуса. Крім страхів і ліні в такій ситуації горе-підприємці виявляють і дурість - звертаються в компанії, які обіцяють що все зроблять за них за винагороду в кілька тисяч рублів. Це мотивується тим, що в інспекціях ФНС далеко від Москви і Пітера податківці намагаються силами підприємців виправити власні помилки - видають підприємцю "бігунок", за яким той повинен обійти кабінети ИФНС, виявити і виправити помилки податківців. Законом це не передбачено, але горе-підприємці не звикли захищати свої права. Вони звертаються до посередників для задоволення незаконних побажань податківців. Посередники і податківці від цього отримують вигоду, ніж нерідко діляться між собою і придумують нові способи обдурювання прекращенцев.

Податківці люблять причепитися до чого-небудь і відмовити з надуманої причини в реєстрації припинення (дурість). Держмито, час і зусилля "згорають", що, мабуть, приносить їм невимовне задоволення. Треба просто качати права.

Будьте пильні і вимагайте від приймаючої документи податкового інспектора хоча б усних обіцянок в тому, що пакет документів придатний для того, щоб вони змогли зробити відповідний запис в Єдиному Державному Реєстрі ІП (ЕГРІП).

5. Отримання свідоцтва про припинення

Відразу після здачі документів інспектор видасть розписку в отриманні документів, в якій вказана дата, коли можна буде отримати Свідоцтво про припинення, свідоцтво про зняття з обліку в ИФНС і виписку з ІГРІП. Якщо не з'явитися в призначений день за документами, то на наступний день податківці відправлять документи поштою. Це загрожує тим, що пошта йде довго і про дату припинення підприємець дізнається після терміну подачі останніх декларацій, а це тягне за собою накладення штрафів податківцями.

Багато хто вважає, що на цьому процедура закінчена і помиляються. Більш того, нерідко припинення діяльності обумовлено накопиченням помилок і недоліків в обліку і звітності за попередні періоди. Припинення діяльності ІП в цьому контекстом не рівносильно ліквідації організації. Як вказав ВАС РФ, ліквідація організації у випадку з ІП ​​рівносильна смерті громадянина! Тому, податковий орган має право проводити камеральні податкові перевірки останніх податкових декларацій ІП, проводити виїзні податкові перевірки (ст. 89 НК РФ) ІП після припинення його діяльності. Тому всі ризики підприємницької діяльності залишаються і припинення їх зменшує, але не усуває зовсім.

Дурість законодавця полягає в тому, що Свідоцтво про припинення видається з датою наступного дня за днем ​​подачі заяви податківцям. Навіть отримавши через тиждень вказане Свідоцтво, укластися в термін з подачею останніх декларацій неможливо, якщо не зробити їх заздалегідь. Навіщо зайвий раз напружувати підприємців? Так - "стусан під зад"?

6. Подача останніх декларацій

Нерідко, люди реєструються підприємцями. Потім деякий час очікують, коли на них звалиться багатство. Коли вони починають здогадуватися, що для цього необхідно щось робити, вирішують припинити свого не розпочату діяльність. При цьому їхня перша зустріч з податківцями була при реєстрації, а друга при спробі все це припинити. Які при цьому їх очікують відкриття!

Наприклад, більшість вважає, що податківці допомагають ІП складати декларації. Таке дійсно показували по телевізору багато років тому під час деклараційної кампанії зі збору Декларацій з ПДФО. Але до підприємців це має віддалене відношення, так як на звичайній системі оподаткування вони сплачують не один, а два податки: ПДФО і ПДВ. Якщо ІП на ССО - то декларація з простіше. ІП застосовували ССО на основі патенту не зобов'язані подавати податкову декларацію. Заплутана ситуація з ЕНВД, так як подача нульовий декларації по ЕНВД не передбачена НК РФ.

У житті цього вже давно немає. У податковій академії вчать «віднімати» і «ділити», а не «складати» і «множити», тому податковий інспектор може бути і радий би допомогти, але не знає як це робиться.

Найкращим варіантом є і буде подача декларацій по електронних каналах зв'язку. Це обумовлено технологією роботи податкових органів. Однак, відразу після реєстрації припинення комп'ютер ИФНС відмовиться приймати декларації, вказавши на помилку "Платник податків знято з обліку в ИФНС".

В ИФНС прийом декларацій здійснюється через "одне вікно". Тому здати дакларціі поза періодом деклараційної кампанії багато часу не займає.

Можна направити декларації цінним листом з описом вкладення. Це невеликі витрати, але вони дозволяють не відвідувати податкову інспекцію, стояти в черзі.

Краще і простіше здавати нульові декларації. Тому індивідуальному підприємцю слід припиняти діяльність, яку він вже не веде в цьому році, а ще краще і в попередньому. Звичайно це тягне сплату фіксрованних вхносов в ПФ РФ, але ризик нарватися на перевірку менше.

7. Сплата податків за останніми деклараціями

На перший погляд тут не видно підступу, але зазвичай тільки в кінці діяльності з'ясовується, що ряд платежів по податках і внесках податківці втратили, або через постійне метушні з КБК вони потрапили не туди. При цьому з кожного приводу вони нараховують пені.

У такій ситуації колишній підприємець повинен для себе вирішити: або виправляти помилки податківців шляхом листування, скарг, судових розглядів, або заплатити і не зв'язуватися. Багато хто вибирає другий варіант, що фіскальним працівникам і потрібно - перевиконання плану по "стрижці овець".

Ставлення суспільства до своїх людей оцінюється, в тому числі, на їхню похорону і ритуалам. Аналогічно можна говорити і про ставлення до індивідуальних підприємців за процедурою припинення.

Дурість покладати на людей обов'язки, які можуть і повинні виконувати держоргани і позабюджетні фонди, обернеться небажанням людей виходити з тіні. Так і будуть люди жити окремо від держави, проводячи життя нехай погано, але «в тіні» без чиновницького хамства.

01.06.2012 00:00

Навіщо зайвий раз напружувати підприємців?
Так - "стусан під зад"?