Реклама
Реклама
Реклама

Програми партій за п'ять хвилин: прогресивне оподаткування, референдум в Криму і введення військ до Сирії

Назви партій не можуть сказати виборцям практично нічого про їх програмах і наміри кандидатів. Самі програми теж є багатосторінковий документ, переповнений гаслами, які найчастіше повторюються в листівках кандидатів. Проте при уважному прочитанні можна зрозуміти, чим збираються займатися майбутні депутати і за що з них можна буде запитати. «УралПоліт.Ru» прочитав програми партій і наголосив на основних тези, які повинен знати громадянин, що вибирає собі майбутнє.

«Єдина Росія», регіональна програма «Сила Уралу»

Внутрішня політика: боротьба з корупцією

Серед основних положень партії - боротьба з корупцією, скорочення кількості чиновників, підвищення ефективності державних видатків.

Зовнішня політика: немає

У регіональній програмі немає положень про зовнішню політику.

Економіка: промисловість

Серед економічних пропозицій «Єдиної Росії» - закінчити будівництво «титанової долини», створити підприємства з переробки промислових відходів, просувати уральську продукцію для природних монополій і держкорпорацій, залучити 3,4 млрд рублів інвестицій, розширити програми пільгового кредитова бізнесу. Планується також збільшення частки сільського господарства в економіці.

Соціальна сфера: Стратегія-2030

Серед інших заходів є створення нових місць для школярів, підвищення рівня здачі ЄДІ юними свердловчанам, популяризація технікумів. Для медицини партія запланувала виділення додатково 388 мільярдів рублів, впровадження електронної медкарти, відкриття нової медакадемії в Свердловській області, контроль цін на ліки, зниження смертності. Для підтримки людини праці планується створення 230 тисяч робочих місць в регіоні.

Варто звернути увагу: партія президента

Упор на те, що ЕР - основний політичний ресурс президента. Одна з небагатьох партій, у яких є регіональна програма, яка враховує місцеві особливості. Однак багато положень програми дублюють стратегію розвитку Свердловської області до 2030 року, велика частина планованих досягнень закладена в плани міністерств.

КПРФ, федеральна програма «Десять кроків до гідного життя»

Внутрішня політика: регулювання цін

КПРФ, як і багато інших партій, вважає за необхідне підтримувати регіони і замість комерційних кредитів давати їм більше субсидій з бюджету. Державі також пропонується регулювати ціни на товари першої необхідності, ліки, електроенергію, паливо і транспортні перевезення. Комуністи збираються боротися з корупцією, а обвинувачених за економічними статтями не тільки садити, а й позбавляти майна.

Зовнішня політика: все складно

КПРФ пропонує підвищити боєготовність Збройних Сил РФ через складні відносин з НАТО.

Економіка: націоналізація

Комуністи загрожують націоналізацією нафтової і газової галузей, ключових банків, електроенергетики, залізниць, систем зв'язку, підприємств ВПК. Партія також пропонує відновити економічний суверенітет і вивести Росію з СОТ. На сільське господарство пропонується витрачати не менш 10% бюджету. Крім того, комуністи збираються ввести прогресивну систему ПДФО.

Соціальна сфера: скасування ініціатив ЕР

Партія збирається припинити «оптимізацію соціальної сфери», прийняти закон про дітей війни, скасувати закон про капремонт, заборонити «прийняття рішень, які поглиблюють соціальну нерівність».

Варто звернути увагу: культурна освіта

Партія збирається зайнятися освітою в глибинці, щоб вона «перестала бути культурним гетто». КПРФ також виступає проти антирадянщини, націоналізму і русофобії.

ЛДПР, федеральна програма

Внутрішня політика: повернути губернії

У партії вважають, що не можна ділити країну на регіони за національною ознакою, і пропонують повернутися до губерніях. Вибори в ЛДПР пропонують проводити тільки за пропорційною системою, посади генпрокурора і голови Рахункової палати віддати опозиції, а в Конституції прописати чітку заборону на вихід окремих суб'єктів зі складу країни. У Сибіру і на Далекому Сході скасувати податки, а іншим регіонам залишати більше зібраних податків.

Зовнішня політика: ввести війська з Сирії

Головне завдання - захистити росіян в Україні, а з самою країною більше не дружити. ЛДПР вимагає визнати незалежність Курдистану, допомогти Болгарії і Греції в конфлікті з Туреччиною, підтримати Вірменію і ввести війська в Сирію заради Башара Асада.

Економіка: робочі місця і бізнес для російських

Кримінальна відповідальність за зарплати в конвертах, пропаганда робітничих професій, все робочі місця в пріоритетному порядку віддавати громадянам Росії. Мінімальна зарплата - не нижче 20 тисяч рублів. Звільнити від земельного податку ділянки до 8 соток, а 70% торгових площ віддати російським компаніям. У партії пропонують також щороку видавати реальному сектору не менше 1 трильйона рублів кредитів під 4% і ввести прогресивну шкалу оподаткування. Важку промисловість, виробництво спирту, тютюну і цукру в ЛДПР хочуть націоналізувати.

Соціальна сфера: скасувати ЄДІ, повернути розподіл

Партія пропонує збільшити материнський капітал і оплачувати молодим сім'ям послуги няні замість дитсадка, а також створити міністерство з демографічної політики. Для молоді ЛДПР хоче повернути розподіл після навчання у вузі і видавати молодим людям сертифікат зі знижкою на машину. Партія хоче також відзначити ЄДІ і організувати в школах роздільне навчання гуманітаріїв і технарів.

Звернути увагу: російське питання

ЛДПР пропонує змінити Конституцію Росії і замість «Ми, багатонаціональний народ Російської Федерації ...» написати «Ми, росіяни та інші народи Росії ...», а також закріпити росіян з якості державотворчої нації. З Кримінального кодексу вони пропонують виключити 282 статтю, а також увічнити пам'ять російського геноциду. На півдні Росії ЛДПР вимагає створити спеціальний прикордонний фронт, який буде постійно працювати в режимі контртерористичної операції.

«Справедлива Росія», регіональна програма «25 справедливих законів»

Внутрішня політика: виборність поліції

Есери збираються прийняти закони про додаткову боротьбі з корупцією, повернути прямі вибори мерів, скасувати муніципальний фільтр на виборах, скасувати пільги для депутатів Держдуми, а також прийняти законопроект про муніципальну міліцію, за яким дільничні і начальник відомства повинні будуть обиратися.

Зовнішня політика: немає

У регіональній програмі немає положень про зовнішню політику.

Економіка: прогресивне оподаткування

Партія, як і багато інших, пропонує ввести прогресивну шкалу оподаткування, скасувати пільгу зі сплати податку на додану вартість для експортерів сировини, встановити монополію на виробництво спирту, скасувати транспортний податок, скасувати плату за ділянки менше 8 соток.

Соціальна сфера: погодинна оплата праці

СР пропонує ввести мінімальну погодинну оплату праці в 100 рублів, підвищити зарплати бюджетникам, встановити розмір пенсій не нижче 60% від зарплати, закріпити статус «дітей війни», скасувати ЄДІ і збільшити стипендії, обмежити плату за комунальні послуги.

Варто звернути увагу: немає претензій до капремонту

Партія - одна з небагатьох, у кого є свердловська регіональна програма. Крім того, партія більше не виступає за скасування закону про капремонт, але пропонує виконати зобов'язання, вже дані по цим документом владою.

Партія зростання, федеральна програма

Внутрішня політика: реформа поліції, вибори суддів

Партія пропонує проводити вибори суддів усіх рівнів, а по економічних злочинах ввести суд присяжних. Державі пропонується скасувати призов в армію. Крім того, партія пропонує змінити податкову систему і залишати муніципалітетам те, що вдалося зібрати з бізнесу. Пропонується також реформувати поліцію.

Зовнішня політика: курс на Захід

Партія пропонує перезавантажити відносини з Заходом.

Економіка: розвиток бізнесу

Перехід від сировинної економіки до економіки приватної ініціативи, легалізація самозайнятості, бізнесу - 1,5 трильйона кредитів за ставкою 5,5%, не більше двох перевірок на рік, податкові канікули для нових підприємств на п'ять років

Соціальна сфера: робочі місця

Іпотека за ставкою не більше 10% в рік. Партія пропонує створити 25 млн високопродуктивних робочих місць замість підтримки державою бюджетників. При цьому вони збираються збільшити бюджетні витрати на освіту і охорону здоров'я. Але в основному всі питання планується вирішувати стимулюванням економічного зростання.

Варто звернути увагу: свобода інтернету

Партія пропонує підтримати блокчейн і криптовалюта. Крім того, організація запропонувала державі не влазити в особисте життя людей, не нав'язувати «які фільми дивитися, яку музику слухати, в які театри ходити».

«Яблуко», регіональна програма

Внутрішня політика: повернення виборів глав

У програмі прописано «відновлення статусу місцевого самоврядування», серед іншого - повернення виборів глав. Партія збирається домагатися скорочення чиновницького апарату, ліквідації управлінських округів в Свердловській області, вивільнені кошти направити на розвиток муніципалітетів.

Зовнішня політика: референдум в Криму

«Яблуко» запропонувало окрему програму з розвитку туризму, а також впритул зайнятися мігрантами - повернути ФМС, створити механізми інтеграції, боротися з дискримінацією. Крім того, партія підтримує збереження цілісності Євросоюзу, цілісності України, а також виступає за проведення повторного референдуму в Криму.

Економіка: податок на приватизацію

Через складну економічну ситуацію партія пропонує ввести в бюджеті захищені і незахищені статті. У федеральній програмі «Яблуко» говорить про введення одноразової компенсаційного податку на надвеликі доходи, отримані від приватизації, розслідувати всі повідомлення про рейдерські захоплення, заборонити арешти за економічними статтями.

Соціальна сфера: дитсадки і школи

Скасування «оптимізації» в охороні здоров'я, а також електронні торги для підрядників по капремонту. Партія також наполягає на появі груп в дитсадках для дітей від 1,5 до трьох років і на те, щоб всі школярі вчилися в одну зміну. Серед положень - обов'язкова індексація пенсій.

Варто звернути увагу: екологія і свобода

Окремо партія прописує екологічну програму. Серед ініціатив - впровадження екологічних інспекцій, фінансування захисту охоронюваних природних територій. Окремо в програмі прописані заходи щодо повернення свободи поширення інформації, зокрема, заборона на позасудовий доступ до інформації; а також щодо розвитку космонавтики та демократизації Північного Кавказу.

«Парнас»

Внутрішня політика: реформування всього

Основні гасла партії - боротьба з корупцією, обмеження бюрократії, справедливий суд, повернення прав і свобод громадян. Партія пропонує ввести громадський контроль на всіх рівнях влади, переглянути справи ув'язнених, визнаних політичними, скасувати антиекстремістський закон, скасувати реєстрацію за місцем проживання і полегшити міграційний процес, скасувати повідомлення про проведення масових заходів. Крім того, у партії є пропозиції щодо реформування силової і судової систем.

Зовнішня політика: немає

У програмі «Парнасу» немає положень із зовнішньої політики.

Соціальна сфера: стандарти і свобода вибору

Партія збирається встановити єдиний стандарт витрат на одного пацієнта, мінімальний рівень погодинної зарплати, впровадити систему лікарського страхування, а для школярів - збільшити число предметів, які можна вивчати за вибором.

Економіка: боротьба з монополіями

«Парнас» пропонує знизити частку держави в ВВП до 25%, боротися з монополізмом, скасувати поняття стратегічних галузей, створити зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

Варто звернути увагу: повноваження президента

Партія пропонує змінити повноваження практично всіх гілок влади, в тому числі президента і Федеральних Зборів, а також поміняти виборчу систему, реформувати силові структури і суди.

"Вітчизна" , федеральна програма

Внутрішня політика: консолідація нації

«Батьківщина» вирішила займатися твердженням рівноправності всіх народів на території країни, а також виступає проти будь-якої дискримінації. Держава, на думку партії, має пригнічувати екстремізм. Крім того, вони збираються в пріоритетному порядку фінансувати армію і включити до шкільної програми основи військової служби. Основне завдання, на думку партії, - консолідація нації перед зовнішніми загрозами.

Зовнішня політика: немає

У програмі не прописані плани партії з питань зовнішньої політики.

Соціалка: підтримка сімей

Партія збирається підтримувати традиційний інститут сім'ї і надавати різні пільги молодому подружжю, а також підтримувати батьків-одинаків.

Економіка: народна

Партія пропонує створити в країні народну економіку, залучати малий і середній бізнес до участі в національних проектах, в промисловості створювати кластери і розвивати технопарки, а податкову дисципліну посилити.

Варто звернути увагу: патріотизм

У всіх пунктах програми партія наголошує на необхідності об'єднання всіх народів країни заради заощадження цілісності держави перед якимись зовнішніми загрозами.

Фото з відкритих джерел