Реклама
Реклама
Реклама

У першому півріччі продажі квартир в Києві зросли на 5,8%

Олександра Некращук /  LIGAОлександра Некращук / LIGA.net

Столичний ринок нерухомості показав мінімальне зростання. За січень червень Києві продано 2795 квартир, тоді як за аналогічний період минулого року - 2640, говориться в дослідженні компанії Arpa Real Estate.

Продавці квартир на вторинному ринку підвищили ціни, а покупці житла на первинному - очікують девальвації гривні восени.

Продажі житла в Києві

продажі стоять

Покупці не поспішають купувати житло. За даними Arpa Real Estate, в першому півріччі в Києві продано 1300 квартир на первинному ринку і тисячі чотиреста дев'яносто п'ять - на вторинному ринку, що на 18% і на 2% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Чи означає це, що ринок ожив? Кількість угод в першому півріччі не скоротилося, але дзвінків і переглядів за цей же період приблизно на 15-20% менше, розповідає гендиректор промислово-будівельної групи Ковальська Сергій Пилипенко. «Наша компанія будує житло і виробляє бетон. Можемо констатувати, що деякі забудовники звертаються до нас з проханням надати товарний кредит на поставку бетону. Це означає, що у них знизилися продажі і вони відчувають брак коштів », - говорить Пилипенко.

Поведінка покупців змінилося, зазначає директор консалтингової компанії City Development Solution Ярослава Чапко. Зараз квартири на початковому етапі будівництва набувають тільки у відомих компаній, у інших - на фінальній стадії. «Ризики зросли, темпи будівництва сповільнюються», - пояснює вона поведінку покупців.

На вторинному ринку житла знижується активність, підтверджує директор київського АН Альянс-Брок Дмитро Корчев. «Картина спостерігається невесела. Потенційні покупці є, але кількість угод невелике », - каже він. За його даними, основна маса клієнтів шукають житло за ціною до $ 30 000, і знайти підходящий варіант непросто.

Покупці чекають осені

Що стримує попит? Головна причина - відсутність масового іпотечного кредитування і можливості у населення відкладати гроші на покупку житла. «На ринок первинки вплинули негативні прогнози експертів про падіння національної валюти до 30 грн за долар. Покупці очікують обвалу цін », - констатує Чапко.

Продавці житла на вторинному ринку нерухомості підвищили ціни, додає Дмитро Корчев. «Якщо в минулому році однокімнатну квартиру в Солом'янському районі можна було придбати за $ 25 000-26 000, то зараз дешевше $ 30 000 пропозицій немає. Однокімнатні квартири в новобудовах площею близько 50м2 зараз нереально придбати дешевше $ 50 000 », - говорить експерт. Охочих платити такі гроші небагато.

Продавці житла очікують осені, коли традиційно зростає попит на нерухомість. «Перше півріччя виявилося не дуже успішним, друга половина року буде більш активна», - говорить Чапко з City Development Solution. Досвід попередніх років показав, що в період девальвації гривні продажу нерухомості різко зростають. Як правило, забудовники реагують на здешевлення національної валюти приблизно через два тижні після зміни курсів валют. У цей період для покупців, які традиційно зберігають заощадження в доларах, ціна на квартиру знижується.

Цього року забудовники тягнутимуть з ростом цін до останнього. «Я не бачу передумов для подорожчання житла. Для цього має знизитися пропозицію на ринку і з'явитися кредитування », - говорить Пилипенко.

Чи означає це, що ринок ожив?