Реклама
Реклама
Реклама

Прозвонка проводок вторинної комутації

Прозвонкой називають процес визначення решт, що належать проводу в джгуті або жилі контрольного кабелю.
Розглянемо схему, показану на малюнок 2, а. На одній панелі розташовані сигнальні лампи, дроти від яких виведені на ряд затискачів А, а на іншій - сигнальні реле, контакти яких виведені на ряд затискачів Б. У відповідності зі схемою ці панелі необхідно так з'єднати між собою жилами контрольного кабелю, щоб при спрацьовуванні реле КН1 спалахувала лампа HL1, при спрацьовуванні КН2 - лампа HL2 і т. д.

Малюнок 2 - Схеми прозвонки вторинних ланцюгів:   а - пояснює, б - за допомогою мікротелефонних трубок, в - приладом УМЖК-56
Малюнок 2 - Схеми прозвонки вторинних ланцюгів:
а - пояснює, б - за допомогою мікротелефонних трубок, в - приладом УМЖК-56

Робочі жили 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 одного кінця контрольного кабелю підключені з боку панелі з сигнальними реле до ряду затискачів (жили 1р, 2р і 3р - резервні). Для правильного підключення жив другого кінця кабелю до ряду затискачів А треба знайти ці жили. Для цього створюють електричний ланцюг, елементами якої є джерело струму (батарейка GB від кишенькового ліхтаря), індикатор струму (електричний дзвінок ВА), провідники I, II, III і перевіряється жила кабелю (на малюнок 2, а, - жила 1). Якщо провідником 1 по черзі стосуватися всіх жив лівій частині кабелю, то при з'єднанні з однією з них (наприклад, з четвертої зверху) задзвонить дзвінок, сигналізуючи про проходження струму по ланцюгу. З цього можна судити, що четверта зверху жила лівій частині кабелю і жила 1 правої його частини є однією і тією ж жилою. Оскільки в якості індикатора струму використаний дзвінок, процес знаходження жил кабелів і проводів при монтажі електричних ланцюгів був названий «прозвонкой». Назва збереглася до теперішнього часу незалежно від того, які індикатори струму застосовують при знаходженні жил кабелів і проводів і якими методами і пристроями для цього користуються.
Для визначення жив контрольних кабелів, що з'єднують обладнання, що знаходиться в різних приміщеннях, користуються телефонний трубками (рисунок 2, б), за допомогою яких одночасно здійснюється і знаходження жил кабелю, і телефонний зв'язок між особами, що ведуть перевірку. З цією метою краще використовувати низькоомні телефонні трубки, а в якості джерела живлення - батарейку GB від кишенькового ліхтаря.
Прозвонку за допомогою мікротелефонних трубок виконують два працівника в такому порядку. Перший (старший) дає вказівку другого, до якої жили кабелю той повинен під'єднати один провід від трубки (інший дріт від трубки підключають до заземленої частини електроустановки або металевій оболонці або до броні перевіряється кабелю), а сам з іншого кінця кабелю по черзі підключає до жил свою телефонну трубку до тих пір, поки не утвориться замкнуте електричне коло, що дозволяє вести телефонну розмову з напарником.
Щоб уникнути помилок необхідно переконатися, що зв'язок можливий тільки по одній жилі. Для цього під'єднують трубку до кожної з решти жив, включаючи резервні, і переконуються, що зв'язку з ним немає. Потім кінець знайденої жили маркують тимчасової биркою, і перший працівник по телефону дає вказівку напарнику про підключення телефонної трубки до наступної жили кабелю, назвавши її маркування за схемою.
Якщо треба продзвонити кабель, що не підключений і не має маркування з обох кінців, то встановивши зв'язок з одній жилі, навішують тимчасові бирки з обох кінців знайденої жили, після чого другий працівник підключає трубку до наступної жилі на свій розсуд.
Недолік цього способу - необхідність виконання роботи двома особами. Тому було розроблено кілька способів прозвонки кабелів однією особою. Розглянемо два з них: за допомогою приладів УМЖК-56 і ПШ-30.

Малюнок 3 - Прилад ПЖ-30 (а) і схема прозвонки їм вторинних ланцюгів (б)
Малюнок 3 - Прилад ПЖ-30 (а) і схема прозвонки їм вторинних ланцюгів (б)

Прилад УМЖК-56 (малюнок 2, в), що має в комплекті мегомметр Ml101, складається з набору каліброваних резисторів, що підключаються до жил одного кінця продзвонювати кабелю, і додаткової шкали з номерами жив, що вставляється у вікно мегомметра. При підключенні мегомметра до однієї з жил іншого кінця кабелю і обертанні його рукоятки стрілка встановлюється проти поділу шкали, що показує номер жили.
При користуванні приладом УМЖК-56 необхідно: отримати шкалу з гнізда його корпусу і вставити у вікно мегомметра, щоб середина ділення 12 збіглася з розподілом 10 шкали мегомметра; під'єднати до одного з затискачів приладу (з позначенням «Земля») струмопровідну оболонку кабелю або провідник від захисного заземлення електроустановки (заземленої металевої панелі, конструкції і ін.); підключити до затискачів приладу жили з одного боку кабелю, навісивши на них тимчасові бирки з маркуванням, відповідної номерами затискачів: під'єднати до клеми мегомметра «Земля» на іншому кінці кабелю струмопровідну оболонку кабелю, а до затиску «Лінія» - по черзі кожну жилу продзвонювати кабелю. Обертаючи рукоятку мегомметра з нормальною частотою (120 об / хв), дізнаються за шкалою номер знайденої жили і навішують на неї певну бирку.
Прилад ПЖ-30 (малюнок 3, а) складається з корпусу 3, випрямляча 4, зустрічно-послідовно з'єднаних діодів, спеціальних затискачів 1 і 2 типу «Крокодил» і кишенькового ліхтаря. Приладом можна послідовно перевіряти до 30 жив контрольного кабелю.
Порядок роботи з приладом наступний. Зібравши схему (рисунок 3, б), підключають провідник 6 від ліхтаря по черзі до вільних жилах кабелю 5, поки не загориться лампа в ліхтарі. Це станеться тільки в тому випадку, коли провідник 6 буде підключений до жили, з'єднаної з іншого кінця з точкою Я, а струм буде проходити через діод V1. При підключенні до інших жилах лампа горіти не буде, оскільки зустрічно включений діод V2 струм: не пропустить.
Потім, не відключаючи провідник 6, по черзі приєднують провідник 7 до вільних жилах кабелю. Лампа загориться тільки тоді, коли провідник 7 буде підключений до жили, з'єднаної з точкою О, а струм буде проходити через діод V2. При підключенні до інших жилах лампа не загориться, оскільки через зустрічно включені діоди VI і V3 не буде проходити струм. Після цього, не відключаючи провідник 7, по черзі приєднують провідник 6 до решти вільним жилах і визначають наступну жилу кабелю і так далі, поки не будуть знайдені всі жили. Прозвонка жив контрольного кабелю і проводів є дуже відповідальною операцією, тому повинна виконуватися під керівництвом досвідченого працівника.