Реклама
Реклама
Реклама

Материнський капітал при покупці квартири на вторинному ринку

  1. Що собою являє материнський капітал
  2. Як використовувати мат. капітал
  3. Купівля житла в іпотеку
  4. Особливості угоди на вторинному ринку
  5. На що ще звернути увагу

Використовувати материнський капітал при покупці квартири на вторинному ринку необхідно обережно. Незважаючи на участь в угоді державних органів, поширені випадки шахрайства. Особливо, якщо сторони не укладають ніяких попередніх угод, а умови угоди дотримуються далеко не завжди.

Особливо, якщо сторони не укладають ніяких попередніх угод, а умови угоди дотримуються далеко не завжди

Що собою являє материнський капітал

Материнський капітал є допомогою держави батькам, у яких двоє і більше дітей Материнський капітал є допомогою держави батькам, у яких двоє і більше дітей. Згідно із законом скористатися цими грошима вони можуть лише тоді, коли дитині виповниться три роки. Але в деяких випадках власник сертифіката може скористатися ним раніше, наприклад, для термінового лікування малюка або оплати іпотеки. Слід знати, що оплатити звичайний споживчий кредит мат. капіталом не можна.

Батьки чекають три роки і після цього можуть використовувати своє право на матеріальну допомогу. У сертифіката немає терміну придатності, тобто гроші можна витратити відразу або через 10 років.

Важливо: до того ж, сума мат. капіталу щороку індексується, тому не варто переживати, що його «з'їсть» інфляція.

Є три способи популярних витратити мат. капітал так, щоб врахувати інтереси дітей. До речі, право на ці гроші мають всі діти, а не тільки той дитина, чиє народження стало причиною їх отримання. В першу чергу, це лікування, включаючи реабілітацію інвалідів, освіту і поліпшення житлових умов, тобто покупка житла. Багато сімей зараз потребують окремої житлоплощі, тому намагаються брати в борг, продавати свою нерухомість і додавати до отриманих грошей мат. капітал.

Як використовувати мат. капітал

Для покупців є два варіанти - придбати нове житло або звернути увагу на вторинний ринок нерухомості Для покупців є два варіанти - придбати нове житло або звернути увагу на вторинний ринок нерухомості. Обидва варіанти дозволяють заощадити, так як «вторинка» набагато дешевше квартири в новобудові. Але якщо вкласти гроші в будівництво житлового будинку, наприклад, за допомогою забудовника або участі в житловому кооперативі, то вартість буде нижче готового житла.

Проте, багато господарів сертифікатів на материнський капітал воліють купувати вторинне житло. У будь-якому випадку потрібно дотримуватися умови, які гарантують отримання грошей:

  • всі члени сім'ї обов'язково повинні отримати частки нової нерухомості;
  • житлоплоща повинна знаходитися на території РФ;
  • продавець повинен бути згоден чекати кілька місяців, поки буде перерахована мат. допомога.

Слід знати, що придбання житла за материнський капітал можна здійснити у близьких родичів. Такі угоди перевіряються з особливою ретельністю, тому купити квартиру у батьків не вийде. А ось покупку квартири у більш далеких родичів можуть схвалити. Також не можна купувати житло одним чоловіком в іншого. Справа в тому, що мат. капітал належить їм обом.

Купівля житла в іпотеку

Навіть якщо молода сім'я вирішує придбати вторинне житло, грошей на операцію може бути недостатньо Навіть якщо молода сім'я вирішує придбати вторинне житло, грошей на операцію може бути недостатньо. Та й продавці не завжди хочуть чекати 2-3 місяці, поки Пенсійний фонд перекаже гроші. Тому доводиться звертатися в банк і оформляти іпотеку. Це дозволяє отримати суму, якої бракує і швидше здійснити операцію.

Зараз навіть великі банківські установи йдуть назустріч молодим сім'ям та надають іпотеку. Материнський капітал в цьому випадку може бути початковим внеском. З чого починати процедуру? Для того щоб здійснити операцію, необхідно:

  1. Звернутися в банк із заявою.
  2. Дочекатися рішення.
  3. Подати необхідні документи.
  4. Оформити іпотечний договір.
  5. Укласти договір купівлі-продажу.
  6. Здійснити операцію.
  7. Звернутися в ПФ для перерахування коштів банку.
  8. Оформити право власності на квартиру.
  9. Виплатити решту суми по іпотеці.

Угоди з материнським капіталом нерідко зриваються, так як державні органи дуже ретельно їх перевіряють. Продавці часто намагаються уникнути оплати великих податків і не хочуть чекати перерахування коштів. Тому, якщо для оплати покупки не використовується іпотека, слід скласти з продавцем преддоговор, в якому потрібно врахувати всі ризики.

Особливості угоди на вторинному ринку

Материнський капітал при покупці нової квартири на вторинному ринку не гарантує, що у покупця не виникнуть проблеми юридичного характеру Материнський капітал при покупці нової квартири на вторинному ринку не гарантує, що у покупця не виникнуть проблеми юридичного характеру. Тому слід знати про те, що в будь-який момент можуть з'явитися такі неприємності:

  1. «Чистота» квартири. Вторинний ринок нерухомості завжди привертав шахраїв, так як обдурити покупців досить просто. І через деякий час щасливі власники довгоочікуваної нерухомості розуміють, що не є її власниками.
  2. Технічна документація. Навіть якщо на перший погляд всі документи в порядку, потім можуть з'явитися неприємні сюрпризи. Найпоширеніший - це незаконне перепланування, яку неможливо узаконити. Для нових власників це обертається штрафами.

До юридичних неприємностей, які в підсумку можуть отримати нові власники, відноситься:

  1. Продаж за дорученням. Покупцям обов'язково потрібно звертати увагу на такі речі, так як довіреність не завжди має на увазі добровільну передачу повноважень. У результаті покупці просто позбавляються і майна, і витрачених грошей.
  2. Незаконна приватизація. Іноді після здійснення угоди нові власники дізнаються, що вони не єдині, хто має права на житлоплощу. Пред'явити свої права можуть ті особи, які не були включені в список власників під час приватизації.
  3. Історія угод. Якщо квартира має погану історію, особливо, якщо в ній брали участь різні юридичні особи.
  4. Спадщина. Якщо квартира була успадкована, то слід з'ясувати, чи немає інших спадкоємців. Інакше в результаті операція буде анульована, а ось чи поверне покупець свої гроші, невідомо.
  5. Квартира, куплена за мат. капітал, що не була оформлена на всіх членів сім'ї, включаючи дітей. Ця умова при оформленні прав власності обов'язково має бути дотримано. Інакше купівля-продаж може бути визнана недійсною.
  6. Якщо один співвласників є недієздатним або обмеженим у своїх правах. Це може бути неповнолітня особа, психічно неповноцінна людина і т. Д. У список можна включити безвісти зниклих громадян або громадян, які перебувають в ув'язненні.
  7. Якщо продаж нерухомості була здійснена за підробленими документами. Така покупка також не може бути законною, тому страждають в цьому випадку зазвичай покупці.
  8. Коли будинок знаходиться в списку на розселення мешканців, але продавець приховав цю інформацію від покупця.

Способів шахрайства в сфері нерухомості сила-силенна, тому покупцям вторинного житла необхідно бути дуже обережними і не поспішати. Юристи радять покупця знімати копії з усіх документів, які їм пред'являє продавець. Також не зайвим буде поспілкуватися з сусідами, щоб з'ясувати необхідну інформацію про власників і будинку.

[Smartcontrol_youtube_shortcode key = "Як правильно купити квартиру з використанням материнського капіталу" cnt = "1" col = "1" shls = "true"]

На що ще звернути увагу

Купівля вторинного житла - це завжди ризик, так як будь-який недогляд може привести до різних неприємностей, в тому числі і постійного ремонту квартири Купівля вторинного житла - це завжди ризик, так як будь-який недогляд може привести до різних неприємностей, в тому числі і постійного ремонту квартири. Тому обов'язково потрібно звертати увагу на наступне:

  1. Стан всього будинку. Бажано оглянути під'їзди, підвал і горище.
  2. Прибудинкова територія. Від її благоустрою залежить якість життя всіх членів сім'ї і дітей в першу чергу. Перевагою буде наявність дитячого майданчика, автостоянки і т. Д.
  3. Важливо звертати увагу на різні дефекти (цвіль, грибок), стан електропроводки та інших систем.

Якщо покупець знає, що буде займатися переплануванням нової житлоплощі, необхідно уточнити, чи можна її узаконити. Коли перепланування була проведена попередніми власниками, необхідно ознайомиться з технічною документацією на квартиру. Виписка з БТІ відразу підтвердить, чи були проведені зміни.

[Smartcontrol_youtube_shortcode key = "Материнський капітал при покупці квартири на вторинному ринку" cnt = "1" col = "1" shls = "true"]

Що стосується кількості співвласників, то цю інформацію можна дізнатися в Росреестра. Інформацію може отримати будь-яка особа. Важливо, щоб згоду на здійснення угоди дав і чоловік продавця. При цьому це має бути письмовий документ, завірений у нотаріуса.

Ще один спірний момент - це наявність у житлоплощі неповнолітніх власників. Для проведення такої угоди буде потрібно отримання згоди органів опіки та піклування. При цьому державні органи перевіряють, якими будуть житлові умови дітей після того, як угода здійснитися.

Купівля квартири за материнський капітал мало чим відрізняється від звичайної угоди купівлі-продажу. Одне з головних відмінностей - це терміни, так як гроші перераховуються протягом декількох місяців. До того ж, покупцеві доводиться оформляти більше документів. Але найважливіше не поспішати і шукати надійних продавців. І тільки після здійснення всіх можливих перевірок, можна почати оформлення паперів і звернеться до Пенсійного фонду.

З чого починати процедуру?