Реклама
Реклама
Реклама

Де в Києві вигідно купувати житло?

  1. В умовах затяжної кризи ринок нерухомості української столиці вперше за довгий час продемонстрував...
  2. боротьба районів
  3. 1. Деснянський район
  4. 2. Святошинський район
  5. 3. Дарницький район
  6. 4. Дніпровський район
  7. 5. Голосіївський район
  8. 6. Подільський район
  9. 7. Оболонський район
  10. 8. Солом'янський район
  11. 9. Шевченківський район
  12. 10. Печерський район
  13. Бюджетна альтернатива під містом
  14. Читайте також:

В умовах затяжної кризи ринок нерухомості української столиці вперше за довгий час продемонстрував зниження цін. За оцінками експертів, в минулому році вартість нерухомості різних категорій в Києва обвалилася приблизно на 10-20% в доларовому еквіваленті.

У період з 2005 по 2008 рік український ринок нерухомості перебував на піку. Квартири купували дуже активно. Однокімнатна квартира в Києві коштувала від 40 тис. Доларів (за курсом 6-8 грн за долар), двокімнатна - від 65 тис. Доларів. Ріелтори в той час оформляли по дві-три угоди в тиждень. Криза 2008 року охолодив пил покупців, але ринок продовжував функціонувати досить активно. А ось в 2014 році, після радикального зменшення купівельної спроможності громадян, ситуація змінилася в корені. Забудовники первинного житла намагаються привернути увагу до економ-класу: на продаж виставляються маленькі новобудови від 20 до 40 метрів квадратних. Їх вартість - 20-25 тис. Доларів.

Втім, реальна купівельна спроможність більшості українців зараз така, що вони не можуть дозволити собі купувати житло дорожче 10 тис. Доларів. Для них існує такий варіант, як кімнати-студії - приміщення площею 10-15 «квадратів», в яких можна встановити санвузол і кухонний куточок. Вартість такої покупки - 270-350 тис. Грн. Головні недоліки такої «квартири» полягають в тому, що будівля не газифіковано і в ньому не можна прописатися.

Якщо брати до уваги новобудови Києва з реєстрацією, то тут вартість житла вища: 18-20 тис. Грн за квадратний метр (площа квартири - 30-35 кв. М.). Більш бюджетні варіанти можна знайти в передмісті Києва. Наприклад, в житловому комплексі «Нова Конча Заспа» на Новообухівській трасі житло коштує від 14,9 грн за 1 кв.м.

Сьогодні на первинному ринку відновилася практика цінового демпінгу з боку забудовників економ-сегмента. Зазвичай нею користуються невеликих компаніях, які займаються одним-двома проектами. Вони будують панельні будинки і продають квартири по 12-14 тис. Грн. за кв. м. Такі компанії створюють конкуренцію великим забудовникам завдяки низькій вартості житла. Часто вони в цьому досягають успіху: якщо покупець бачить більш вигідне для себе пропозицію, то він погоджується відмовитися від надійного і розрекламованого забудовника.

Вторинний ринок нерухомості теж обвалився

У лютому 2016 року ціни на вторинному ринку столиці відреагували на чергову хвилю девальвації гривні і продовження політичної та економічної кризи в країні. За місяць середня вартість житла в доларовому еквіваленті знизилася відразу на 5,5%, до 1 229 доларів за 1 кв. м. За даними сайту Address.ua, який займається пошуком нерухомості, вартість однокімнатних квартир знизилася на 4%, до 1152 долара за 1 кв. м. Елітне житло квартири за цей період подешевшали на 3,5% і 3% відповідно.

Елітне житло квартири за цей період подешевшали на 3,5% і 3% відповідно

Найбільшим попитом користується найдешевше житло - до 40 тис. Доларів. До такого варіанту придивляється 59% серед тих, хто шукає квартиру. У діапазонах 40-60 тис. Доларів і 60-80 тис. Доларів частка запитів склала 15% і 17% відповідно. Квартири дорожче 80 тис. Доларів шукали 9% користувачів порталу.

Доларів шукали 9% користувачів порталу

Якщо в попередні місяці покупці цікавилися насамперед двокімнатними квартирами, то в цьому році найвищий попит був зафіксований на однокімнатні квартири.

Якщо в попередні місяці покупці цікавилися насамперед двокімнатними квартирами, то в цьому році найвищий попит був зафіксований на однокімнатні квартири

боротьба районів

Обвал цін на нерухомість відчули всі райони Києва. Наприклад, зараз 1 кв. м двокімнатної квартири в середньому коштує близько 1 000 доларів. За даними сайту dom.ria.com, 1 кв. м. в Святошинському районі обійдеться в 958 доларів, а Деснянському і зовсім 931 долар. У Голосіївському та Оболонському масивах квадратний метр коштує близько 1 500 доларів. Найдорожчі квартири пропонують в Печерському районі -понад 2 200 доларів за кв. м.

Знижується вартість оренди житла. Наприклад, в Деснянському районі можна знайти двокімнатну квартиру за 4 800 грн за місяць. На Солом'янці, Оболоні та в Дарниці оренда «двушки» обійдеться в 6 300 грн. А в Шевченківському і Голосіївському районах за оренду квартири потрібно заплатити не менше 7 500 грн.

У більшості районів Києва подешевшали офісні приміщення. Найпривабливіші варіанти пропонують Голосіївський, Дарницький та Деснянський райони. Тут квадратний метр можна зняти приблизно за 1 долар. У Солом'янському та Святошинському районах офіси здають не дешевше 1,5 долара за 1 кв. м. А ось в престижних районах ціни навіть виросли. Мінімальна вартість становить майже 2 долари за квадратний метр.

Щоб більш детально розглянути всі райони Києва в плані доступності придбання житла, ми склали рейтинг вартості одно-, дво- і трикімнатних квартир (ціни сформовані на основі статистики агентства нерухомості «Благовіст»). Райони зайняли місця відповідно до вартості квадратного метра житла.

1. Деснянський район

Вартість 1 кв. м. - $ 1,1 тис.

Мінімальна вартість квартири:

  • однокімнатна - $ 27,3 тис.
  • двокімнатна - $ 33 тис.
  • трикімнатна - $ 39,5 тис.

2. Святошинський район

Вартість 1 кв. м - $ 1,25 тис.

Мінімальна вартість квартири:

  • однокомнатная- $ 19,4 тис.
  • двокімнатна - $ 45,5 тис.
  • трикімнатна - $ 61 тис.

3. Дарницький район

Вартість 1. кв. м. - $ 1,26 тис.

Мінімальна вартість квартири:

  • однокімнатна - $ 31 тис.
  • двокімнатна - $ 37 тис.
  • трикімнатна - $ 40 тис.

4. Дніпровський район

Вартість 1. кв. м. - $ 1, 51 тис.

Мінімальна вартість квартири:

  • однокімнатна - $ 38 тис.
  • двокімнатна - $ 36 тис.
  • трикімнатна - $ 45 тис.

5. Голосіївський район

Вартість 1. кв. м. - $ 1, 52 тис.

Мінімальна вартість квартири:

  • однокімнатна - $ 27 тис.
  • двокімнатна - $ 45 тис.
  • трикімнатна - $ 57 тис.

6. Подільський район

Вартість 1. кв. м. - $ 1, 56 тис.

Мінімальна вартість квартири:

  • однокімнатна - $ 24 тис.
  • двокімнатна - $ 53 тис.
  • трикімнатна - $ 44 тис.

7. Оболонський район

Вартість 1. кв. м. - $ 1,6 тис.

Мінімальна вартість квартири:

  • однокімнатна - $ 24,7тис.
  • двокімнатна - $ 55 тис.
  • трикімнатна - $ 40 тис.

8. Солом'янський район

Вартість 1. кв. м. - $ 1, 65 тис.

Мінімальна вартість квартири:

  • однокімнатна - $ 26 тис.
  • двокімнатна - $ 27 тис.
  • трикімнатна - $ 55 тис.

9. Шевченківський район

Вартість 1. кв. м. - $ 1,81 тис.

Мінімальна вартість квартири:

  • однокімнатна - $ 36 тис.
  • двокімнатна - $ 49 тис.
  • трикімнатна - $ 66 тис.

10. Печерський район

Вартість 1. кв. м. - $ 3,87 тис.

Мінімальна вартість квартири:

  • однокімнатна - $ 35 тис.
  • двокімнатна - $ 53 тис.
  • трикімнатна - $ 58 тис.

Бюджетна альтернатива під містом

Останнім часом забудовники все частіше роблять ставку на спорудження малогабаритних квартир. Незважаючи на падіння купівельної спроможності громадян, такої первинної нерухомості на ринку з'являється все більше і більше. За даними порталу LUN.ua, до 2016 року продавалися квартири в 244 новобудовах Київської області. Зокрема, 77 новобудов знаходяться в Ірпені, 19 - в Бучі, по 16 - в Вишневому та Борисполі, 8 - в Броварах і 7 - в Вишгороді.

Фахівці відзначають, що на початку 2016 року українські покупці не готові платити за нерухомість більше 10 тис. Доларів. Причина полягає в тому, що у них просто немає таких грошей. З середини минулого року в Київській області намітилася тенденція на скорочення кількості угод з купівлі-продажу нерухомості.

Пасивність покупців сприяла падінню цін на дорогі котеджі. Наприклад, будинок в селі під Києвом площею 150 кв. м. можна купити за 35 тис. доларів. У 2016 році на відстані від Києва приблизно 20-50 км. продають дачні будинки на 6-8 сотках вартістю 50-100 тис. грн. Також можна купити земельні ділянки за ціною 60 тис. Грн за 6 соток. До таких ділянок зазвичай підключені електрику і вода. Маленький будинок з газом на дачній ділянці або в селі буде коштувати приблизно на 100 тис. Грн дорожче. Однак в умовах кризи покупка будинку в селі для багатьох здається єдиним доступним варіантом.

Читайте також:

Чи варто сьогодні оформляти банківські депозити?

Ціни на нерухомість в Україні впадуть до рекордних позначок