Реклама
Реклама
Реклама

Microsoft вільна: антимонопольне справу 1998 року завершено

На минулому тижні тихо і навіть непомітно комп'ютерний світ перетнув позначку, про яку лише десять років тому ледь міг і мріяти. 12 травня закінчився термін спостереження за компанією Microsoft за вироком в епохальному антимонопольному розгляді. Ініційований в 1998 році Міністерством юстиції США (DoJ), на протязі як мінімум п'яти наступних років цей процес був найяскравішою подією в житті PC. Але роки минають, юні герої ІТ-бізнесу величають софтверний гігант не інакше як «невдахою», прихильники поділу корпорації надвоє перевелися, та й сам сенс тиску на неї здається загублений. Так для чого потрібно було судилище над Microsoft і що воно змінило?

В американському Мін'юсті вважають дії свого антимонопольного підрозділу зразковими і такими, що заслуговують безсумнівною похвали. Прискорений темп інновацій, повернення споживачам ІТ-продуктів можливості вибирати, нормалізація комп'ютерного ринку в плані відкритості, чесність його найбільших учасників - все це записано на рахунок справи проти Microsoft.

Корпорація вже не править індустрією, як тринадцять років тому, і MS Windows поступилася значну частину впливу альтернативним мобільних платформ і «хмарним» механізмам. Контроль з боку DoJ полегшив перехід в пост-персональну еру (див. «PC вмирає. Що буде після?»). Але як склалося б сьогодення, якби всі попередні роки Microsoft продовжувала диктувати комп'ютерному ринку свої умови?

Сьогодні важко навіть уявити, які речі творилися на зламі століть. Сказати «була монополістом» легко, але чи можете ви уявити Мережа, де абсолютна більшість користувачів працюють з MS Internet Explorer, а на частку єдиного більш-менш популярного конкурента доводиться менше 2 (двох!) Відсотків публіки? Конкурентом цим в кінці XX - початку XXI століття був Netscape Navigator, що став жертвою в нечесній боротьбі.

Конкурентом цим в кінці XX - початку XXI століття був Netscape Navigator, що став жертвою в нечесній боротьбі

Ось так виглядала статистика по найпопулярнішим браузерам Веб в грудні 2002 року.

Софтверний гігант «прогавив» початок інтернет-революції: в 1995, звертаючись до співробітників своєї компанії (легендарне Internet Tidal Wave memo ), Білл Гейтс констатував, що за 10 годин веб-серфінгу не зустрів майже жодного документа в форматах Microsoft. Але ситуацію швидко виправили, виготовивши власний браузер і - ключовий момент! - впровадивши його в найпопулярнішу операційну систему для персональних комп'ютерів. Уже три роки по тому MSIE користувалися більше 70% населення Веб, а в наступні чотири роки його сукупна частка перевалила за 90%.

Колективний позов, поданий в 1998 році Мін'юстом США за підтримки 20 американських штатів, ставив в провину Microsoft експлуатацію монопольного становища для придушення конкуренції - і браузер був центральною частиною звинувачення. Але той же прийом з успіхом застосовувався корпорацією і на інших напрямках.

Microsoft додавала новий інструмент в операційну систему і ставила його у привілейоване становище, усіма способами обмежуючи конкурентів: тиснула на виробників і продавців PC, змушуючи встановлювати на машини тільки свої програми, давила на розробників прикладних програм, зміцнювала зв'язок своїх інструментів з операційною системою, так щоб вирвати їх з MS Windows можна було тільки «з м'ясом» (згадайте дебати про можливість відділення Internet Explorer або Windows Media Player). Позитивним побічним ефектом було зміцнення монополії MS Windows, так що коло замикався.

Слухання зайняли два роки і завершилися несподіваним вердиктом. Microsoft засудили до розчленування на дві незалежні компанії. Одна мала зосередитися на розробці операційної системи, інша зайнялася б прикладним програмним забезпеченням.

Хто знає, яким шляхом пішла б комп'ютерна еволюція, якби вирок вдалося здійснити і MS Office, MS Internet Explorer, Xbox звільнили від Windows-залежності? Але гігант оскаржив первинне рішення, погодився на поступки правосуддя, і ще два роки по тому, в 2002, вимога розбити бізнес замінили значно м'якшим набором умов.

«Не пам'ятаю, не знаю, не бачив, не говорив» - так описують свідчення Гейтса на першому етапі розгляду очевидці. Корпорація пішла на поступки лише після того, як її засудили до розчленування.

Microsoft зобов'язалася розкрити частину секретних API (раніше використовувалися тільки у власних продуктах), припинити репресії по відношенню до продавців і виробників PC, бажаючим поставити на свої комп'ютери іншу, ніж MS Windows, операційну систему, або доповнити її альтернативними програмами. Частиною угоди було і обіцянку полегшити рядовим користувачам вибір, встановлення та експлуатацію альтернативних інструментів. Наступні вісім років компанія працювала під наглядом, а на минулому тижні продовження моніторингу визнали недоцільним.

Що змінилося за ці роки і чи вплинуло обмеження свободи для Microsoft на хід подій? Перш за все постало на ноги браузерні ринок, де список учасників не тільки поповнився новими іменами - народилися Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari, а Opera дійшла з предоткомбумовой епохи - але змінилася і розстановка сил. Internet Explorer сьогодні використовують лише трохи більше половини сетян. Однак чи варто дякувати за це американський Мін'юст?

Може бути зіграв свою роль зрушення інтересів користувачів у бік платформонезалежних стандартів (HTML5, Javascript, CSS) і природно виникла тут конкуренція? Адже кожен з нових браузерів протоптав свою доріжку до успіху: Firefox виріс на хвилі громадського протесту, Chrome використовував міць пошукової системи Google, а Safari вибився в люди завдяки мобільним пристроям.

А ще став неймовірно прибутковим пошуковий бізнес. «Злетіли» смартфони і народилися планшетки. Соціальні мережі перетворилися в центр ваги Веб. Але і тут роль антимонопольного розгляду проти Microsoft не очевидна. Скоріше вже, слідом за Вінтон Сёрфом, дякувати варто вільний софт, так чи інакше залучений в народження і успіх і Facebook, і iOS, і Google.

Скоріше вже, слідом за Вінтон Сёрфом, дякувати варто вільний софт, так чи інакше залучений в народження і успіх і Facebook, і iOS, і Google

Битву за мобільні пристрої Microsoft начебто програла, але не поспішайте з висновками: вже є п'ятирічні прогнози, що обіцяють MS Windows перше або друге місце і тут.

Втім, Google відведено в цій історії особливе місце. Netscape Communications ще в кінці 90-х розглядала браузер як платформу для мережевих додатків, незалежних від операційної системи. Реалізувати цю ідею тоді завадило не тільки протидія Microsoft (боялася, що втрата лідерства в браузерах відгукнеться ударом з продажу ОС), але і примітивність технологій того часу.

Google змогла втілити стару мрію, ставши одним з піонерів практичного освоєння Веб 2.0 і довівши браузер до стадії операційної системи в образі Chrome OS (див. «Знайомтеся: хромбук! Google дає нетбукам другий шанс»). Виходить, Microsoft була права, вважаючи браузер загрозою номер один. Але завадила б зльоту Google монополія Internet Explorer? Ледве.

Примітно, що і сьогодні, після закінчення «виправного терміну», софтверний гігант зберігає домінуючий вплив на більшості тих напрямків, де був монополістом десять років тому. Частка його операційної системи для PC сьогодні так само коливається біля позначки в 90%, а офісний пакет залишається стандартом де-факто.

Аналітики кажуть, що краще зрозуміти зміни в Microsoft дозволить спостереження за поведінкою компанії в наступні місяці, коли гігант вперше за багато років буде діяти, не обмежених судовими обмеженнями. Правда, в Євросоюзі Microsoft змушена дотримуватися мінімальні норми пристойності до 2019 року, коли закінчується термін спостереження за місцевим антимонопольному розгляду від 2004-го. Але Європа не загрожувала компанії розчленуванням ...

Тим часом на порядку денному нові герої. Браузерна монополія так чи інакше усунена, PC здає позиції, поступаючись постперсональним рішенням, і в світлі нових реалій найбільшим злом виглядає вже Google. Компанія потрапила в приціл антимонополістів в Європі, Сполучені Штати, за чутками, готують аналогічну справу.

Так для чого потрібно було судилище над Microsoft і що воно змінило?
Що буде після?
Але як склалося б сьогодення, якби всі попередні роки Microsoft продовжувала диктувати комп'ютерному ринку свої умови?
Хто знає, яким шляхом пішла б комп'ютерна еволюція, якби вирок вдалося здійснити і MS Office, MS Internet Explorer, Xbox звільнили від Windows-залежності?
Що змінилося за ці роки і чи вплинуло обмеження свободи для Microsoft на хід подій?
Однак чи варто дякувати за це американський Мін'юст?
Може бути зіграв свою роль зрушення інтересів користувачів у бік платформонезалежних стандартів (HTML5, Javascript, CSS) і природно виникла тут конкуренція?
Але завадила б зльоту Google монополія Internet Explorer?