Реклама
Реклама
Реклама

Вітамінки - так чи корисні?

  1. Найграндіозніший обман
  2. Чи допомагають вітаміни?
  3. Два «лику» вітаміну Е
  4. експерименти
  5. резюме

Про користь вітамінів знають, напевно, все Про користь вітамінів знають, напевно, все. З дитинства ми знаємо, що лимони містять вітамін С і допомагають вилікувати цингу і грип; вітаміни потрібні для того, щоб захистити себе від застуд, і без них довге життя просто неможлива. Але останнім часом ейфорія від вітамінів пішла на спад: з'явилися відомості, що між вітамінами, що містяться в смородині, і вітамінами з аптечної упаковки є величезна різниця. Так чи є користь від прийому синтетичних вітамінів?

Найграндіозніший обман

Вітаміни - найграндіозніший обман XX століття. Він допоміг збагатити фармацевтичні компанії і зробити їх найбагатшими корпораціями. Вітаміни з моменту їх відкриття стали вважатися мало не панацеєю від багатьох хвороб і навіть від самої смерті. Природно, що фармацевтичні компанії одразу ж підняли їх на щит і почали випуск вітамінних комплексів.

Цікаво, що спочатку ніхто не планував грандіозний обман. Людство обдурили абсолютно випадково. Відкриття вітамінів окрилило вчених - багатьом здавалося, що нарешті знайдено засіб Макрополуса, яке повертає молодість. Спочатку вітаміни були виявлені в овочах і фруктах і мали природне походження. Їх властивості вражали - вони допомагали боротися з таємничою хворобою бері-бері, що забирала життя жителів Південно-Східної Азії, що харчуються полірованим рисом, або з цингою - про наслідки авітамінозу ми писали на нашому сайті a2news.ru .

Першим придумав синтезувати вітамін Казимир Функ, що запропонував спосіб синтезу вітаміну В1. Наступний крок в популяризації синтетичних вітамінів зробив всім відомий Лайнус Полінг, який так розрекламував аскорбінову кислоту (вітамін С), що після цього почався справжній бум споживання вітамінів. Ще б пак - виявилося, що без вітамінів жоден орган не буде функціонувати правильно, і при цьому їх катастрофічно не вистачає в їжі. Полінг стверджував, що аскорбінової кислоти багато не буває - для запобігання раку і серцево-судинних хвороб вітаміну С треба їсти в дозах, в десятки разів перевищують прийняті.

І людство з задоволенням почало пити вітаміни, які почали синтезувати у величезних кількостях. Далі людство переконали в тому, що в продуктах харчування і в сучасних фруктах і овочах тепер міститься вкрай мало вітамінів і їх явно не вистачає для того, щоб бути здоровим. А значить, треба обов'язково вживати вітамінні комплекси додатково для зміцнення імунітету і захисту від грипу . Тепер підросли покоління лікарів, яких ще на інститутській лаві переконували в цьому. І ніхто ніколи не замислювався про те, хто отримав від цього найбільшу вигоду. Тим часом щодня мільйони людей п'ють синтетичні вітаміни з приводу і без.

Чи допомагають вітаміни?

Сперечатися з тим, що вітаміни беруть участь у всіх протікають в організмі біохімічних процесах і сприяють зміцненню імунітету, безглуздо. Це щира правда. Однак це все відноситься до природних вітамінів, виділеним з овочів і фруктів. А що ж щодо синтетичних вітамінів?

Ще 20 років тому синтетичні вітаміни вважалися абсолютними аналогами природних, що не відрізняються від них нічим. Але тепер з'явилися нові дані, які звучать не так оптимістично.

Останні заяви вчених вкрай не подобаються фармацевтичним компаніям. Виявляється, синтетичні вітаміни зовсім не такі хороші, як справжні. Більш того - вони надають прямо протилежну дію. Найвпливовіший медичний журнал «Ланцет» стверджує, що синтетичні вітаміни не тільки не захищають від хвороб, але і збільшують ризик їх розвитку. З чим же це пов'язано?

Виявляється, між синтетичними і природними вітамінами є одна суттєва різниця - будова. Натуральні вітаміни знаходяться в деізоформе. Вони прекрасно засвоюються нашим організмом і не викликають ніякого відторгнення. Синтетичні ж форми є дзеркальним відображенням будови молекули вітаміну, будучи його ельізоформой. І це стає основою відмінності. На жаль, але природні вітаміни мають іншу молекулу, яка закручена в інший бік. І ця дещиця робить свій вирішальне значення. За своєю дією органічні молекули, закручені в іншу сторону, можуть мати абсолютно іншу дію. Це основа органічної хімії.

Крім того, в овочах і фруктах, крупах і інших природних продуктах вітаміни перебувають не в чистому вигляді, а у формі біофлавоноїдів. Тобто, в цій формі дію вітамінів посилено дією інших біологічно активних речовин. І знаходяться вітаміни при цьому в зв'язку з іншими речовинами. І відтворити ці зв'язки штучно виявилося практично неможливо.

Крім того, в ході синтезу вітамінів в промисловості утворюються і інші речовини. Вони можуть мати шкідливими якостями. Але відокремлювати їх від отриманих вітамінів промисловість не може - очищення речовин коштує дуже дорого, і в цьому випадку баночка вітамінів коштувала б так дорого, що її ніхто б не купив.

Звідси випливає простий висновок: в природному вигляді вітаміни активно діють в організмі і допомагають. А в штучному вигляді вони абсолютно даремні і навіть шкідливі.

Два «лику» вітаміну Е

Якщо взяти будь-яку анотацію до вітамінним комплексам, то можна прочитати, що вітамін Е - це альфатокоферол. Але виявляється, що альфатокоферол - це хімічне звання вітаміну Е. Але щоб альфатокоферол проявив свої якості, він повинен містити й інші речовини, які в сукупності з альфатокоферол і складають активний вітамін Е, що міститься в биофлавоноидах. А все тому, що в природному вітаміні Е токоферол знаходиться в чотирьох природних формах - крім альфи є ще бета, гамма, дельта.

Фінські вчені довели, що при прийомі вітаміну Е в синтезованої формі ризик захворіти на рак легенів збільшується на 18%, а не зменшується. А спільний прийом синтетичних вітамінів С і Е на третину збільшує ризик прогресування атеросклерозу судин мозку.

експерименти

Вчені на Заході продовжують проводити експерименти, які могли б довести користь або шкоду синтетичних вітамінів. І ці нові знання стають все більш і більш цікавими. І здоров'я від вживання вітамінів не додається - саме про це говорять експерименти.

У 1994 році фінські вчені вирішили дослідити дію антиоксидантів, на які покладали такі надії в області продовження життя і профілактики серцево-судинних захворювань. У дослідженні брало участь безліч людей. Частина з них отримувала синтетичні вітаміни, а частина - плацебо і звичайні овочі та фрукти. Багато з тих, хто брав участь в експерименті, працювали на шкідливому виробництві.

В результаті були отримані шокуючі результати, яких дослідники зовсім не очікували. У тій групі, що вживала синтетичні вітаміни, кількість хворих на рак збільшилася на 28%, а смертність від хвороб - на 17%. До того ж серед тих, хто пив синтетичні вітаміни, було більше тих, хто переніс інфаркт.

У США і Данії було проведено дослідження, в якому добровольці брали спільно вітаміни А і Е. Брали участь майже 170 000 чоловік. І виявилося, що це поєднання синтетичних вітамінів на третину збільшувало ризик розвитку раку прямої кишки. В результаті у багатьох країнах ЄС вітаміни А заборонені.

До речі кажучи, не так однозначно стали ставитися і до бета-каротину, який є попередником вітаміну А. Природний бета-каротин дійсно вкрай важливий для організму. Він складається не тільки з фракцій альфа і бета, але і містить фракції гамма, дельта, епсилон, Зета. Але ось штучний бета-каротин, який складається, судячи з назви, тільки з фракції бета, виявився не таким гарним. Багаторічні дослідження розчарували людство - виявилося, що прийом бета-каротину збільшував розвиток раку легенів у курців. А в журналі «Ланцет» говориться, що поєднання вітамінів А і Е, бета-каротину і Е збільшує ризик розвитку раку шлунково-кишкового тракту на 30%.

Французькі вчені теж виявили, що щоденний прийом 20 мг вітаміну А курцем збільшує ризик серцевої недостатності на 10-13%. Чому ж це відбувається? А справа в тому, що природний вітамін А - це суміш ретинолу, дегідроретінола, ретиналь, ретиноєвої кислоти і ще ряду речовин, деякі з яких не досліджені. А синтетичний вітамін А - це ретинолу ацетат, який є сіллю оцтової кислоти. Ця речовина просто схоже на вітамін А, але не є ним. І тому може викликати зовсім не ті реакції в організмі.

Тому в багатьох країнах він заборонений до прийому вагітними жінками, бо може викликати каліцтва плоду.

Найнебезпечнішими синтетичними вітамінами визнані сьогодні комбінації вітамінів А, Е і бета-каротину. Ці суміші можуть збільшувати смертність на 30%. Виходить, що прийом полівітамінів для профілактики онкологічних захворювань може призвести до прямо протилежного ефекту і прискорити розвиток хвороб.

Група Heart Protection Study провела дослідження, в яких взяло участь 20000 чоловік. Вона вивчала вплив антікосідантов, а саме вітамінів С, Е, бета-каротину. Виявилося, що в контрольній групі кількість випадків серцево-судинних захворювань не зменшилася, так само як і онкологічних захворювань. І хоча в організмі реєструвалося наявність цих вітамінів, вони не допомагали. Тому лікарі і вчені попереджають, що прийом бета-каротинів насправді не захищають від раку і серцево-судинних хвороб.

резюме

Вітаміни, що містяться в природних плодах, працюють зовсім не так, як синтетичні вітаміни. Фрукти, злаки, овочі, молоко працюють тому, що в них речовини містяться в певній пропорції і в певному виді. Але до сих пір неможливо відтворити їх структуру штучно. І значить, штучні препарати в кращому випадку марні, а в гіршому можуть завдати шкоди.

І все, мабуть, пов'язано з будовою молекул. На жаль, але вітаміни, що містяться в апельсинах, лимонах, смородині та інших фруктах-овочах, дійсно можуть захищати людину від раку і серцево-судинних проблем, а ось штучно синтезовані - в кращому випадку марні. Це частково пов'язано з ізометрією (розташуванням атомів в молекулі). В основному вчені поки не розуміють, чому природні вітаміни працюють, а штучні - шкодять. Але факт залишається фактом: якщо хочеш продовжити молодість і зберегти здоров'я - їж фрукти і овочі в натуральному вигляді. Купівля синтетичних препаратів - просто марна трата коштів.

Коментарі

Так чи є користь від прийому синтетичних вітамінів?
Чи допомагають вітаміни?
А що ж щодо синтетичних вітамінів?
З чим же це пов'язано?
Чому ж це відбувається?