Реклама
Реклама
Реклама

Глутамат натрію - шкода чи користь

  1. Глутамат натрію - що це таке?
  2. З чого роблять підсилювач смаку E621
  3. Чим корисна харчова добавка для людини
  4. Чим небезпечний і як впливає на організм
  5. У яких продуктах міститься глутамат натрію
  6. Відео про користь і шкоду глютамат натрію

Сьогоднішнє життя, в тому числі сферу виробництва продуктів харчування, неможливо уявити без спеціальних харчових добавок і консервантів. Це спеціальні компоненти, які вводять в склади тієї або іншої їжі і напоїв для того, щоб продовжити їх термін зберігання, зберегти деякі харчові властивості і забезпечити безпеку вживання.

Багато людей вважають, що харчові добавки шкідливі для здоров'я і виробники просто намагаються заощадити на вартості продукту, ціною життя споживачів. Насправді ж все зовсім навпаки, хоч в деяких випадках це твердження має місце. У даній статті буде докладно розглянута така харчова добавка як Е621, що дозволить з'ясувати, чи шкідлива вона для здоров'я чи ні.

Глутамат натрію - що це таке?

Для того щоб розібратися, що таке глутамат натрію і яка його роль в продуктах харчування, необхідно почати з визначення. Глутамат натрію є широко поширеною харчовою добавкою (Е621), яка вірніше є підсилювачем смаку.

Якщо розкрити формулу даного компонента, то можна з'ясувати, що це мононатрієва сіль глутамінової кислоти. При цьому називати дана речовина хімічним інструментом корекції смак було б несправедливо, так як цей компонент зустрічається у всіх продуктах білкового походження, але тільки в іншій біологічній формі.

Сьогоднішнє життя, в тому числі сферу виробництва продуктів харчування, неможливо уявити без спеціальних харчових добавок і консервантів

Якщо говорити про солі описуваної кислоти, то вона має форму білого кристалічного порошку. Особливістю його застосування в харчовій промисловості є хороша розчинність речовини у воді, а також низька вартість. Як відомо, даний компонент вводять до складу різних продуктів, щоб підкреслити і урізноманітнити їх смакову палітру.

Кожен знає такі класичні смаки, як солодкий, гіркий, солоний, проте далеко не всі чули про таке смак, як умами. Це одне з смакових відчуттів, що дозволяє розрізняти продукти, що містять білок. На корені язика існують навіть спеціальні рецептори, які призначені для того, щоб сприймати умами. У зв'язку з цим слід зазначити, що саме глутамат натрію і дратує дані рецептори, змушуючи відчувати умами, що дає можливість насолодитися їжею.

З чого роблять підсилювач смаку E621

Щоб повністю розуміти, що таке Е621, слід трохи заглибитися в хімічний склад даної речовини, а також розібратися, яким чином його отримують. І в першу чергу зауважимо, що ця харчова добавка є похідною глутамінової кислоти представленої у вигляді мононатрієвої солі, завдяки чому дана добавка в чистому вигляді має кристалічну форму. З цієї причини більше уваги слід приділити НЕ солі, а саме кислоті, яка, як би дивним це не здавалося, є абсолютно натуральним речовиною.

Глутамінова кислота, як компонент міститься у всіх білках, як рослинного, так і тваринного походження, будучи амінокислотою, що організує білкову структуру. При цьому в ході лабораторних досліджень, що проходять на початку двадцятого століття в Японії, була вперше синтезована ця амінокислота у вигляді мононатрієвої солі. Таким чином, людство отримало натуральний смаковий підсилювач, що дозволяє викликати таке смакове відчуття як умами.

Сьогодні Е621 отримують шляхом гідратації, або видалення вологи з білків пшениці або сої, що дозволяє значно заощадити на виробництві більш смачною і апетитною їжі. Слід зауважити, що хімічна формула глутамінової кислоти синтетичного походження аналогічна амінокислоті вже наявної в природі. З цієї причини, всі заяви про те, що глутамат натрію - це синтетичний підсилювач смаку, який має низьку вартість і велику шкоду, на відміну від натурального речовини, є абсолютно нелогічними і неправдивими.

Чим корисна харчова добавка для людини

Як не дивно, але глутамат вкрай важливий для здоров'я людини, так як він бере участь в протіканні багатьох біологічних процесів. Та й якщо говорити в загальному, то життя без цієї амінокислоти просто неможлива, оскільки саме на описуваному речовині засновано велику кількість функцій організму. І як вже зазначалося, дана амінокислота виступає в якості одного з найважливіших структурних компонентів білків, в тому числі і тих, з яких складається людина.

  • Описуючи корисні властивості, або значення конкретного речовини для організму, дуже важко виявити певні категорії і охарактеризувати їх. Важко це зробити, тому що білок, як органічна речовина, бере участь у всіх біологічних процесах, і необхідний для нормальної роботи організму. В цьому випадку можна описати все загальними твердження про те, що глутамат представлений у вигляді мононатрієвої солі сприяє проведенню 60% всіх нервових імпульсів в організмі і заповненню енергетичного ресурсу, завдяки чому можливі всі рухові акти.
  • При цьому можна помітити, що якщо глутамінова кислота присутня в достатньому обсязі в організмі, то біологічно процеси протікають типовим чином, але в тому випадку, якщо речовини недостатньо, то миттєво починаються дегенеративні процеси, які можуть проявлятися по-різному. Спершу, людина може відчувати проблеми в роботі шлунково-кишкового тракту, а потім шкіра стає менш еластичною, з'являються пігментні плями і зморшки.
  • Аналогічним чином можна продовжувати описувати «чарівні» властивості глутамінової кислоти, проте це не означає, що цей компонент, представлений у вигляді солі повинен в обов'язковому порядку бути присутнім в раціоні людини. Ми отримуємо все необхідне з природного їжі, а описувана харчова добавка є просто якісним підсилювачем смаку, який абсолютно безпечний для здоров'я. Що стосується його корисних і шкідливих сторін, то ці якості не слід розглядати так пильно, оскільки це зовсім не вітамінний комплекс і не лікарський препарат.

Чим небезпечний і як впливає на організм

У великій кількості джерел, присвячених властивостям і дії глутамату натрію на організм, написано, що це вкрай небезпечна речовина, яке може привести мало не до смерті. Насправді ж це зовсім не так, а численні дослідження показали, що це не шкідлива харчова добавка, шкода від якої настає в тому випадку, якщо людина буде вживати цей підсилювач смаку в чистому вигляді в великих обсягах протягом тривалого часу. Ці відомості були отримані європейськими вченими, які проводили випробування на щурах, годуючи їх тільки глутамат натрію.

Слід розуміти, що ця речовина, отримане синтетичним шляхом і натуральне, нічим не відрізняються, так як їх хімічна формула ідентична. Існує думка про те, що цей підсилювач смаку викликає залежність, однак це твердження вельми сумнівно. При цьому все ж краще зменшити дозування глутамата натрію або зовсім відмовитися від їжі, в складі якої присутній Е621 при вагітності, оскільки безпека цієї речовини для майбутніх мам була досліджували.

У яких продуктах міститься глутамат натрію

Важливо розуміти, що глутамат натрію або глутамінова кислота присутні в цілій низці продуктів харчування, серед яких можна виділити:

  • водорості комбу;
  • шпинат;
  • курка;
  • гриби;
  • цибуля;
  • кукурудза;
  • свинина та ін.

Відео про користь і шкоду глютамат натрію

В рамках даного ролика розглядається роль глутамата натрію в житті людини, а також описуються основні його властивості та принципи застосування на виробництві. Ознайомившись з конкретним відео можна сформувати досить чіткі уявлення про даному підсилювачі смаку. Саме конкретний матеріал дозволить з'ясувати, чи шкідлива харчова добавка Е621 для здоров'я чи ні.

джерело

Глутамат натрію - що це таке?
Глутамат натрію - що це таке?