Реклама
Реклама
Реклама

Середня і мінімальна зарплата в Казахстані в 2018-2019 роках

  1. Загальна інформація
  2. Особливості розрахунку заробітних плат
  3. Підвищення заробітної плати держслужбовцям
  4. Підвищення зарплати педагогам
  5. Підвищення заробітної плати військовим
  6. наостанок

Республіка Казахстан вважається найбільш ефективно і швидко розвивається державою в Середній Азії. Незважаючи на це, середньомісячна зарплата в Казахстані у багатьох людей, що працюють в держструктурі, ще недавно ледь дозволяла зводити кінці з кінцями. Але головне, що рівень безробіття в Казахстані поступово скорочується .

Загальна інформація

Дані 2017 року свідчать про те, що МРОТ в РК становить 22859 тенге (офіційна валюта Казахстану). Прожитковий мінімум також становить 22859 тенге. У 2017 році розмір прожиткового мінімуму і мінімальних зарплат становив 21364 тенге.

З 1 січня 2019 року прожитковий мінімум піднято. Детальніше про це - в наступному відео.


На тлі змін базових ставок в РК в 2019 році очікується планове збільшення окладів. Казахстанські чиновники стверджують, що в першу чергу в 2019 році оклади підвищать фахівцям в області медицини і освіти. Надбавку в цьому році на 28% варто очікувати:

  • міському лікаря-терапевта вищої категорії;
  • сільським дільничним медикам;
  • медсестрам вищої категорії;
  • сільським медсестрам.

Нарахування нових заробітних плат відбувається з урахуванням категорії, загального стажу і регіону, в якому здійснює діяльність фахівець.

Також солідні надбавки до зарплати в 2019 році передбачено для фахівців, зайнятих на соціальній службі. У докризовий період мінімальна зарплата таких фахівців становила не більше 64 тисяч тенге. Сьогодні розмір середньої заробітної плати в цій сфері становить 90 тисяч.

Важливо враховувати, що підвищення зарплати бюджетникам здійснюється тільки в тому випадку, якщо фахівець має вищу категорію і стаж 14-17 років.

Особливості розрахунку заробітних плат

Розрахувати зарплату в Казахстані досить просто. Для цього потрібно ввести в Excel формулу ЯКЩО (МЗП <((на руки-0,1 * МЗП) / 0,9); ЯКЩО ((На руки-0,1 * МЗП) / 0,81 <МЗП * 75; ( на руки-0,1 * МЗП) / 0,81; (на руки + 6,65 * МЗП) / 0,9); на руки / 0,9). За цією формулою і здійснюється сьогодні розрахунок заробітних плат.

Щоб розрахувати зарплату, потрібно зробити наступне:

Розрахунок з / п в республіці здійснюється з урахуванням двох видів відрахувань. Беруться до уваги як обов'язкові відрахування в казахстанський Пенсійний Фонд, так і відрахування прибуткового податку.

Актуальна ставка дорівнює 10% на суму заробітної плати. Мінус сума обов'язкових відрахувань для Пенсійного Фонду. Частина з / п в розмірі МЗП прибутковим податком не обкладається.

Результат розрахунку, отриманий за формулою, потрібно розділити на 0,9. Таким чином, можна отримати брутто-суму. Даний розрахунок актуальне тоді, коли заробітна плата, яка видається людині на руки, не надто висока і не дуже низька.

Даний розрахунок актуальне тоді, коли заробітна плата, яка видається людині на руки, не надто висока і не дуже низька

Пенсійний Фонд Казахстану

Загальна формула розрахунку середньої казахстанської заробітної плати дещо складніше. Це пояснюється тим, що вона відображає всі ситуації, коли заробітна плата дуже висока. На цьому тлі актуалізується умова за максимальними відрахувань до Пенсійного Фонду РК. Також вона використовується при низькій заробітній платі.

Підвищення заробітної плати держслужбовцям

До кризи 2014 року середня зарплата держслужбовців, які працюють в акімату, становила 50-60 тис. Тенге «чистими». Починаючи з січня 2019 року заробітна плата таких фахівців також була збільшена на 28 відсотків.

Нова модель актуальна для всіх держслужбовців в Казахстані. Стосується це і військових медиків. Якщо цей фахівець не є державним службовцем, то підвищення з / п його не очікує. Атестовані фахівці повинні звернутися за роз'ясненнями до співробітників уповноваженого органу.

Атестовані фахівці повинні звернутися за роз'ясненнями до співробітників уповноваженого органу

Деяким казаха заробітна плата досі нараховується за старою тарифікації. Примітно, що доплати за складність і різні форс-мажорні обставини поки не передбачається.

Підвищення зарплати педагогам

З початку 2017 року була введена нова модель системи оплати праці. Згідно нових реалій зарплата вчителів в Казахстані підвищується на 29 відсотків.

Казахстанські вчителя входять в так званий «Блок основного персоналу», або Блок-В. Крім вчителів, які здійснюють свою діяльність в середніх школах, цей блок включає в себе:

  1. Викладачів казахстанських університетів.
  2. Соц.работніков.
  3. Наукових співробітників.

Ця модель дозволяє розраховувати посадовий оклад, а також оптимізувати доплати і виплачувати різні надбавки. Такий підхід, на думку казахстанських економістів, дозволяє істотно підвищити престиж вчителя.

На цьому тлі зросте якість послуг, що надаються. Крім того, середньостатистичний фахівець в області освіти, який одержує вищу заробітну плату, буде мати стимул професійного зростання.

Ще три роки тому середня зарплата вчителя-предметника в Казахстані варіювалася від 45 до 50 тис. Тенге. Класний керівник отримував трохи більше - від 55 до 58 тисяч. Ще трохи більше отримували викладачі державних ВНЗ. Розмір їх заробітної плати не міг йти ні в яке порівняння з з / п викладачів, які працюють в приватних казахстанських університетах.

Сьогодні підвищення заробітних плат торкнулося не всіх педагогів, які працюють в державних школах. Вчителі, які працюють в селах, як і раніше отримують мізерну заробітну плату.

Підвищення заробітної плати військовим

На розширеному засіданні Міністерства Оборони було прийнято рішення щодо підвищення заробітної плати військовим. Це, за словами Президента Казахстану, Н.А. Назарбаєва, відбудеться протягом 2019 року.

Н.Назарбаєв відзначив, що грошове забезпечення військовослужбовців Казахстану і так сьогодні є одним з найбільш високих на пострадянському просторі. А починаючи з липня 2019 року заробітна плата захисників Вітчизни зросте ще на 30 відсотків.

Керівник Казахстану зазначив, що ще шість років тому фінансування збройних сил республіки склала понад 170 млрд. Тенге. У поточному році фінансування набагато збільшилася. Це дозволяє ефективно вирішувати як бойові, так і соціальні завдання. На тлі Жанаозенскіх провокацій, а також після недавніх подій в м.Актобе, цей крок виглядає правильним і природним.

Актобе, цей крок виглядає правильним і природним

Президент Республіки Казахстан Н. А. Назарбаєв

Завдяки підвищенню зарплати військових, багато хто з них зможуть зробити умови свого проживання набагато краще. Також на початку року було прийнято рішення перевести військовослужбовців Республіки Казахстан на гос.обеспеченіе по пенсійних відрахувань.

Такий крок щодо військовослужбовців передбачається Концепцією модернізації казахстанської пенсійної системи. Концепція має далекі перспективи. Вона розрахована до 2030 року.

Відповідно до цієї Концепції, казахстанський військовослужбовець, виходячи на пенсію по старості, зможе отримувати гроші за вислугу років в повному розмірі. Платити пенсіонерам будуть з державної скарбниці Республіки Казахстан.

Ще рік тому актуальною залишалася пенсійна реформа, здійснена в 1997 році. Відповідно до старої реформу, право на отримання пенсії в повному розмірі з державної скарбниці мали тільки ті військовослужбовці, вислуга яких була більше 10 років.

Військові Казахстану, військова вислуга яких менше 10 років, рік тому отримували державні пенсії в неповному розмірі. Пенсійні виплати здійснювалися за рахунок накопичень в розмірі 20 відсотків. Казахстанські військовослужбовці, які вперше були визнані на службу в другій половині січня 1998 року, також отримували пенсійні відрахування в розмірі 20 відсотків.

Казахстанське уряд постановив, що відтепер військовослужбовці, які є пенсіонерами, мають право на надбавку до пенсійних відрахуванням. Розмір надбавки становить 9 відсотків.

Росіяни, які бажають влаштуватися в Казахстані , Не втрачають надії влаштуватися на вахтовим роботу . Тим паче що в'їхати на територію РК можна по російському паспорту .

наостанок

Існує ще один цікавий момент. Отримати пенсію за вислугу років казахстанським військовослужбовцям не так-то просто. Для цього їм буде потрібно підтвердити двадцятип'ятирічний трудовий стаж. Що стосується військового стажу, то він повинен бути безперервним і становити не менше 12,6 років.

Що стосується військового стажу, то він повинен бути безперервним і становити не менше 12,6 років