Реклама
Реклама
Реклама

Робота в Швеції і розміри зарплат в 2019 році

  1. Робота в Швеції для іноземців
  2. Як знайти роботу
  3. Кадрові агентства
  4. Реклама
  5. місцеві газети
  6. Інтернет-сайти
  7. Відкрити власний бізнес
  8. Затребувані професії в країні
  9. Медичні працівники
  10. лікар
  11. Медична сестра
  12. Вчителі в школи і гімназії
  13. няні
  14. Інженери
  15. програмісти
  16. працівники кухні
  17. кухар
  18. Пекар
  19. електрики
  20. покрівельники
  21. автомеханіки
  22. соціальні працівники
  23. Скільки заробляють в Швеції
  24. Процедура легального працевлаштування
  25. Отримання робочої візи
  26. Дозвіл на роботу
  27. Необхідні документи
  28. Робота на сезон
  29. Відгуки

Можливість працевлаштуватися в Швеції приваблює багатьох наших співвітчизників. Це одна з найбільш благополучних країн Євросоюзу, економіка якої характеризується стабільністю. Добре оплачувана робота в Швеції надається тільки висококваліфікованим фахівцям. Якщо хочете зробити кар'єру в цьому королівстві без освіти і професії практично немає шансів.

Робота в Швеції для іноземців

Робота в Швеції для іноземців

Приїхали в державу особам з іншою державною приналежністю не так-то просто працевлаштуватися. На цьому ринку дуже велика конкуренція, тому що праця кваліфікованих фахівців в королівстві добре оплачується. Хоча, робота для росіян, які не мають освіти і професійних навичок, теж пропонується, але розраховувати на високі доходи в цьому випадку не варто.

Кожен бажаючий зайняти вакансію повинен отримати не тільки візу для в'їзду в Швецію, а й дозвіл на працевлаштування. Якщо іноземець влаштувався на постійну роботу на період понад три місяці, йому треба оформити посвідку на проживання. Через 4 роки можна подати прохання на ПМЖ, а ще через 5 - на громадянство. Але колись треба подолати довгий шлях пошуку місця, оформлення паперів, переїзду і працевлаштування.

Як знайти роботу

Для того щоб іноземцям зайняти вакансії в Швеції, необхідно провести серйозну попередню підготовку. Перш за все, треба знайти потрібний варіант. Це можна зробити через агентства, пресу, інтернет. Залежно від того, хто претендент за професією, в 2019 році результат дасть безпосереднє звернення до роботодавця. Для цього кандидату треба підготувати грамотне резюме і помістити його на сайті компанії.

Кадрові агентства

Це надійний і швидкий спосіб знайти роботу в Стокгольмі та інших шведських містах. Співробітники запропонують наявні вакансії відповідно до дипломом і заявленими досвідом і навичками претендента. Не варто забувати, що за послуги агентства доведеться заплатити чималу суму.

Реклама

Таким варіантом можуть скористатися іноземці, які перебувають в Швеції. Наймачі розміщують інформацію про пошук фахівців різними способами. У країні досить регулярно проходять фестивалі і ярмарки вакансій, участь в яких дозволить підшукати підходящу зайнятість.

місцеві газети

За допомогою ЗМІ теж можна отримати позитивний результат. У шведських роботодавців популярністю користуються такі видання, як Dagens Industry, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet;

Інтернет-сайти

Це найбільш популярний спосіб пошуку вакансій. У країні є безліч спеціалізованих порталів на цю тему, в тому числі і по конкретних сфер діяльності. Знайти роботу в Швеції іноземці зможуть за допомогою служби зайнятості королівства Swedish Labor Market Administration на офіційному сайті організації.

Відкрити власний бізнес

Говорячи про працевлаштування в Євросоюзі, варто зупинитися на самому безпроблемне варіанті - оформити свою компанію. Шведи зацікавлені в інвестиціях в економіку держави, влада проводить лояльну політику щодо іноземних підприємців. Їм відразу видається ВНЖ і дозвіл на роботу, податки на малий бізнес в королівстві найнижчі в ЄС, а інвестувати можна будь-які суми без грабіжницьких «поборів». Як організувати справу? Розглянемо два варіанти бізнес-міграції.

  1. Зареєструвати свою справу в будь-якому населеному пункті. Іноземним підприємцям дозволено створювати тільки ТОВ і ВАТ. Бізнес в Швеції можуть відкрити і фізичні, і юридичні особи. У акціонерного товариства повинен бути статутний капітал.
  2. Придбати 50 відсотків акцій місцевої фірми. Це дозволить отримати вид на проживання не тільки інвестору, а й членам його сім'ї, а через 2 роки - претендувати на ПМЖ.

Важливо, щоб бізнес став прибутковим, були організовані робочі місця для громадян королівства. Міграційна структура буде регулярно перевіряти бізнес закордонного підприємця і оцінювати ефективність діяльності підприємства.

Затребувані професії в країні

Шведи проводять досить лояльну політику щодо трудових мігрантів з інших держав. Тому росіяни можуть влаштуватися практично в будь-яку компанію або установа.

Медичні працівники

Професіонали в цій сфері завжди отримають вакансію. Для цього іноземний претендент повинен володіти шведським, особливо важливо знати специфічні терміни.

лікар

Російський диплом доведеться підтвердити в уповноваженої структурі. Після цього треба закінчити курси по «медичному» шведському. Якщо в наявному дипломі будуть відсутні необхідні дисципліни, кандидата відправлять на останній курс місцевого медичного вузу. Після здачі іспитів претендент приймається в ординатуру, де працює під керівництвом інших лікарів. Через 2 роки проходження практики іноземний фахівець стає повноцінним лікарем.

Сьогодні в Швеції особливо відчувається нестача хірургів, черги на операції розтягнуті на 2-3 роки. Для росіян важливо, що тут цінується досвід і знання, тому, якщо претендент раніше працював в РФ за професією, треба зібрати і представити всі підтверджуючі довідки, подяки, характеристики. Лікар має оклад від 6500 до 7500 євро.

Медична сестра

Медична сестра

Персонал середньої ланки також може розраховувати на безпроблемне працевлаштування. Також має бути процедура визнання російського диплома. Щоб іноземця взяли на роботу, він повинен знати шведську мову, особливо професійні терміни. Влаштуватися медсестрою в Швеції простіше, ніж лікарем, але і зарплата буде нижче 4000-4500 євро.

Вчителі в школи і гімназії

Фахівців в освітній сфері в країні не вистачає. Це не в останню чергу пов'язано з досить невисоким рівнем оплати праці педагогів. Отримати роботу в 2019 році наші співвітчизники можуть, в основному викладачем музики, малювання, танців, російської мови. Оклад варіюється від 2700 до 3150 євро.

няні

Як і в будь-якій країні світу, в королівстві потрібні жінки для догляду за дітьми. Вони можуть розраховувати на оплату праці від 2000 до 2500 євро. Шведки часто займають високі пости в компаніях, керують підприємствами, організаціями і тому вважають за краще не йти в декретну відпустку. В дитячі сади найчастіше малюків відводять на певну кількість годин. Тому професія няні дуже затребувана. У королівстві діє програма, за якою іноземці можуть селитися в шведській сім'ї на повне забезпечення, доглядати за малюками, вчити мову.

Читаємо також:
Імміграція до Швеції
Як отримати громадянство Швеції

Інженери

Необхідність у фахівцях-технарів пов'язують з невисокою заробітною платою - від 3500 до 4000 євро. Тому престижність професії для шведів недостатня.

програмісти

Фахівці можуть розраховувати на більш високий оклад. Залежно від кваліфікації, досвіду, ця категорія осіб може заробляти від 4500 до 5000 євро.

працівники кухні

У країні розвинений кулінарний туризм, тут багато ресторанів, кафе, регулярно проводяться фестивалі національної кухні. Тому фахівці в зазначеній сфері завжди можуть розраховувати на отримання вакансії в Швеції.

кухар

Приготування їжі зазвичай довіряють тому, у кого це виходить смачніше. Тому іноземні фахівці можуть розраховувати на місце в кафе, ресторані, пекарні. Заробітну плату кухаря важко привести до середнього знаменника, так як вона залежить від рівня закладу та займаної посади.

Пекар

Іноземний професіонал з досвідом роботи може скласти конкуренцію місцевим кулінарам. У Швеції користуються попитом кондитери, виробники тортів. Зазвичай кухарів і пекарів беруть на 2-3 місяці з випробувальним терміном, після закінчення якого (при успішному проходженні) пропонується постійне місце.

електрики

електрики

Спеціаліст повинен мати підтверджену кваліфікацію і обов'язково досвід роботи. Потрібні люди на повну і неповну зайнятість. Вакансії електриків пропонуються на виробництві, будівництві, в фірмах, виконують будівельно-монтажні роботи. Можна розраховувати на оклад від 2000 до 2300 євро.

покрівельники

Представники будівельних професій користуються попитом на шведському ринку праці. В країні зводиться багато торгових центрів, будинків, виробничих будівель. Досвідчений покрівельник може розраховувати на місце із зарплатою від 2000 до 2300 євро.

автомеханіки

Кваліфікований фахівець легко влаштується на вакансію на СТО, в гаражах великих фірм. Оклад пропонується від 2000 євро.

соціальні працівники

В обов'язки цієї категорії службовців входить допомога інвалідам, хворим, взаємодія з важкими підлітками, ув'язненими. Це також і робота з алкоголіками і наркоманами, що вирішили позбутися залежності, з неблагополучними сім'ями. Спеціаліст в соціальній сфері є на кожному підприємстві, школі, компанії. Знайти роботу людині з досвідом і профільною освітою, а також знанням мови буде досить просто.

Скільки заробляють в Швеції

Іноземних мігрантів, перш за все, цікавить мінімальна зарплата в 2019 році. У зв'язку з цим слід зазначити, що офіційно встановленої величини в королівстві не існує. Заробіток кожного конкретного фахівця регулює трудовий договір, в якому фіксується оклад і система надбавок, премій, заохочень.

Найвищі доходи отримують директори компаній - 10 тис. Євро. Трохи менше - чиновники, політики. Добре оплачуються фінансисти, лікарі. Для кваліфікованих фахівців середня зарплата в Швеції оцінюється приблизно в 3600 євро. Для працівників нижнього сегмента величина становить близько 2200 євро. Іноземні мігранти можуть розраховувати на 60 відсотків від цих ставок.

Податкова система королівства досить заплутана, непосвяченому в тонкощі не так просто розібратися. Її особливістю є те, що вона поділена на різні напрямки. Якщо скласти всі виплати, то вийде дуже висока ставка. Прибутковий податок на фізичних осіб стягується з річного доходу в 45 тис. Євро і вище. Ставка прогресивна - від 20 до 57 відсотків.

Процедура легального працевлаштування

Росіянам, щоб офіційно влаштуватися на роботу, треба оформити дозвіл і візу. Розглянемо, куди слід звертатися за документами, які довідки і папери будуть потрібні від заявника.

Отримання робочої візи

Видається іноземним громадянам, які зібралися приїхати до Швеції для працевлаштування, на конференцію, переговори, у справах бізнесу. Надається на різні терміни. Якщо в планах громадянина відправитися в цю скандинавську країну на сезонні збори ягід, сільськогосподарської продукції, знадобиться проста робоча віза, термін дії якої до 90 днів. Подати заяву з комплектом паперів можна через сервісний центр, відділення, крім Москви і Санкт-Петербурга, відкриті в двох десятках міст РФ.

Для тих, хто зібрався більше перебувати в королівстві, необхідна національна шведська віза . Відразу ж слід писати заяву на ВНЖ. Комплект документів на довгострокове дозвіл на в'їзд і на посвідку на проживання однаковий, подається безпосередньо до Посольства Швеції в Москві. Якщо з роботою щось піде не так, влада надасть 3 місяці на пошуки нової. В іншому випадку віза припиняє свою дію.

Дозвіл на роботу

Цей документ оформляти бажано ще в Росії. Спочатку треба розшукати вакансію, прийти до угоди з наймачем про умови: розмір зарплати, проживання, оформлення страховки і т. Д. Приймаюча сторона повинна надати інформацію до профспілки, після затвердження яких подається прохання в шведське диппредставництво або міграційну службу на видачу дозволу. За отриманим документом можна працевлаштуватися тільки в зазначеній компанії і на певну посаду. Діє дозвіл не більше півтора року.

Необхідні документи

Необхідні документи

Щоб отримати візу, знадобляться такі папери:

  • заяву (анкета);
  • дві кольорові фотографії кандидата, розмір 35 × 45 мм;
  • закордонний паспорт;
  • медичний поліс;
  • дозвіл на працевлаштування в Швеції;
  • копія паспорта;
  • сплата візового збору.

Щоб отримати дозвіл на роботу в Швеції, треба написати клопотання, прикріпити до нього підтвердження про майбутнє працевлаштування від наймача, затверджене профспілкою. Крім того, в комплект треба додати копію закордонного паспорта та квитанцію про сплату мита.

Робота на сезон

В основному вона полягає в зборі грибів, морошки, брусниці, чорниці. Популярність такої діяльності криється в тому, що не потрібно ніякої кваліфікації. Сезонна робота в Швеції непогано оплачується. Бригади починають формуватися в липні. Оплата залежить від ваги зібраної сировини. Всі питання, пов'язані з отриманням дозволів, пошуком житла, забезпеченням транспортом, вирішують організатори поїздки. Вони ж курирують бригаду протягом сезону, а по його завершенні відправляють її назад.

Читаємо також:
Життя в Швеції
Освіта в Швеції для російських

Відгуки

Наші співвітчизники, які відчули на собі всі тяготи працевлаштування, радять тільки легальне надходження на роботу. Шведи - дисциплінована нація, вони чітко дотримуються букви закону. Крім того, при виявленні співробітників, неоформлених офіційно, на наймача накладаються величезні штрафи.

Отримати керівну посаду в місцевій фірмі або організації іноземцю першого покоління навряд чи вдасться, хоча поодинокі винятки зустрічаються. Щоб зайняти вакансію, нашим співвітчизникам треба знати шведську мову і мати всі необхідні дозвільні документи. Важливою умовою для отримання роботи і просування є інтеграція в місцеве суспільство.

Як організувати справу?