Реклама
Реклама
Реклама

Антикризове зарубіжжі: в Португалії економлять навіть на океані

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

26 вересня 2015 року, 11:30 Переглядів: 26 вересня 2015 року, 11:30 Переглядів:   Узбережжя

Узбережжя. Португальці люблять свої курорти і надають перевагу відпочинку вдома ..

ПОРТУГАЛИЯ

ПОРТУГАЛИЯ

Португальська Республіка - найзахідніша держава в континентальній Європі, розташоване в південно-західній частині Піренейського півострова.

Населення - близько 10,46 млн осіб.

Мінімальна зарплата - 500 євро (13 тис. Грн), середня 900-1100 євро (23 400 - 28 600 грн) на місяць, плюс бонуси.

Португалія - ​​відносно небагата країна Євросоюзу. Ще недавно вона отримувала від ЄС солідні дотації, і населення могло собі багато чого дозволити (наприклад, купити по машині на кожного дорослого члена сім'ї). Зараз грошей стало менше, і в ужиток увійшла економія. Хоча менталітет у португальців такий, що вони не проти шикануть, виставити напоказ статус: наприклад, жити в маленькій квартирі, але їздити на найновішій моделі авто, нехай навіть взятої в кредит . Про те, як живуть і економлять в Португалії, нам розповіли Рина Никифорова, журналістка з Києва, яка переїхала до Португалії близько року тому, і Антоніо Муртіньо, підприємець.

ДОХОДИ. Мінімальна зарплата в Португалії - 500 євро (13 тис. Грн). Прожити на ці гроші можна тільки в тому випадку, якщо не знімаєш житло. Хороші зарплати у фінансистів, лікарів і держслужбовців: останні мають не тільки високі зарплати, але і хороший соцпакет і дуже дорожать своїми робочими місцями. Тому не беруть хабарів - в Португалії абсолютно не прийнято їх давати. У двох найбільших містах країни - Лісабоні і Порту - зарплати вище, в провінції - нижче. В середньому ж непоганою зарплатою вважається ставка в 900-1100 євро (23 400 - 28 600 грн). "До з / п багато роботодавців дають бонуси. Наприклад, мій знайомий отримував 700 євро (18 200 грн), але, крім цих грошей, йому перераховували на картку" продуктові гроші "- їх можна витратити тільки в супермаркеті на їжу", - пояснює Антоніо. За законами Португалії кожна людина, яка працює, обов'язково подає детальну податкову декларацію. Потім це все аналізується, індивідуально розраховується, і частина витрат, наприклад, - на здоров'я або навчання, держава відшкодовує.

Потім це все аналізується, індивідуально розраховується, і частина витрат, наприклад, - на здоров'я або навчання, держава відшкодовує

Соцзахист. Менше 500 євро в країні ніхто не отримує.

КОМУНАЛЬНІ ПЛАТЕЖІ. Центрального опалення та гарячого водопостачання в Португалії немає взагалі. У холодні місяці кожен опалюється, як може: газом, електрикою або дровами. Це, в принципі, легко пояснити: в самий холодні місяці року, грудні і січні, температура в Португалії рідко опускається нижче 10 тепла. Власники великих будинків часто опалюють тільки одну житлову кімнату. Також ті, у кого приватний будинок, часто пробивають свердловину, щоб не платити за водопровід. Електрика в країні недешеве, причому кожен місяць треба платити ще й відчутну суму за оренду лічильника! "Тут я вперше почала замислюватися про те, щоб зайвий раз не включити духовку або не запускати напівпорожню пралку, - каже Рина. Зазвичай в місяць за світло виходить близько 40 євро (1040 грн), за воду - мінімум 20-30 (520-780 грн), газ - теж 40 євро, комунальний платіж - від 20 до 90 євро (520-2340 грн) (залежить від будинку). У місяць при економною життя за "комуналку" виходить не менш 100 євро (2600 грн). Також кожен рік треба платити податок на житло: від 100 до 500-600 євро (2600-15 600 грн).

ЇЖА. Португальці вважають свою їжу найсмачнішою і корисною, а найбільше люблять м'ясо і рибу. Воліють свинину, яловичину та курятину, а рибу їдять різну: від свіжої ставриди по 1,5 євро (39 грн) за кг до філе лосося - 10 євро (260 грн) за кг. Найпопулярніша тут риба - засоленная і висушена тріска бакаляу. Овочі і фрукти в Португалії дешевими не назвеш. "З їжею бувають парадоксальні штуки. Наприклад, в супермаркеті кг іспанських помідорів може коштувати дешевше, ніж кг португальських! Хоча зовсім поруч знаходиться ферма з вирощування цих овочів. Крім того, в сезон овочі не дешевшають так відчутно, як в Україні. Ціни тримаються приблизно на одному рівні постійно ", - розповідає Рина.

Багато португальців підлаштовують закупівлі під акції, щоб не переплачувати (коли знижки стартують від 25% і вище), і активно використовують купони та дисконтні карти. В середньому на сім'ю з чотирьох чоловік вистачить 100 євро (2600 грн) в тиждень, щоб повноцінно і нормально харчуватися. 1 кг цукру коштує 1 євро (26 грн), кг макаронів - 1,5 євро (39 грн), рис - 75 центів (19,50 грн), свинина - 6-8 євро (156-208 грн), дюжина яєць - 1,5 євро (в Португалії яйця продають або дюжинами, або півдюжини - по 6 шт.), молоко - 50 центів (13 грн), сир - 5-10 євро (130-260 грн) за кг, плитка шоколаду - 1 2 євро (26-52 грн), літр соку - 1,5 євро.

ДІТИ. Діти в Португалії - королі життя: їм дозволено робити все що завгодно. Дітлахів люблять і балують, купують їм іграшки і солодощі, а підліткам - дорогі планшети, смартфони і брендові речі. Вагітні звільняються від плати за медпослуги, народити також можна без додаткових коштів. Школи безкоштовні, батькам доводиться подбати тільки про їжу і підручниках. А ось дитсадок - недешевий: у великому місті може коштувати близько 300 євро (7800 грн) в місяць. Навчання в державних вузах Португалії безкоштовне, якщо не брати до уваги щорічний внесок. Наприклад, в Університеті Лісабона він становить 570-920 євро (14 820 - 23 920 грн). Залежно від доходу батьки можуть претендувати на виплати на дитину.

ОДЯГ І ЗОВНІШНІЙ ВИД. До одягу і своїм зовнішнім виглядом португальці ставляться досить спокійно, а речі з задоволенням купують на масових розпродажах. "Португальські жінки мало фарбуються, не переймаються, що у них видно сиве волосся або неідеальний манікюр - думаю, на косметиці та послуги салонів краси вони економлять чимало", - вважає Рина.

Громадський транспорт. Одна поїздка коштує 1,4 євро.

ТРАНСПОРТ. У Португалії дуже багато машин, але бензин коштує досить дорого: приблизно 1,40 євро (36,4 грн) за літр. Ціни в різних місцях відрізняються, тому багато страются заправлятися там, де дешевше (зазвичай на заправках, які належать супермаркетам). У країні багато платних доріг. Що стосується громадського транспорту, то поїздка в автобусі коштує 1,8 євро (48 грн), в метро - 1,4 євро (36,4 грн). Місячний проїзний на кілька видів транспорту в Лісабоні і прилеглих зонах коштує близько 35-60 євро (910-1560 грн).

ВІДПОЧИНОК. Так як Португалія розташована на березі океану, місцеві жителі відпочивають у своїй же курортній зоні і рідко виїжджають за кордон. Тут дуже популярно ТВ. Найбільше дивляться "мильні" опери, танцювальні та співочі телешоу і, звичайно, футбол. Цікаво, що іноземні художні фільми і серіали (найчастіше американські) тут показують з португальськими субтитрами, тому багато жителів країни непогано розуміють англійську. Португальці люблять займатися спортом: у пошані біг підтюпцем і їзда на велосипедах-шосейники.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Антикризове зарубіжжі: в Португалії економлять навіть на океані". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

лось Олена

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Спасибі! Повідомлення надіслано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ