Реклама
Реклама
Реклама

Зменшуємо борг в суді. Покрокова інструкція.

  1. Зменшуємо борг в суді. Покрокове керівництво.
  2. Що писати в заяві про зниження неустойки

Припустимо, Ви заборгували банку, повертати кредит нічим, і все мирні способи вирішення конфлікту з банком вичерпані

Припустимо, Ви заборгували банку, повертати кредит нічим, і все мирні способи вирішення конфлікту з банком вичерпані. Невже це все? Невже все, що залишилося - покірно чекати судових приставів і потихеньку пакувати для них все своє майно? Ні! І ще раз ні! Вас не повинні зламати всі ці «неприємні» фінансові обставини. Я підкажу Вам відмінні способи, за допомогою яких Ви зведете усі витрати до мінімуму.

З приводу роботи судових приставів і Вашого майна ми поговоримо окремо. А сьогодні я хочу торкнутися теми судового стягнення боргу. Зрозуміло, що в суді банк має всі шанси отримати своє, але і Ви, як громадянин своєї країни, має право претендувати на захист своїх законних інтересів. І, якщо відмовитися від виплати позикових грошей на користь банку Ви не зможете, то, як мінімум, зменшити свій борг в суді Ви зможете запросто. Для цього Ви повинні уважно прочитати мою сьогоднішню статтю.

Поїхали. Як правило, заборгованість позичальника перед банком складається з наступних платежів:

  • Основний борг;
  • відсотки;
  • підвищені відсотки на суму основного боргу;
  • підвищені відсотки на суму простроченого боргу;
  • неустойка (пеня), яка може нараховуватися на всю суму заборгованості.

Я прекрасно розумію, що ситуації у людей виникають різні, і термін неповернення кредиту може варіюватися від 4 місяців до 2-3 років. Однак, спираючись на багаторічну практику роботи в банку, я можу з упевненістю сказати, що найбільша цифра в розрахунку заборгованості позичальника виходить саме завдяки неустойку (пеня). І, як раз цю суму ми з Вами можемо зменшити в суді.

Причому, як би Ви не боролися з банком, доводячи, що основний борг і відсотки - це несправедливо і занадто багато, суд при всьому своєму бажанні не зможе їх зменшити. У нього просто немає такого права. А ось неустойка - зовсім інша справа.

Запам'ятовуйте дуже уважно, оскільки якщо про це не заявите Ви, ніхто в суді цю тему не підніме. Вам на допомогу може прийти стаття 333 Цивільного кодексу РФ. Суть цієї норми в тому, що суд за Вашою заявою, має право зменшити розмір неустойки, якщо вона буде явно не відповідає наслідків порушення Вами зобов'язання по поверненню кредиту.

Зменшуємо борг в суді. Покрокове керівництво.

Пропоную почати з перегляду відео - все по темі, короткі і доступно. До речі, в відео є ще один спосіб зниження боргу в суді, про який я не писав в статті.

Тепер можете продовжити читання щоб закріпити матеріал.

1. Отже, суд має право зменшити розмір неустойки тільки якщо про це попросить Відповідач (він же позичальник, він же - боржник). Про це йдеться в статті 333 ГК РФ. Запам'ятайте важливий момент: якщо Ви не просили про зменшення неустойки, суд за своєю ініціативою зменшувати її буде!

Для того, щоб суд зменшив (або зовсім скасував) розмір неустойки, Ви повинні його про це попросити. Як це зробити? Варіанта у Вас два:

    1. в судовому засіданні заявити про застосування статті 333 ЦК України усно. Ваше усна заява буде занесено в протокол судового засідання.
  1. принести в судове засідання письмову заяву про застосування судом статті 333 ГК РФ. Ваша заява буде долучено до матеріалів справи.

За великим рахунком, різниці між цими способами немає. Вони працюють в рівній мірі. Але я, як юрист, рекомендував би Вам написати свою заяву на папері. Тим не менш, в юриспруденції папір викликає більше довіри, ніж тільки слова.

Що писати в заяві про зниження неустойки

Написати таку заяву не складно, і з цим впорається кожен з Вас. Головне - нічого не придумуйте. Просто викладайте факти. Гаразд, давайте покажу Вам приклад, це буде зручніше Вам, і простіше для мене:

В _______________ суд м ____________

від _______________________________

У справі № ________________________

Заява про зменшення неустойки (інших штрафів)

В рамках цієї цивільної справи, Банк пред'явив позовні вимоги про стягнення з мене заборгованості за кредитним договором № ________ від ______ в розмірі _________ рублів, включаючи неустойку в розмірі ____________ рублів.

Розраховану Банком неустойку я вважаю завищеною, і не відповідає допущеним мною порушень умов договору. Так _________ (тут опишіть, чому Ви не могли погашати кредит: на увазі хвороби ... в в йду втрати роботи ... на увазі відпустки по догляду за дитиною і так далі - головне, щоб суд зрозумів: Ви не злісний неплатник, а жертва обставин ______)

Прошу суд застосувати статтю 333 ГК РФ, і знизити розмір неустойки до розумних меж.

Дата _________ Підпис ____________

Власне і все. Подальшу долю Вашої заяви буде визначати суд. Пам'ятайте, що це його право, а не обов'язок. Тому в деяких випадках, боржники отримують відмову. Тут все буде залежати від співвідношення Вашого боргу і розміру неустойки.

Але, в будь-якому випадку, використовуйте цю можливість, тим більше, що Вам це нічого не коштує.

2. Такий фокус проходить тільки з неустойкою за споживчими кредитами. І, треба сказати, що в більшості випадків, суди знижують неустойку дуже пристойно, аж до 90 відсотків від початкової суми. І це не може не радувати, вірно?

3. Зовсім по-іншому, навіть, я б сказав, навпаки, складається ситуація з кредитами, що видаються на розвиток бізнесу. Вже там, в арбітражних судах, боржникам - підприємцям і юридичним особам доводиться набагато важче. Суть складності полягає в тому, що Відповідачі (ті ж позичальники і боржники) повинні самі довести, що неустойка завищена і не відповідає наслідків порушення ними зобов'язання по поверненню кредиту. А це вже складніше, оскільки, самі розумієте, хороші докази, які «сподобаються» суду, знайти непросто.

Ну, я не буду заглиблюватися в цю тему. Кожен, поважаючий себе бізнесмен давно повинен був обзавестися хорошим юристом, якраз для таких випадків. Я ж допомагаю простим громадянам, які і так по вуха в боргах, і у яких грошей на кваліфіковану юридичну допомогу просто немає.

Як бачите, в порівнянні з бізнесменами, фізичній особі набагато простіше зменшити борг в суді. Бізнес є бізнес - діяльність, що приносить великий прибуток, апріорі повинна бути дуже ризикованою. Можливо тому, по справжньому багатих і успішних бізнесменів не так вже й багато. Не всі «виживають» (я маю на увазі в фінансовому плані) в цій божевільній круговерті грошей.

Що ж стосується позичальників - фізичних осіб, то стаття 333 ЦК України - це дуже хороший, надійний, і, головне, перевірений спосіб по зменшенню суми боргу в суді. Головне - не забудьте заявити цю вимогу в суді до закінчення розгляду Вашої справи.

І, на завершення теми, все ж дам Вам ще одна порада. Ви можете самі відстоювати свої права і інтереси в суді, в банку, і, звичайно, перед судовими приставами. Але, майте на увазі - тим самим Ви позбавляєте себе права на помилку. Тому я настійно рекомендую Вам довірити вирішення Ваших фінансових питань професіоналам. До речі, в Ростові-на-Дону, Ви можете звернутися за такою допомогою до мене.





Невже це все?
Невже все, що залишилося - покірно чекати судових приставів і потихеньку пакувати для них все своє майно?
Як це зробити?
І це не може не радувати, вірно?