Реклама
Реклама
Реклама

Повернення прибуткового податку при покупці квартири

  1. Хто може повернути гроші при покупці квартири?
  2. Процес отримання податкового вирахування на квартиру (будинок):
  3. Для оформлення повернення податку при покупці квартири Вам необхідно мати при собі наступні документи:
  4. Коли потрібно подавати документи?
  5. Яку суму можливо повернути?
  6. За який період часу можна повернути податок?

Якщо Вас цікавить оформлення податкового вирахування, який становить 13% вартості квартири і декларації 3-ПДФО, то, ми постараємося відповісти на найбільш часто зустрічаються питання, пов'язані з цим майновим податковим вирахуванням у максимально простій і зрозумілій формі, навмисно упускаючи всі складні деталі Якщо Вас цікавить оформлення податкового вирахування, який становить 13% вартості квартири і декларації 3-ПДФО, то, ми постараємося відповісти на найбільш часто зустрічаються питання, пов'язані з цим майновим податковим вирахуванням у максимально простій і зрозумілій формі, навмисно упускаючи всі складні деталі.

Майновий податкове вирахування при купівлі квартири / будинку надається в разі придбання платником податку житлових квартир, будинків і кімнат, які перебувають на території РФ. Тобто, купивши квартиру або будинок, за вашою заявою до податкової інспекції з суми покупки (не більше 2 млн. Рублів) Вам буде надано податкове вирахування. Така можливість надається людині всього один раз в житті. При діючій податковій ставці прибуткового податку 13%, покупець максимально може повернути собі 260 тисяч рублів.

Хто може повернути гроші при покупці квартири?

На підставі податкового кодексу РФ, при покупці квартири, Ви можете повернути частину грошей, в розмірі прибуткового податку, який складає 13% вартості квартири. Пов'язано це з тим, що у нас в країні покупка свого житла не обкладається прибутковим податком. Тобто якщо Ви офіційно працюєте (платите прибутковий податок) і придбали квартиру, то Ви можете повернути собі 13% від вартості квартири .

Крім 13% від вартості самої квартири, в разі якщо квартира купувалася з використанням іпотечного кредиту, то можна повернути ще і 13% від усіх сплачених відсотків.

Також слід зазначити, що згідно із законом дозволено отримувати 2 або більше податкових відрахувань одночасно, в будь-якому поєднанні. Для цього Ви повинні в подається декларації відобразити обидва відрахування: майнове відрахування за покупку квартири і соціальний відрахування на навчання, лікування.

Напевно, багатьох цікавить: чи можна отримати податкове вирахування з використанням материнського капіталу ? Напевно, багатьох цікавить: чи можна отримати податкове вирахування з використанням   материнського капіталу

Так, майнове відрахування при покупці квартири Ви отримати можете, але при розрахунку вирахування, сума материнського капіталу не буде враховуватися. Це стосується і будь-яких інших субсидій і дотацій.

Приклад: Ви купили квартиру за 2 млн. Рублів, при цьому використовували 250 тис. Материнського капіталу. Сумарно ви зможете повернути не більше 13% від 1750 тис рублів

На жаль, це не поширюється на пенсіонерів, або просто непрацюючих громадян, так як ними не сплачується до бюджету прибутковий податок.

Також, у разі покупки квартири у найближчих родичів, згідно із законом, повернути прибутковий податок не можна.

Процес отримання податкового вирахування на квартиру (будинок):

Для повернення грошей необхідно подати декларацію 3-ПДФО і пакет документів до податкової за місцем проживання Після перевірки Ваших документів, гроші Вам перерахують на рахунок в банку (ощадна книжка або кредитна карта).

Для оформлення повернення податку при покупці квартири Вам необхідно мати при собі наступні документи:

Податкова інспекція проводить перевірку Ваших документів, яка триває до 3 місяців. По закінченню трьох місяців, на вказану поштову адресу Ви отримуєте повідомлення про надання податкового відрахування (або відмову).

Ви приносите заяву і копію ощадкнижки (або дані кредитної картки) до податкової інспекції і протягом двох тижнів Вам перераховують гроші.

Зазвичай вся процедура займає від одного до трьох місяців (що пригнічує період часу з якого займає перевірка Ваших документів в податковій). Варто відзначити, що з квітня по червень податкова інспекція більш завантажена і процедура може зайняти більше часу. По закінченню трьох місяців, на вказану поштову адресу Ви отримуєте повідомлення про надання податкового відрахування (або відмову).

Коли потрібно подавати документи?

У разі якщо справа стосується тільки покупки квартири, то декларацію і документи можна подавати в будь-який час (хоча повернути податок Ви зможете тільки за 3 останні роки).

Приклад: Ви купили квартиру в 2013 році, Ви можете подати документи на повернення податку в будь-який час в 2014 і наступних роках. При цьому в 2015 можна подати 2 декларації як за 2013 і 2014 рік.

Яку суму можливо повернути?

Важливо відзначити, що відразу все 13% від вартості квартири Ви повернути, навряд чи, зможете. Це пов'язано з тим, що повернути гроші Ви можете тільки в розмірі сплаченого прибуткового податку (найчастіше приблизно 13% від річного заробітку, точну суму можна подивитися в довідці 2-ПДФО). Залишок переноситься на наступний рік, і так відбувається поки ви не повернете всю суму. Тому, звичайно, повне повернення податку здійснюється лише за кілька років.

Граничний розмір відрахування при покупці квартири становить 2 млн. Рублів (з 2008 року). Якщо придбана квартира коштує більше, то Ви зможете повернути гроші як за квартиру, куплену за 2 млн. Тобто максимально сумарно Ви можете отримати 2 000 000 * 13% = 260 000 руб.
У разі іпотечного кредиту крім цієї суми, додатково можна повернути 13% від розміру сплачених відсотків, для них граничного розміру не визначене.

Приклад: Ви в 2014 році придбали квартиру за 2,5 млн. Рублів, при цьому, на 2 млн. Рублів взяли іпотечний кредит. За 2014 рік ви заробили 500 тис. Рублів і сплатили прибуткового податку 62 тис. Рублів. В даному випадку, в цілому Ви зможете повернути 2 млн. * 13% = 260 тис. + 13% * розмір усіх сплачених за банку відсотків. При цьому безпосередньо в 2015 році Ви зможете отримати 62 тис. Рублів.

За який період часу можна повернути податок?

Можна повернути гроші за попередні 3 роки, при цьому за кожен окремий рік подається своя декларація 3-ПДФО зі своїм пакетом документів. При цьому варто зауважити, що за поточний рік можна повернути гроші тільки в наступному році. У кожній наступній декларації вказується залишок з попередньої декларації.

Приклад: Якщо Ви купили квартиру в 2010 році, то в 2015 році Ви можете повернути собі гроші за 2012, 2013 і 2014 року.

Так само ви можете скачати приклад заповнення податкової декларації 3-ПДФО для отримання майнового податкового відрахування по видатках на придбання квартири

Хто може повернути гроші при покупці квартири?
Яку суму можливо повернути?
За який період часу можна повернути податок?
Хто може повернути гроші при покупці квартири?
Коли потрібно подавати документи?
Яку суму можливо повернути?
За який період часу можна повернути податок?