Реклама
Реклама
Реклама

Облік спецодягу в 1С: УПП. Частина 2

Хочу продовжити розповідь про облік спецодягу в програмі 1С: УПП.

Розглянемо документи, що відображають надходження спецодягу від постачальника, передачу в експлуатацію і повернення з експлуатації.

1. Надходження спецодягу на склад організації

Для реєстрації надходження спецодягу на склад від постачальника в програмі передбачений документ «Надходження товарів і послуг»:

На підставі створюється документ «Рахунок-фактура отриманий»: На підставі створюється документ «Рахунок-фактура отриманий»:

Проведення документа «Надходження товарів і послуг»: Проведення документа «Надходження товарів і послуг»:

Для вирахування ПДВ за надійшла спецодязі створюється і заповнюється документ «Формування записів книги покупок»: Для вирахування ПДВ за надійшла спецодязі створюється і заповнюється документ «Формування записів книги покупок»:

Документ виконує проводки тільки з бухгалтерського обліку: Документ виконує проводки тільки з бухгалтерського обліку:

2. Передача матеріалів в експлуатацію

У разі видачі спецодягу в експлуатацію в програмі повинен бути оформлений документ «Передача матеріалів в експлуатацію».

Для кожної номенклатури, рахунки і підрозділи списання витрат створюється свій елемент довідника «Призначення використання» Для кожної номенклатури, рахунки і підрозділи списання витрат створюється свій елемент довідника «Призначення використання».

Як спосіб відображення витрат вибирається елемент відповідного довідника Як спосіб відображення витрат вибирається елемент відповідного довідника.

Якщо в програмі ведуть облік кілька підприємств, то елементи довідників «Способи відображення витрат» і «Призначення використання» повинні мати найменування, що дозволяють однозначно їх ідентифікувати, тому що  в документі «Передача матеріалів в експлуатацію» можна вибрати призначення використання «чужої» організації Якщо в програмі ведуть облік кілька підприємств, то елементи довідників «Способи відображення витрат» і «Призначення використання» повинні мати найменування, що дозволяють однозначно їх ідентифікувати, тому що в документі «Передача матеріалів в експлуатацію» можна вибрати призначення використання «чужої» організації.

У проводках документа з бухгалтерського обліку немає нічого несподіваного, кількість і вартість номенклатури списується з рахунку 10.10 на рахунок 10.11:

У податковому обліку проводок в три рази більше У податковому обліку проводок в три рази більше. По-перше, кількість і вартість номенклатури списується з рахунку 10.10 на рахунок 10.11. По-друге, в податковому обліку при прийнятті до обліку вартість спецодягу списується на витрати (проводки № 3 і 5). Тому при наявності спецодягу після закриття місяця потрібно обов'язково перевіряти закрилися чи рахунки обліку за видами податкового обліку, особливо в разі появи в періоді нових підрозділів. По-третє, для виконання рівності між БО та НУ виконується проводка по ВР «червоним» (проводки № 4 і 6). На перший погляд може здатися, що документ сторнує свої ж проводки, але це не так! В УПП в податковому обліку слід звертати особливу увагу на вид обліку.

3. Погашення вартості спецодягу, що знаходиться в експлуатації

Вартість спецодягу, що знаходиться в експлуатації, повинна щомісяця списуватися на витрати, починаючи з місяця, наступного після місяця передачі. Для цього в програмі передбачений документ «Погашення вартості (спецодяг, спецоснащення, інвентар)». Документ проводиться 1 раз на місяць, останнім днем ​​періоду. Якщо погашення вартості провели, а потім списали / перемістили / повернули спецодяг, то обов'язково (!) Документ погашення вартості потрібно перепровести, інакше у спецодягу сформується невірна вартість.

Проведення по документу: Проведення по документу:

У зв'язку з тим, що в податковому обліку вартість списалася при прийнятті до обліку, при погашенні вартості виконується проводка по виду обліку ВР У зв'язку з тим, що в податковому обліку вартість списалася при прийнятті до обліку, при погашенні вартості виконується проводка по виду обліку ВР.

4. Повернення матеріалів з експлуатації

Якщо співробітник повертає спецодяг на склад, наприклад, при звільненні, то в програмі створюється документ «Повернення матеріалів з експлуатації», який може бути створений на підставі передачі. Якщо співробітник повертає спецодяг на склад, наприклад, при звільненні, то в програмі створюється документ «Повернення матеріалів з експлуатації», який може бути створений на підставі передачі Документ повертає номенклатуру на склад за первісною вартістю, «шматочок» погашеної вартості відніметься документом «Погашення вартості».

У податковому обліку з виду обліку НУ повертається кількість, а по виду обліку ВР - вартість: У податковому обліку з виду обліку НУ повертається кількість, а по виду обліку ВР - вартість:

У наведеному прикладі в березні номенклатура «Чоботи зимові» була повернута з експлуатації, документ «Погашення вартості» за березень нараховує погашення вартості на суму 100,00 і передає суму погашеної вартості за час експлуатації на рахунок 10 У наведеному прикладі в березні номенклатура «Чоботи зимові» була повернута з експлуатації, документ «Погашення вартості» за березень нараховує погашення вартості на суму 100,00 і передає суму погашеної вартості за час експлуатації на рахунок 10.10 на суму -200,00:

У податковому обліку виконуються аналогічні проводки по виду обліку ВР: У податковому обліку виконуються аналогічні проводки по виду обліку ВР:

Проведення з бухгалтерського обліку за номенклатурою «Чоботи зимові» із прикладів наведені в таблиці: Проведення з бухгалтерського обліку за номенклатурою «Чоботи зимові» із прикладів наведені в таблиці:

Проведення з бухгалтерського обліку за номенклатурою «Чоботи зимові» із прикладів наведені в таблиці: