Реклама
Реклама
Реклама

Експертиза товару неналежної якості, термін перевірки

  1. Коли можна повернути товар
  2. поняття перевірки
  3. Що можна повернути
  4. терміни повернення
  5. куди звернутися
  6. особливості перевірки
  7. алгоритм проведення
  8. зразок претензії
  9. Строки проведення

Законодавством передбачається строгий порядок захисту прав споживачів від дій продавців. Це стосується в першу чергу права на повернення неякісного товару. Покупець може повернути абсолютно будь-яку покупку, якщо її якість не відповідає заявленим стандартам. Натомість можна отримати інший товар або свої гроші. Але дуже часто продавець воліє попередньо провести перевірку, щоб встановити дійсну причину поганої якості і ступінь складності проблеми. Вже на підставі отриманих відомостей приймається рішення, чи можливо полагодити товар або ж необхідно повернути покупцеві гроші. Подібні перевірки мають свій строгий алгоритм проведення, а також особливості, які важливо попередньо враховувати.

Коли можна повернути товар

Залежно від того, до якої категорії відноситься товар, можна визначити, коли і за яких обставин його повертають. Неякісний продукт можна повернути, але тільки в спеціально передбачені для цього терміни. Найчастіше виробник або продавець може зажадати проведення додаткової перевірки, особливо якщо товар дорогий. Ось чому важливо знати, що саме мається на увазі під цим поняттям і куди звертатися для перевірки.

поняття перевірки

Варто відразу зазначити, що найбільш частим помилкою є те, що споживачі плутають поняття експертизи та перевірки якості.

Перевірка якості товару проводиться перед експертизою. Її основна мета - уточнити, чи правильно виготовлений товар відповідно до технічних вимог і заявленими особливостями зразка. Під час перевірки слід перевірити, виготовили чи товар у відповідності з усіма заявленими спочатку вимогами і обіцянками виробника.

Також дивляться, чи можливо використовувати його за прямим призначенням. Наприклад, якщо заявлений максимальний допустимий вага для ваг 120 кг, то потрібно перевірити, чи дійсно вони можуть працювати без перебоїв при граничному навантаженні.

Для проведення перевірки якості товару залучається продавець або виробник. Вони перевіряють товар самі в першу чергу. Вже після цього при необхідності призначається експертиза товару неналежної якості. Її проводять незалежні експерти і видають на підставі цього офіційний висновок. Переперевіряється сама технологія на відповідність стандартам безпеки. Крім технологій, перевіряються також матеріали, використані для виробництва, і нормативи роботи товару.

Крім технологій, перевіряються також матеріали, використані для виробництва, і нормативи роботи товару

Для кожного виду продукції особливості проведення експертизи можуть відрізнятися: продукти харчування та косметичні засоби перевіряються на наявність в складі шкідливих речовин, побутові прилади - на негативні випромінювання металів.

Що можна повернути

Перевірки може піддаватися абсолютно будь-який товар. Хоча й існує перелік товарів, які не підлягають обміну, але це стосується тільки покупок належної якості. Якщо буде виявлено, що продукт виявився неякісним, то повернути покупець зможе в будь-якому випадку.

Не завжди продавець буде наполягати на проведенні перевірки. Наприклад, з продовольчими товарами часто низька якість просто очевидно. Крім того, проведення перевірок товарів з низькою вартістю буде недоцільним.

Найчастіше проводиться перевірка якості технічно складного товару . До таких належать:

  • транспортні засоби;
  • побутові прилади, засоби зв'язку, комп'ютерну техніку;
  • пристрою з цифровими блоками або двигунами;
  • летальні апарати.

Повний перелік товарів, які відносяться до технічно складним, визначається законодавством. Зокрема, їх визначають за принципом використання в їх виробництві декількох видів обладнання. Для подібних предметів процедура перевірки є обов'язковою, тому що найчастіше неможливо відразу визначити ступінь складності поломки, можливість ремонту, а також того, з чиєї вини поламався товар (іноді поломка виникає через неправильну експлуатацію приладу і в такій ситуації ні на які компенсації розраховувати не можна ).

терміни повернення

Покупець повинен мати чітке уявлення про те, протягом якого часу можна повернути покупку виробника або продавця. Якщо пропустити передбачені терміни, то навіть при очевидному дефекті повернути товар вже не вдасться. Для кожної групи продукції передбачаються свої тимчасові рамки:

  • Для будь-якої продукції, у якій має термін придатності, цей термін обмежений саме граничним допустимим часом використання. До цього часу товар потрібно повернути. Виняток становлять тільки покупки, які були придбані вже простроченими, тоді є можливість повернути товар.
  • Для товарів з гарантійним терміном використання саме цим періодом обмежується час, коли його можна обміняти на новий або безкоштовно полагодити. Після цього виробник не несе відповідальності за працездатність пристроїв. Останнім часом точки продажу часто пропонують додатковий час гарантійного сервісного обслуговування: за додаткову плату час продовжується безпосередньо самим магазином, а не виробником.
  • За загальним правилом, якщо у товару не передбачається гарантійний термін і відсутній термін придатності, то його можна повернути продавцеві при виявленні дефекту протягом 2 років після покупки (це стосується, наприклад, книг, одягу).
  • Для технічно складних товарів передбачається термін обміну або повернення 15 днів після покупки. Якщо товар буде повернений пізніше, то покупець може вимагати тільки його безкоштовного ремонту, якщо буде доведена вина виробника в поломці. Якщо ж поломку не вдасться усунути, то тоді допускається обмін продукції на нову. Також якщо покупець звертався до спеціалізованого сервісного центру для усунення поломки, про що буде видано відповідної висновок сертифікованого експерта, то допускається вимагати повернення витрачених коштів.

Часто продавці користуються незнанням покупців і відмовляються прийняти покупку назад, мотивуючи обмеженим терміном, про який було повідомлено ще до покупки. Насправді подібні дії магазину протизаконні. Продавець не може на свій розсуд обмежувати терміни і скасовувати право покупця на повернення товару взагалі. Всі ці правила затверджені на законодавчому рівні і тому, навіть якщо про це продавець попереджав заздалегідь, в разі відмови прийняти товар назад покупець має право поскаржитися на магазин в Росспоживнагляд.

куди звернутися

Якщо покупець повертає покупку, то продавець або виробник мають право попередньо провести перевірку якості.

Вона проводиться безпосередньо в точці продажу, офісі, сервісному центрі або будь-якому іншому місці на розсуд другої сторони. Але покупець також може бути присутнім при проведенні перевірки.

У разі проведення експертизи необхідно звертатися в спеціалізовані незалежні організації. Найчастіше це ініціюється покупцем, якщо він бажає встановити додатковий шкоду покупки на його здоров'я або інше майно, щоб отримати додаткові компенсації.

При цьому висновок експерта є обов'язковим, інакше оцінити ступінь шкоди покупки і підтвердити причинно-наслідковий зв'язок не вдасться.

Це може бути сервісний центр, хімічна лабораторія або будь-яке інше спеціалізована установа, яка вибирається на підставі перевіряється товару. Попередньо варто переконатися, що організація має відповідну ліцензію на видачі офіційних експертних висновків, які потім можуть бути використані як докази. В інших випадках можна використовувати висновок експерта, якщо воно видано за відсутності дозволу - воно не матиме юридичної сили без ліцензії експерта.

особливості перевірки

Перевірку якості товару зазвичай проводять в тому випадку, якщо покупець виявляє бажання повернути покупку. При цьому важливо стежити за правильністю складання претензії до магазину, на підставі якої буде проводитися перевірка і подальше повернення коштів. Також важливо знати про передбачені законодавством терміни перевірки і алгоритм дій, щоб мати можливість проконтролювати дотримання всіх правил і захистити свої права.

алгоритм проведення

Перевірка якості товару на відповідність висунутим вимогам відбувається у відповідності з наступним алгоритмом дій:

  • написання покупцем заяви на повернення, надання продукції до перевірки;
  • призначення часу, реєстрація документально майбутньої перевірки;
  • проведення перевірки;
  • видача офіційного висновку.

написання покупцем заяви на повернення, надання продукції до перевірки;   призначення часу, реєстрація документально майбутньої перевірки;   проведення перевірки;   видача офіційного висновку

Далі, якщо продавець повністю згоден з позицією покупця, то він повертає йому кошти, обмінює товар на інший або безкоштовно лагодить. Якщо ж з якої-небудь причини в цьому праві покупцеві відмовляють (наприклад, якщо було встановлено належну якість або якщо була виявлена ​​вина покупця, що товар вийшов з ладу), то тоді йому зобов'язані видати офіційний висновок і відповідь. Після цього покупець може звернутися до незалежного експерта для отримання оцінки. Далі він може направити завірене висновок в магазин з повторною претензією або звернутися до суду для задоволення своїх вимог.

зразок претензії

Іноді буває досить просто звернутися до продавця з проханням відремонтувати товар або замінити його. При цьому якщо продавець відмовляється задовольнити ці вимоги, йому необхідно направити офіційну претензію. Складається вона в 2 примірниках. У бланку обов'язково повинно бути вказано наступне:

  • Детально перераховані всі виявлені дефекти або неполадки в роботі товару.
  • Докладні дані того, кому адресується претензія, а також інформація про покупця і безпосередньо про саму покупку, по якій адресована претензія. Слід вказати не тільки відомості про продукцію, але також і коли саме його було придбано і де (якщо це мережа магазинів, то слід вказати саме адресу точки продажу).
  • Надати офіційний висновок експерта, якщо раніше була проведена експертиза; перерахувати свої вимоги; можна додатково надати копії чека та гарантійного талона. В даному випадку потрібно в претензії перерахувати документи, що додаються.

Претензію передають особисто представнику магазина. При цьому на другому екземплярі повинні зробити відмітку про прийняття (підпис, дата отримання). Також направити претензію можна листом поштою. Подібне звернення повинно бути розглянуто протягом 3 днів. Після цього покупцеві направляється офіційну відповідь.

Рекомендується направляти претензії, набрані на комп'ютері, а не написані від руки.

Бланк претензії про неякісний товар

Чим правильніше буде складено звернення, тим більша ймовірність отримати позитивний результат.

Часто суперечки виникають щодо необхідності надати чек. Але в дійсності, деякі товари повернути можна і без чека. При цьому покупець повинен підтвердити факт покупки будь-яким іншим способом (показання свідків, відеозаписи). Але от якщо товар на гарантії, то дійсно в обов'язковому порядку потрібно надати гарантійний талон. Без цього продукція не може бути прийнята сервісним центром для подальшої перевірки та усунення неполадок.

Строки проведення

Термін перевірки якості товару строго регламентований нормативними документами. Він залежить від того, які саме вимоги покупець пред'являє до продавця. Термін проведення перевірки починає відраховуватися від того дня, коли офіційно була направлена ​​претензія і може складати:

  • 10 днів, якщо покупець вимагає зменшити вартість продукції пропорційно її якості;
  • 45 днів, якщо потрібно безкоштовний ремонт і повне усунення всіх поломок і дефектів покупки;
  • 10 днів, якщо попередньо покупець сам проводив ремонт товару і тепер вимагає відшкодування витрат на підставі наданого чека за проведені роботи;
  • 10 днів при вимозі повернути повну суму грошей за покупку;
  • 20 днів, якщо потрібно обміняти неякісний продукт на новий.

Якщо продавець згоден провести всі ремонтні роботи, то законодавчо передбачається термін до 45 днів. Якщо ремонт триває більше 7 днів, то на весь час ремонту продавець зобов'язаний надати покупцеві інший товар в користування.

При цьому продукт повинен бути повністю ідентичний за характеристиками і технічним можливостям. Якщо вага товару від 5 кг, то продавець зобов'язаний здійснити доставку до місця ремонту і назад покупцеві. Точно такі ж правила доставки обговорюються і при наданні аналогічної продукції в користування.

Отже, перевірка якості повернутого товару - це право будь-якого продавця або виробника, якщо покупець хоче повернути назад покупку з посиланням на поломки або спочатку низька якість. При цьому необхідно стежити за тим, щоб всі терміни і алгоритм проведення перевірки були строго дотримані. Покупцеві ж попередньо важливо правильно скласти звернення, щоб домогтися задоволення своїх вимог. Якщо в подальшому покупець забажає отримати ще й грошові компенсації (в разі заподіяння йому шкоди покупкою), то додатково проводиться ще й експертиза, після якої видається висновок. У разі відмови продавця врегулювати спір в обумовленому порядку покупець має повне право звернутися з усіма документами до суду для вирішення питання. При цьому вартість проведеної експертизи для отримання висновку, витрати на ремонт можна повністю вказати в ціні позову, щоб стягнути їх з відповідача разом з компенсацією вартості товару.

Як повернути неякісний товар в магазин і отримати гроші назад