Реклама
Реклама
Реклама

Як зробити повернення 13 відсотків з відсотків по іпотеці?

  1. Хто може скористатися правом на повернення відсотків по іпотеці?
  2. Як можна оформити повернення коштів?
  3. Як розраховується повернення коштів?
  4. Чи можуть обидва власника нерухомості отримувати повернення?

Придбання житла - це клопітка і витратна справа Придбання житла - це клопітка і витратна справа. Більшість росіян в наші дні користуються послугами фінансових організацій - оформляють іпотеки та інші споживчі кредити. А тим часом на відсотки за цими кредитними договорами йде дуже багато коштів. На жаль, банківські організації не завжди занадто м'які до своїх клієнтів.

Проте державою була введена спеціальна міра, яка дозволяє заощадити на виплатах по відсоткам. Цей захід передбачає повернення певної частки від виплачених банку коштів. З її допомогою можна повернути собі 5, 10, а то і 13 відсотків з ваших виплат.

Крім повернення коштів, ця державна ініціатива також передбачає можливість просто не виплачувати дані відсотки.

Ініціатива уряду має на увазі не стільки повернення виплачених банківської організації відсотків по кредиту (тобто переплат по вашій іпотеці), скільки повернення податкових виплат.

Читайте також: На яких умовах ВТБ24 пропонує іпотеку «Молода сім'я»

Напевно хтось з читачів вже чув про таку систему, як податкові відрахування. Вона дозволяє різним категоріям громадян зменшити податковий тягар або здійснити повернення вже виплачених державі податків. Так ось - повернення відсотків по іпотеці фактично є податковим вирахуванням, розмір якого розраховується в межах 13%.

Про те, як діє ця ініціатива, які папери потрібні для її оформлення і хто може скористатися податковим вирахуванням по іпотеці, читайте нижче.

Хто може скористатися правом на повернення відсотків по іпотеці?

Практично будь-який громадянин Росії, який отримує нерухомість, оформляє іпотечний кредит. Так уже склалося, що в нашій країні навіть на невелику квартиру необхідно збирати протягом довгих років. Однак фінансові організації надають найрізноманітніші іпотечні кредитування. Можна вибрати найбільш зручний і придбати бажану нерухомість набагато раніше.

Проте іпотека в будь-якому випадку є досить важким фінансовим тягарем для родини. Більш того, вона змушує переплачувати значні суми від вартості вашої нерухомості.

Саме з цієї причини уряд запровадив ініціативу податкових відрахувань в розмірі 13 відсотків для громадян, які купують квартири в іпотеку. Фактично, згідно із законодавством, будь-яка людина, який оформив з банком кредитний договір на покупку квартири, має право отримати цю пільгу.

Таким чином, кожен працевлаштований платник податків може, оформивши іпотеку, оформити також і податкові відрахування в 13% на цій підставі.

Отже, якщо узагальнити і привести в порядок всі вищесказане, ми отримаємо такі умови для надання податкової пільги:

  • людина повинна бути громадянином Російської Федерації;
  • громадянин є працевлаштованим;
  • сплачує податки згідно із законом.

Читайте також: Пакет документів для оформлення іпотеки

Як правило, працівники за наймом не піклуються про податки - за них ці виплати здійснюють роботодавці. Співробітники ж отримують заробітну плату вже з відмінусований податковими платежами.

Як можна оформити повернення коштів?

Щоб написати заяву для повернення 13 відсотків ваших виплат, вам потрібно звернутися або до свого керівника, або самостійно подати заявку в податкових службах. До заяви необхідно прикріпити наступні документи:

  1. Копію головного розвороту паспорта громадянина Російської Федерації.
  2. Папери, що підтверджують рівень вашого доходу (тобто довідки 2-ПДФО. Якщо ви оформляєте заяву через свого роботодавця, то не потрібно їх збирати самому).
  3. Документи на іпотечний договір з фінансовою організацією. У цьому папері повинні бути вказані відомості, які дозволять розрахувати розмір повернення, тобто вартість житла на ринку і розмір відсотків по іпотеці.
  4. Заповнену заяву з проханням надати пільгу.

Як бачите, пакет документів вкрай малий і зібрати його не складе труднощів.

Як розраховується повернення коштів?

Повернути до 13 відсотків можна з двох ваших виплат:

  • з відсотків по іпотечному кредитуванню в банку;
  • з вартості нерухомості.

Як ви напевно знаєте, ви виплачуєте певний податок при купівлі житла. Цей податок розраховується на основі вартості самого житла (саме ринкової вартості, а не розміру всіх виплат по іпотеці). Частина виплачених коштів з цього податку можна повернути.

Сума податкового вирахування буде розраховуватися співробітниками податкової служби в вашому окремому випадку. Однак вона не може перевищувати 13 відсотків від вартості вашого житла.

Тим, хто не знайомий з системою податкових відрахувань, обов'язково потрібно ознайомитися з наступною інформацією. Сума вирахування - це не та сума, яку ви отримаєте в результаті повернення грошей. Це число є те, на скільки буде «зменшена» вартість вашої нерухомості для податкової. Таким чином, якщо ваше житло коштує 1 000 000 рублів, а сума податкового вирахування складе 10%, то податкова служба розрахує ваші державні виплати, як ніби нерухомість коштувала 900 000 рублів. Будьте уважні і не розраховуйте на повернення тієї суми, яку податкові служби назвуть сумою відрахувань.

Для повернення цих обов'язкових виплат існує ліміт. Держава не повертає понад 260 тисяч рублів за придбання житла.

Крім податку на придбання нерухомості, громадяни також зобов'язані сплачувати податки за виплату відсотків по іпотеці. Однак в даному виді виплат не передбачено такого ліміт, як в попередньому. Більш того, не існує ніяких тимчасових рамок. Ви можете виплачувати кредит хоч двадцять років - повернення за відсотками все одно будуть нараховуватися на ваш рахунок. Доведеться тільки щорічно оновлювати подані до податкової служби документи. Таким чином, заява, про який говорилося в попередньому розділі статті, доведеться подавати щороку протягом виплати кредиту. Це необхідно для того, щоб податкові служби могли розраховувати актуальний розмір повернення коштів.

Читайте також: Інструкція по отриманню квартири в іпотеку

Якщо ви хочете точно розрахувати суму повернення, то вам доведеться звернутися безпосередньо до податкових органів. Однак в Інтернеті існує маса калькуляторів, які дозволяють приблизно обчислити розмір повертаються відсотків.

Чи можуть обидва власника нерухомості отримувати повернення?

У тих випадках, коли нерухомість купується у спільну власність, кожен з її власників вправі оформити відрахування до 13 відсотків. Тут працює точно така ж система, як і з поверненням коштів за дітей - обоє батьків дитини можуть оформити на своєму робочому місці пільгу.

Точно так само і з нерухомістю. Підстава для надання пільги існує у обох її власників, і тому держава готова повертати кошти всім власникам нерухомості. Проте подавати заяви на пільгу до 13 відсотків доведеться окремо.

Найпопулярніше:

Хто може скористатися правом на повернення відсотків по іпотеці?
Як можна оформити повернення коштів?
Як розраховується повернення коштів?
Чи можуть обидва власника нерухомості отримувати повернення?
Хто може скористатися правом на повернення відсотків по іпотеці?
Як можна оформити повернення коштів?
Як розраховується повернення коштів?
Чи можуть обидва власника нерухомості отримувати повернення?