Реклама
Реклама
Реклама

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника на 2017-2018 рік: кому і в якому розмірі виплачується, останні зміни

  1. Що таке пенсія по втраті годувальника?
  2. Як регулюються виплати пенсії у зв'язку з втратою годувальника
  3. Хто має право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника
  4. До якого віку виплачується допомога
  5. Порядок і умови, за якими припиняються виплати по втраті годувальника
  6. Пенсія по втраті годувальника в 2017-2018 році: розмір і останні зміни по виплатах
  7. Страхова пенсія у зв'язку з втратою годувальника
  8. Соціальна пенсія по втраті годувальника
  9. Пенсія у зв'язку з втратою годувальника військовослужбовця
  10. Індексація пенсії з 1 квітня 2017 року
  11. Пенсія по втраті годувальника по лінії МВС
  12. Пенсія по втраті годувальника: одруження і розлучення батьків

Зміст статті:

Смерть близької людини в будь-якому випадку є сумною новиною для сім'ї. Але сумніше ця звістка звучить, якщо померший був годувальником всієї родини або окремого члена сім'ї. Тому виникає закономірне питання, що ж робити з тими категоріями осіб, які залишилися без засобів для існування після смерті годувальника. У Росії на законодавчому рівні забезпечені права малозабезпечених громадян, в тому числі і тих, хто втратив матеріальну допомогу, через втрату годувальника. Таким громадянам згідно із законом покладено виплати по втраті годувальника в формі пенсії. Всі нюанси її оформлення, і хто має право вимагати таку пенсію, можна дізнатися в цій статті.

Що таке пенсія по втраті годувальника?

Що таке пенсія по втраті годувальника

Посібник по втраті годувальника в РФ називають пенсією, яка може бути декількох видів:

  • Соціальна;
  • Страхова;
  • Державна.

Соціальна пенсія по втраті годувальника призначається, якщо у помершего людини не було страхового стажу, тобто ніяких записів у трудовій книжці зроблено не було. Таке соціальна допомога виплачується з бюджету країни і в основному призначається для дітей, які не досягли 18 років, а також 23, в разі вступу до вищого навчального закладу. Тобто вона ставитися тільки до осіб, які не мають можливості тимчасово заробляти на життя.

Які державні допомоги покладені малозабезпеченим сім'ям в 2017-2018 роках

Другий вид більш простий і поширений на практиці. Страхова пенсія у зв'язку з втратою годувальника на увазі отримання виплат, виходячи з напрацьованого стажу померлого. Тут діє принцип, чим вище страховий стаж, тим вище буде призначатися пенсія. Таку пенсію може отримувати більш широке коло фізичних осіб, які зможуть довести документально, що знаходились під опікою помершего.

У будь-якому випадку, незалежно від виду виплат по втрати годувальника - це є додаткова гарантія захисту фізичних осіб, яка показує і доводить, що держава піклується про своїх громадян і в разі виникнення важких обставин дбає про них.

Як регулюються виплати пенсії у зв'язку з втратою годувальника

Щоб детально розібратися, як оформити і отримати виплати по втрати годувальника, треба ознайомитися з нормативно-правовими актами, які регулює дане питання.

Права на отримання соціальної пенсії, порядок оформлення і нарахування такої допомоги закріплені в таких нормативних актах:

  • «Про страхові пенсії»;
  • «Про державне пенсійне забезпечення в Російській Федерації»;
  • «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей»;

Для більш детального вивчення даного питання буде потрібно виходити з цієї нормативної бази.

Хто має право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника

Хто має право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника

Соціальна підтримка, за законами, виплачується фізичним особам, які були на утриманні покійного. Але тут є нюанс, що на таку соціальну підтримку можуть почати претендувати не тільки особи, які реально потребують цієї підтримки, а ті, хто фактично не мають відношення до покійного. Тому законодавець встановив розміри пенсії по втраті годувальника та моменти кому покладена така виплата, а також інші питання, всі вони чітко регулюється законами. До таких осіб належать:

  1. Неповнолітні діти. Такими вважаються особи до 18 років, тобто аж до виконання 18 років дитина буде отримувати пенсію в призначеному розмірі;
  2. Студенти. В цьому випадку студентом можна вважати людину, яка навчається у вищому вченій закладі IV-V форми акредитації. Пенсія нараховується аж до закінчення навчання;
  3. Діти, яких усиновили, також мають право на соціальну допомогу;
  4. Подружжя і батьки, які мають інвалідність (див. Пенсія по групах інвалідності в 2017 році );
  5. Подружжя і батьки, які досягли певного віку;
  6. Недосконалі брати і сестри, онуки, які не мають працездатних батьків або є інвалідами з дитинства;
  7. Родичі, які здійснюють догляд за малолітньою дитиною, якій призначається пенсія. Малолітньою вважається особа до 14 років.
  8. Бабуся і дідусь, що не мають засобів для існування, і іншого власника;
  9. Непрацездатні утриманці, які скоїли кримінальний злочин, в результаті якого настала смерть потерпілого.

Окремим пунктом варто відзначити, таких категорій осіб, як вітчим і мачуха, але потрібно довести що ці категорії здійснювали догляд за покійним протягом 5 років.

Даний перелік осіб, позначений в Законі РФ «Про страхові пенсії». Всі інші не мають право претендувати на отримання соціальної пенсії по втрати годувальника. Також окрім позначення категорій осіб, що можуть претендувати на права отримання допомоги, потрібно надати ряд документів, які дійсно будуть підтверджувати право на отримання виплат.

До якого віку виплачується допомога

Вище вже згадувалося, що для дітей пенсія виплачується до досягнення 18 років. Але якщо вони продовжують навчання у ВНЗ, посібники по втраті годувальника студенту, який вчитися на стаціонарі, нараховується до закінчення навчання, тобто до 23-річного віку. Факт отримання і нарахування пенсії студентам, які навчаються на стаціонарі, а не на заочному навчанні є обов'язковим. Також якщо студент почне офіційно працювати за трудовою книжкою, то виплати можуть припинитися. Але якщо студент буде підробляти, без внесення записів до трудової книжку, то він зможе продовжувати отримувати соціальну допомогу.

Робота без трудової книжки за договором або контрактом: плюси і мінуси, чи є різниця?

Цікавий факт! Для інваліда виплати будуть йти до того моменту, поки не буде знята інвалідність. Для осіб, які доглядають за дитиною до досягнення ними 14 років, виплати триватимуть відповідно до досягнення цього віку.

Порядок і умови, за якими припиняються виплати по втраті годувальника

В основному припинення виплати пенсії у зв'язку з втратою годувальника відбувається за тими ж правилами, що і при зупинці виплат по старості або інвалідності.

Додатковою підставою для припинення призначення пенсії є виконання особі певного віку, а саме 18 років. Також причиною припинення є відсутність документів, що засвідчують навчання фізичної особи саме на очній формі навчання.

В інших випадках потрібно спиратися на випадки припинення виплат для пенсіонерів. Так в основному в їх випадку зупинки виплат може відбутися:

  • якщо пенсію вже не виплачують більше 6 місяців, і фізична особа не заявляло вимог про її продовження;
  • при надходженні документальних доказів, які підтверджують, що фізична особа виїхало за кордон на постійне місце проживання в іншу країну. Якщо є угода з державою, в яке виїхав громадянин, пенсію зобов'язується виплачувати держава, в яке виїхав чоловік;
  • при закінченні строку дії документа, який був виданий іноземному громадянинові для підтвердження його права на місце проживання.

У випадку з інвалідом, припинити пенсію йому можуть в тому випадку, якщо він своєчасно не з'явився до органів, які займаються медико-соціальної експертизою протягом 3 місяців.

Пенсія по втраті годувальника в 2017-2018 році: розмір і останні зміни по виплатах

Пенсія по втраті годувальника в 2017-2018 році: розмір і останні зміни по виплатах

Залежно від виду виплат по втрати годувальника буде і різний розмір, тому для правильного розгляду розміру допомоги, треба подивитися кожен вид окремо:

  1. Страхова пенсія в основному повністю залежна від колишньої роботи годувальника, а саме від напрацьованого стажу. Кількість стажу буде пропорційно майбутньої пенсії. Але варто відзначити, що до цього розміру варто обов'язково додати фіксується ставку, а саме 2279,47 руб. Відразу після підвищення в 2017 році, розмір мінімальної пенсії по втраті годувальника став складати 2402, 56 руб.
  2. Соціальна пенсія - 5034,25 руб;
  3. У разі виховання дитини матір'ю одиначкою або коли у дитини вмирають обоє батьків, розмір пенсії збільшується в два рази. Це становитиме 11068, 53 грн;
  4. Втрата годувальника по лінії МВС. Така пенсія призначається, якщо годувальник помер у результаті травми на війні, в також вийшов на пенсію або став інвалідом через травму, отриману на війні. Також виплати призначаються за цим стандартом, якщо померли обоє батьків, і коли виховувала дітей одинока мати. Сума виплат складає 10 177, 61 руб;
  5. Пенсія по лінії ОВС не повинна перевищувати 150% розміру соціальної пенсії, якщо людина померла через захворювання, яке було отримано під час служби. Сума виплат з підвищенням виплат становить 7633,31 руб.

Цікавий факт! Варто відзначити, що крім підвищення виплат в цьому році, в 2018 році плануються ввести новий вид допомоги і пільги по втраті годувальника дітям, чиї батьки так і не були невідомі. Посібники для дітей-підкидьків становитимуть приблизно 10 068,53 рубля. Законопроект про дані пенсії по втраті годувальника в 2018 починає діяти відразу з Нового року. Виплати будуть нараховуватися дитині з моменту встановлення дати народження.

Страхова пенсія у зв'язку з втратою годувальника

Визначення що таке страхова пенсія у зв'язку з втратою годувальника, і в чому її відмінність від соціальної було сказано вище, тепер варто розібратися в переліку осіб, що можуть претендувати і отримати даний вид пенсії. В основному до них належать особи, які вважалися родичами помершего і перебували у нього на утриманні. До таких категорій осіб можна назвати:

  • неповнолітніх дітей;
  • осіб, яким встановлено інвалідність;
  • особи, які досягли певного віку (жінки - 55 років, а чоловіки - 60 років);
  • людина, яка здійснює догляд за дитиною, яка не досягла 14 років;
  • студенти, учні в ВУЗі на очному відділенні, до досягнення нею 23 років.

Увага! Якщо людина доглядає за малолітнім братом, сестрою або онуком, то це не обов'язкова гарантія того, що страхова пенсія буде покладена за догляд, все буде визначено від того, яку реально роль грав померший для перерахованих вище осіб.

Для всіх осіб, крім неповнолітніх дітей помершего, треба обов'язково буде довідка або факти, які підтверджують, що людина реально може претендувати на отримання таких виплат. Тобто потрібно довести, що особа ставитися до тієї чи іншої категорії.

Які гарантії та компенсації існують для тих, хто поєднує навчання і роботу?

Не варто зволікати з оформленням страхової пенсії, потрібно відразу йти і писати заяву в органи, які спеціально цим займаються, оскільки в деяких випадках пенсію нараховують з моменту подачі заяви.

Потрібно враховувати, що якщо людина оформив пенсію протягом 12 місяців, з дня смерті, то він має право отримати доплату до пенсії у зв'язку з втратою годувальника в розмірі суми, яка набіжить за все місяці. Якщо вже пройшло більше 12 місяців, то виплачується тільки що пройшли 12 місяців, не враховуючи прострочених днів у новому році.

Для того щоб оформити страхову пенсію, потрібно буде звернутися до Пенсійного Фонду Російської Федерації. Але ця установа це не єдиний варіант, за допомогою якого можна оформити пенсію. Так ще можна письмово звернутися в з заявою до Пенсійного Фонду. Можна звернутися в багатофункціональний центр, або скористатися послугою онлайн, звернувшись на багатофункціональний портал, за адресою: www.gosuslugi.ru. Але на цьому сайті знадобитися пройти попередню реєстрацію.

Перш ніж звернутися в ці структури, потрібно заздалегідь підготувати документи для оформлення пенсії по втраті годувальника. До переліку таких документів відносяться:

  1. Паспорт фізичної особи, яка подає заяву;
  2. Свідоцтво про смерть годувальника;
  3. Свідоцтво обов'язкового пенсійного страхування;
  4. Документи, які підтверджують родинні зв'язки з помершему особою (наприклад, свідоцтво про народження дитини, де вказуються імена батьків);
  5. Трудова книжка або інші документи, які підтверджують страховий стаж помершего особи;
  6. Інші додаткові документи, які підтверджують обставини, за якими повинна буде нараховуватися пенсія, наприклад, довідка про інвалідність, навчанні у ВНЗ і так далі.

Як вже говорилося вище, розмір страхової пенсії в основному залежить від розміру страхового стажу за час роботи. Відповідно чим більше у помершего особи стажу, тим більше буде отримувати особа, яка заявляє вимоги про призначення пенсії.

Підстави для отримання і розмір допомоги по безробіттю у 2017 році в Росії

Для того щоб відповісти на питання, як нараховується пенсія по втраті годувальника, потрібно скористатися певною формулою. Вона має таку структуру: індивідуальний пенсійний коефіцієнт помершего особи множиться на вартість пенсійного коефіцієнта в день призначення пенсії, це повинна бути вартість одного балу. У результаті повинна вийти сума, яка буде виплачуватися заявляющему особі.

Опріч стандартної формули нарахування страхової пенсії існують і інші формули, які передбачають виплати для певний осіб. Наприклад, якщо призначається пенсія дитині, братові чи онукові, який не має жодного батька, тобто сироті, то індивідуальний пенсійний коефіцієнт підсумовується як з боку батька, так і з боку матері. Якщо годувальником сім'ї була одинока мати, то даний коефіцієнт потрібно буде подвоїти ще раз.

Також варто відзначити, що сума по балам додається до фіксованої виплати, яка має властивість збільшуватися щороку, починаючи від 1 лютого. Збільшення відбувається з урахуванням інфляції за минулий рік.

Цікавий факт! Фіксована ставка може бути подвоєна в разі, якщо діти повністю залишилися без батьків або виховувалися матір'ю одиначкою. Також подвоюється ставка від регіонального коефіцієнта, наприклад для р-н Крайньої Півночі.

Соціальна пенсія по втраті годувальника

Соціальна пенсія по втраті годувальника призначається з першого числа місяця, коли подано заяву. Якщо виникає питання, де оформити пенсію по втраті годувальника, то потрібно звернутися в певні органи, а саме:

  • пенсійний фонд РФ;
  • відділення МФЦ, куди буде потрібно віднести заяву;
  • пенсійний фонд, але вже за допомогою відправлення листа із заявою;
  • онлайн подача заяви, через спеціальний сайт ПФР: pfrf.ru.

Знову ж звертатися в дані органи потрібно не з порожніми руками, а з попередньо зібраними документами, а саме:

  1. Паспорт або інший документ, що посвідчує особу дитини (свідоцтво про народження);
  2. Свідоцтво про смерть;
  3. Інші документи, які вказують на обставини, що людина має право на отримання даного виду соціальної допомоги.

Після того, як всі документи зібрані, можна сміливо йти оформляти соціальну пенсію своїй дитині в перераховані вище органи.

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника військовослужбовця

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника військовослужбовця

Пенсія по втрати військовослужбовця ставитися до державного увазі призначення пенсії, і називається «військова пенсія по втраті годувальника». В основному такий вид допомоги виплачується наступним категоріям осіб:

  • сім'ї, які втратили військового, який служив за призовом в якості солдата, матроса, сержанта і старшини;
  • сім'ї, які втратили людину, яка постраждала внаслідок результату радіаційної або техногенної катастрофи;
  • сім'ї космонавтів.

Також варто враховувати, що пенсія виплачується в тому разі, якщо військовослужбовець загинув:

  • в період проходження служби;
  • протягом 3 місяців після звільнення зі служби;
  • в будь-який час, якщо під час служби були отримані поранення, контузія, каліцтва або іншого захворювання, яке заподіяло непоправної шкоди людині.

Допомоги у випадку смерті вищеперелічених осіб мають всі ті ж особи, що і при отриманні страхової пенсії, а саме:

  • діти, брати, сестри, онуки (неповнолітні і під час навчання);
  • батьки військовослужбовця, які вже вважаються непрацездатними, тобто по досягненню 55 річного віку для матері і 60 річного для батька;
  • непрацюючі подружжя (55 і 60 років для дружини і чоловіка);
  • бабусі і дідусі військовослужбовця (55 років для жінки, і 60 років для чоловіків);
  • по догляду за дитиною, яка не досягла 16 років.

Що стосується розміру виплат державної пенсії, то варто сказати, що вона виплачується в розмірі 200% від соціальної пенсії, якщо людина отримала військову травму під час служби.

Якщо військовослужбовець помер через захворювання, то пенсія призначається в розмірі 150% від виплати соціальної пенсії. Також варто враховувати регіональний коефіцієнт, який буде додаватися при призначенні державної пенсії, для жителів Крайньої Півночі.

Індексація пенсії з 1 квітня 2017 року

Варто зазначити, що наказом прем'єр-міністр встановив, що з 1 квітня 2017 року індексація соціальних виплат по втрати годувальника на півтора відсотка. Цей відсоток був узятий з урахуванням підвищення пенсій пенсіонерам, який також нещодавно був підвищений на 1,5%.

Пенсія по втраті годувальника по лінії МВС

Цей вид державних виплат призначається, якщо померший:

  • служив в ОВС;
  • проходив службу за призовом або контрактом солдатом, прапорщиком, офіцером, майором;
  • проходив службу в протіпожежній службі;
  • проходив службу в підрозділах кримінально-виконавчої служби;
  • служив у Національній гвардії Російської Федерації.

Державна пенсія призначатиметься, якщо людина померла під час служби або пройшло не більше 3 місяців, після закінчення служби. Також в разі отримання фізичних або психологічних травм, отриманих під час роботи і в період виходу на пенсію.

Розмір пенсії по втраті годувальника по лінії МВС розраховується відповідно до формули фінансового достатку. Зробити попередні розрахунки можна виходячи з такої формули: посадовий оклад додається до окладу за отриманим званням і процентної надбавки за вислугу років, потім все це множиться на відсоток фінансового достатку, який становить 72,23%.

Пенсія по втраті годувальника: одруження і розлучення батьків

Якщо людина неповнолітній, то під час навчання у вищому навчальному закладі виплати по втрати годувальника продовжують йому виплачуватися, навіть якщо людина вступає в шлюбні відносини. У статусі це нічого не змінює, і виплати тривають в тому ж розмірі.

Розміри допомоги при народженні дитини в 2017-2018 році

Розлучення батьків також не впливає на виплати допомоги для дитини. Адже за законодавством батько повинен забезпечувати свою дитину в будь-якому випадку, навіть якщо подружжя давно вже в розлученні.

Таким чином, не варто затримуватися з оформленням отримання пенсії у зв'язку з втратою годувальника. Адже якщо людина підпадає під потрібну категорію, то незабаром він вже може отримувати допомогу.

Що таке пенсія по втраті годувальника?
Що таке пенсія по втраті годувальника?
Робота без трудової книжки за договором або контрактом: плюси і мінуси, чи є різниця?
Які гарантії та компенсації існують для тих, хто поєднує навчання і роботу?