Реклама
Реклама
Реклама

Новини дня: Провал реформи: Мільйони росіян пенсії не побачать взагалі. Пенсійна реформа. Пенсія. Новини про пенсії. Пенсійний фонд

Президент доручив уряду підвищити добробут пенсіонерів, яких налічується в країні 43 мільйони. Поки про одних піклуються, прийдешні реформи можуть зовсім позбавити засобів до існування мільйони людей, які готувалися вийти на пенсію - а змушені залишитися працювати через підвищення пенсійного віку.

Що буде з мільйонами «нових літніх»

Уже в середу на засіданні уряду Росії буде запропонована нова концепція пенсійної реформи, суть якої - в поетапному підвищенні пенсійного віку. Американське агентство Bloomberg з посиланням на свої джерела в Кремлі повідомило, що спочатку обговорювалися три можливих сценарії реформи, з яких прем'єр-міністр Дмитро Медведєв вибрав найбільш «жорсткий».

Пенсійний вік для жінок буде збільшено відразу на вісім років - з 55 до 63 років; для чоловіків він виросте на п'ять років - з 60 до 65 років. При цьому, втім, при реформуванні залишаться незмінними ряд існуючих пільг для окремих категорій пенсіонерів - військових, медиків, працівників шкідливих виробництв.

Дискусія про те, що в Росії потрібно підвищувати пенсійний вік, ведеться вже не перший рік. Але особливої гостроти вона набула одразу після президентського послання Федеральним Зборам: Володимир Путін заявив, що середня тривалість життя становила 72,5 років, а до 2024 року має зрости до 78 років. Хоча якщо подивитися більшість російських регіонів, там середній вік чоловіків - всього 61 (!) Рік.

Читайте по темі

Пенсії: До чого доведе країну «повне безумство» уряду Пенсії: До чого доведе країну «повне безумство» уряду

Уже вирішено: вік виходу на заслужений відпочинок піднімуть для жінок на 8 років, а для чоловіків - на 5 років.

Ідею підвищення пенсійного віку підтримує лише кожен десятий росіянин, свідчать соцопитування. Зате «за» багато економістів, в тому числі колишній міністр економіки, а нині глава Ощадбанку Герман Греф : За його словами, пенсійний вік повинен «відсуватися» синхронно зі збільшенням середнього віку в країні. Інакше, мовляв, не подолати дефіцит Пенсійного фонду.

На сьогоднішній день він складає 265 млрд. Рублів, у той час як для забезпечення всіх російських пенсіонерів потрібно сума в 7 трлн. рублів (з неї тільки половина покривається за рахунок відрахувань роботодавців).

Однак, незважаючи на постійне зростання дефіциту Пенсійного фонду, існував негласний мораторій на офіційне обговорення питання з підвищенням пенсійного віку. Адже, як показує практика останніх років, пенсіонери були тією соціальною групою, яку Москва воліла не чіпати.

У нинішній же ситуації незадоволеними вони і не стануть, адже президент доручив уряду підвищити їх добробут. Може бути, навіть забезпечать якусь одноразову виплату, як було навесні. Незадоволеними ж виявляться «нові люди похилого» або молоді пенсіонери - жінки у віці 56-62 років і чоловіки у віці 61-64 років. Тобто вони все життя працювали, а, виявляється, ніякої пенсії їм не видають ... І не тільки їм, люди молодші взагалі ризикують не дожити до пенсії.

Чи не готова до викликів часу

У розпал суспільної дискусії з приводу підвищення пенсійного віку з'явилася доповідь Центробанку, в якому провина за провал пенсійної реформи покладається ... Ні, не на службовців Пенсійного фонду, що побудували в кожному райцентрі гігантські мармурові палаци з люстрами і пальмами. І навіть не на податкову службу, яка впритул не помічає в Росії гігантський тіньовий сектор, де платять зарплати «в конвертах».

Винуватці провалу пенсійної реформи, на думку експертів банківської системи, - це покоління мілленіалов: ті, кому зараз від 20 до 40 років. Ці люди, на думку банківських аналітиків, налаштовані на одномоментні витрати, а не на накопичення коштів і придбання товарів.

«Не дивлячись на порівняльну активність російської молоді при формуванні накопичень, її більшість схильна до вкладення вільних грошових коштів в отримання якісних вражень, за своєю мотивації не завжди орієнтованих на перспективу. Це може підривати стійкість існуючої моделі пенсійної системи », - йдеться в доповіді.

На думку аналітиків, мілленіали більшу частину коштів витрачають на розваги та інші послуги; замість покупки нової квартири віддадуть перевагу орендувати житло, а замість покупки нової машини - скористаються сервісом каршерінга. Правда, як говориться в доповіді, така ж тенденція є і в інших країнах.

Тільки адже влада Німеччини або Франції не звинувачують свою молодь в тому, що вона підриває економічні підвалини

- Можливо, наша банківська система не готова до сучасних реалій, - говорить директор Науково-дослідного інституту політичної соціології В'ячеслав Смирнов. - Сучасний російський людина привчений з часів розпаду СРСР на той, що збирати невигідно. Занадто мала зарплата і занадто великий шанс все втратити, як свого часу в Ощадбанку, «Чарі» або «Російському домі Селенга». Ось і живуть в більшості своїй від зарплати до зарплати. А якщо гріш шалена з'являється (спадок, наприклад), то відразу продають дісталася квартиру, щоб ремонт в своїй зробити і машину нову купити.

Читайте по темі

На пенсію будуть відправляти в 73, вже після смерті На пенсію будуть відправляти в 73, вже після смерті

Але чи вирішить це всі проблеми або тільки породить нові

Фірсов: основна проблема - слабкість економіки Росії

Взагалі, чи справедливо проводити аналогію між проблемами російських міллініалов, які не бажають відкладати гроші на майбутню пенсію, і їх західних ровесників? Це питання «Свободная пресса» задала керівникові Центру соціального проектування «Платформа» Олексію Фірсову.

- Є культурні фактори: володіти стає менш модним. Але я не думаю, що справу треба зводити тільки до зміни культурного коду. Є й економічні причини: податкова політика або те, що дешеві позики роблять більш вигідною покупку нерухомості в кредит.

Але, я думаю, в Росії більш значимий фактор - це зниження рівня життя. Частка витрат на їжу в Росії досить висока, і продовжує рости, а це характеристика слабкої економіки. Але зниження рівня життя фактично відбувається і в Західній Європі (ряді країн, крім Німеччини, Швейцарії), і в США, якщо брати нижній рівень середнього класу і нижче. Проблема в тому, що ніякої універсальної «відмички» немає. У тій позиції, на якій знаходиться наша банківська система, відмова молоді від накопичень - це, напевно, проблема. А з позицій реального сектора може бути зовсім навпаки - краще адже, якщо сучасна людина не накопичує, а витрачає. Загалом, це завжди баланс. А може бути і третя позиція - головна проблема в слабкості макроінстітутов в Росії, в надлишкової частки держсектора.

Новини економіки: Путін про різке зростання цін на бензин - це неприпустимо

Новини по темі: Зюганов назвав «повним божевіллям» рішення підвищити пенсійний вік