Реклама
Реклама
Реклама

Як можна в Казахстані раніше вийти на пенсію

  1. При певних обставинах можна піти на заслужений відпочинок трохи раніше: чоловіки можуть зробити з 55...
  2. Після досягнення пенсійного віку пенсія буде виплачуватися і з пенсійного фонду.

Ми дізналися, за яких умов можна скористатися своїми пенсійними накопиченнями до настання пенсійного віку.

У Казахстані багато разів обговорювалася тема дострокового вилучення пенсійних накопичень, але з деяких пір робити це стало неможливо. Однак є інший спосіб "витягти" хоча б частину своєї пенсії. Мало хто знає, але в Казахстані цілком можливо вийти на пенсію трохи раніше покладеного за законом терміну. кореспондент Today.kz дізнався, за яких умов це можливо.

Законом встановлено, що чоловіки мають право піти на пенсії у віці 63 років. У жінок на даний момент пенсійний вік становить 58,5 років, але до 2027 року він зрівняється з чоловічим.

При певних обставинах можна піти на заслужений відпочинок трохи раніше: чоловіки можуть зробити з 55 років, жінки - з 50 років.

При певних обставинах можна піти на заслужений відпочинок трохи раніше: чоловіки можуть зробити з 55 років, жінки - з 50 років

Фото: etoday.kz

При достроковому виході на пенсію вкладник укладає договір з компаніями зі страхування життя, в яку переводяться накопичені кошти. З них буде виплачуватися пенсія, причому виплати гарантовані протягом усього життя. Це називається пенсійний ануїтет.

Для того щоб достроково піти на відпочинок, необхідно виконати кілька умов, найважливіше з них - сума накопичення. Різні страхові компанії виставляють різні умови. Сума розраховується з урахуванням віку і статі кожного клієнта. Кожному, хто захоче скористатися таким інструментом, слід знати, що поступово необхідна для перекладу в страхову компанію сума збільшується.

Якщо в 2012 році вона становила 2,5 мільйона тенге для 55-річних чоловіків і близько три мільйонів тенге для жінок, то у 2018 році мінімальні суми достатності накопичення склали 9,6 мільйона і 13,5 мільйона тенге відповідно

це офіційні дані Національного банку Казахстану. За фактом, розглянувши пропозиції різних компаній на ринку, можна знайти більш низьку планку, але різниця не буде суттєвою.

Після укладення договору накопичення клієнта переводяться з ЕНПФ в страхову компанію і починається виплата пенсії за графіком. За бажанням новоспеченого пенсіонера ці виплати можуть проводитися щомісяця, щокварталу або раз на півроку або рік. Розмір виплат повністю залежить від накопичень, але щомісячна виплата не може бути менше мінімальної пенсії, встановленої на момент укладення договору.

Виплати щорічно індексуються: щороку виплати, вироблені за графіком, збільшуються на п'ять відсотків. Вік для пенсійного ануїтету теж строго прописаний: для чоловіків це 55 років, а жінки можуть скористатися цим правом тільки з 50 років за умови, що вони вийшли НЕ пенсію до 1 січня 2018 року. Далі обмеження за віком збільшуються, оскільки підвищується і пенсійний вік для жінок. У 2027 році, коли пенсійний вік у них складе 63 роки, достроково організувати пенсію жінки зможуть тільки з 55 років. Але зате виплати будуть довічними. Ви маєте право і далі працювати, причому пенсійні нарахування з цієї роботи будуть йти в ЕНПФ і жодним чином не впливатимуть на хід ануїтетних виплат.

Після досягнення пенсійного віку пенсія буде виплачуватися і з пенсійного фонду.

Після досягнення пенсійного віку пенсія буде виплачуватися і з пенсійного фонду

Фото: pfrf.ru

На даний момент існує вже безліч компаній, які займаються пенсійними аннуїтетнимі виплатами. Вибір великий, можна знайти найбільш підходящі умови. Головне вирішити - чи потрібно так рано йти на спокій?

Нагадаємо, пенсійні відрахування здійснюються в нашій країні роботодавцем в обов'язковому порядку. Що до інших країн, то там пенсійні системи різні , В деяких державах єдиних систем немає взагалі. за думку експерта, зміни пенсійної системи Казахстану потрібно проводити з розумом.

Головне вирішити - чи потрібно так рано йти на спокій?