Реклама
Реклама
Реклама

☀ Виховання культури поведінки ☀ дітей старшого дошкільного віку ☀

  1. Що входить в поняття культура поведінки
  2. Перші кроки
  3. Другий етап
  4. завершальний етап
  5. Симптоми і лікування асоціальної поведінки
  6. Наслідки неправильного виховання

У родині з'являється не тільки радість з народженням дитини, а й безліч турбот. Малюк ще зовсім невинний і безпорадний, а роль кожного з батьків полягає в навчанні, догляді та його захист.

Самостійно дитя вчиться ходити, говорити, їсти і справляти фізіологічні потреби в перші роки життя. Кожен новий крок веде до дорослого життя малюка і у батьків викликає гордість.

Кожен новий крок веде до дорослого життя малюка і у батьків викликає гордість

Виховання культури начитається з першого року життя

Розвиток фізичне, фактор дуже важливий, але забувати не варто і про виховання моральному.

Коли дитина підростає, приходить час пояснити, йому, що таке добре, а що погано, як зі старшими і однолітками правильно спілкуватися і іншому моральному поведінці.

Що входить в поняття культура поведінки

Піднести правильно себе в суспільстві вміють не всі дорослі і сформовані особистості. Тому на сьогоднішній день виховання культури поведінки у дітей старшого дошкільного віку одна з проблем основних.

Тому на сьогоднішній день виховання культури поведінки у дітей старшого дошкільного віку одна з проблем основних

Культура поведінки - визначення

Культура поводження - багатогранне поняття і в себе включає різноманітність аспектів. Моральні засади, спілкування з людьми, манера мови, міміка і навіть гігієна, ставляться до них.

Для того щоб виховати в дитині всі ці вміння, необхідно докласти великих зусиль, але якщо слідувати певним алгоритмом дій, то будь-який батько з цим завданням зможе впоратися і виховати гідну людину.

Для того щоб виховати в дитині всі ці вміння, необхідно докласти великих зусиль, але якщо слідувати певним алгоритмом дій, то будь-який батько з цим завданням зможе впоратися і виховати гідну людину

Завдання дорослих у вихованні культури

Перші кроки

При навчанні будь-якого характеру необхідно починати з чіткого плану. Послідовно дотримуючись кожен пункт, виконання завдання стане значно ефективніше і простіше. Правила етикету вже з трьох років слід починати прищеплювати. Дитина може освоїти прості правила порядку в особистих речах і своєї гігієни в такому віці.

  • Порядок в особистих речах і іграшках. Пояснювати дитині, що все його іграшки повинні мати своє місце. Показати, як правильно їх розміщувати і складати. Поступово зменшуючи свою допомогу при збиранні, направляти на самостійні дії
  • Гігієна. Розповісти, для чого потрібно мити руки перед їжею, навіщо чистити зуби і вмиватися. Допомагати дитині з завданням справлятися самостійно. Нагадувати, при необхідності, про те, що дитина забруднився і йому потрібно обов'язково вмитися.
  • Правила за столом. Розповісти і навчити, як користуватися простими столовими приборами (такими як вилка і ложка), правильно сидіти за столом, витирати руки і обличчя серветкою під час трапези. Поправляти при необхідності і стежити за правильністю поведінки.
  • Спілкування. «Спасибі» і «будь ласка» дитина вже повинен вміти говорити. Вітати і прощатися тоді, коли це необхідно.

Порада: Не забувайте, батько - це приклад для наслідування. Дитина, в першу чергу, дивиться на вашу поведінку. Всі правила, яким планується навчити дитину, потрібно виконувати самим.

Всі правила, яким планується навчити дитину, потрібно виконувати самим

Приклад батьків - найголовніше у вихованні

Другий етап

Основні принципи з етикету пройдені і тепер прийшла черга наступного етапу виховання культури поведінки дітей, але вже старшого дошкільного віку. Уже в чотири роки слід приступити до другого етапу.

  • Правила за столом. Правильна поведінка за столом, дитина повинна освоїти досконало. Сам сідає під час обіду, не класти лікті на стіл, не розмовляти з набитим ротом і не крутитися. По закінченню трапези скористатися серветкою і прибрати за собою тарілку.

Навчання поведінки за столом - з двох років

  • Гігієна і сон. Врегульований графік. Прокидатися і лягати спати щодня в один час. Вранці вмиватися і чистити зуби без нагадування. В ідеалі прищепити дитині любов до спорту і регулярної ранкової гімнастики.
  • Поведінка в суспільстві. У цьому віці вже повинні бути закладені правила етикету спілкування у малюка і не викликати проблеми. Він повинен розуміти, що при розмові перебивати не можна. Вміти слухати і при цьому спокійно стояти і дивитися на старшого співрозмовника. Розуміти, навіщо поступатися місцем у транспорті і кому це необхідно робити. Ввічливо спілкуватися з дорослими.

Правила поведінки в громадських місцях

  • Діяльність. У дитини має сформуватися почуття відповідальності. Займаючись будь-якою діяльністю, закінчувати її до кінця. Ставити запитання і слідувати порадам, якщо щось незрозуміло.

Порада: Для того, щоб ваше чадо освоїло всі правила і виконувало їх без зайвих нагадувань, йому потрібно приділяти якомога більше часу.

У цьому віці у дитини виникає багато питань, на які він повинен отримати відповіді. Щоб не втратити свій авторитет в очах малюка, цю функцію вам необхідно виконувати на постійній основі.

Ввічливі слова, які повинні знати діти

завершальний етап

Поведінка культури дітей старшого дошкільного віку закріплюється в шість років. Це найголовніший етап завершального періоду. Малюк перетворитися в школяра і подальший акцент батьки повинні робити на отримання знань.

Малюк перетворитися в школяра і подальший акцент батьки повинні робити на отримання знань

Навчання основам гігієни

  • Спілкування. Дитина вже підріс і повинен розрізняти правильна поведінка по відношенню до дівчаток, хлопчикам і дітям молодшого віку. При необхідності, допомагати малюкам і поважати працю старших.
  • Ставлення до навколишнього середовища. Що таке природа і як про неї піклуватися, дитина має вже знати. Бажано завести в такому віці домашня тварина і доручити турботу про нього дитині.
  • Гігієна. У цьому віці приймати душ або ванну малюк повинен вміти самостійно. Батьки можуть допомогти в приготуваннях. Складати свої речі, розуміти, куди прибрати чисте і як вчинити з брудною білизною. Вміти самостійно одягатися і взуватися навіть в зимовий одяг.

Культура зовнішнього вигляду відноситься до важливих якостей

Дотримуючись всіх пунктом послідовно, виховання культури дітей старшого дошкільного віку завершиться з відмінними результатами.

Проблеми при вихованні

Кожна дитина індивідуальна, і нього потрібно знайти свій підхід. Практично будь-який батько може зустріти на шляху просвіти свого дошкільника з безліччю проблем, однією з яких є асоціальна поведінка дітей.

Такий розлад дитини не виникає на порожньому місці, йому завжди існує причина. Обов'язок батьків її з'ясувати і усунути.

Обов'язок батьків її з'ясувати і усунути

Що повинен освоїти дошкільник

До основних причин порушення поведінки в підлітковому віці відносяться:

  • надмірна завантаженість дитини при навчанні;
  • брак уваги;
  • виникнення питань і відсутність на них відповідей;
  • спадковість;
  • відсутність свободи вибору;
  • асоціальна поведінка батьків;
  • відмінності зовнішні від однолітків;
  • жорстоке поводження з боку батьків;
  • недолік виховання;
  • педагогічна занедбаність;
  • загальмованість розумова і фізична;
  • розлучення у батьків.

Психологічний розвиток ще погано сформований у дитини. Він не вміє повною мірою контролювати свої емоції і висловлює їх доступним чином. Для запобігання пошкоджень психіки у дошкільника, необхідно оберігати його від стресів і ретельно стежити за обстановкою в сім'ї.

Для запобігання пошкоджень психіки у дошкільника, необхідно оберігати його від стресів і ретельно стежити за обстановкою в сім'ї

Правила поведінки важливого людини

Симптоми і лікування асоціальної поведінки

Як у будь-якого захворювання, будь фізичне воно або психологічне, свої симптоми є і у такого роду поведінки.

Найпоширеніші порушення поведінки у підлітків - прояв агресії. Дитина намагається, таким чином, залучити до своєї проблеми увагу батьків. Не потрібно відповідати дошкільнику тим же, це ще більше ускладнить ситуацію.

З нею, в деяких випадках, можна впоратися самостійно, але частіше лікування вимагає втручання психолога.

Якщо причина криється в самому малюку, його нерозумінні чого-небудь або звичайному нестачі уваги, то це виправити можна. Більше розмов, спільних ігор і прогулянок можуть допомогти малюкові знову відчути себе коханим. У дошкільника, в комфортній і позитивній обстановці, проявляється більше довіри до близьких, і він може спокійно поділитися своїми переживаннями, якщо справа не тільки у відсутності належної уваги.

Визначення асоціальності в поведінці

Якщо ж справа стосується наркотичної або алкогольної залежності батьків, насильства по відношенню до нього, то домашню сприятливу обстановку створити не вийде. У негативі дитина може не впоратися з емоційним потрясінням і це призведе до його розумовому та фізичному гальма в розвитку.

У будь-якому випадку якщо у дитини з'являються часті бурхливі і агресивні реакції, протести і істерики, то краще відвести його до фахівця. Це допоможе не запустити розвиток дитини і направить його в потрібне русло.

Порада: Не забувати про ігри та увагу. Найчастіше займайтеся сімейної спільною діяльністю або, якщо немає такої можливості, виділіть на це один день в тиждень. Дитина чекатиме його з нетерпінням, і відчувати тільки приплив позитивних емоцій.

Наслідки неправильного виховання

Проблема сучасного виховання культури поведінки дітей старшого дошкільного віку, найчастіше криється в самих батьків. Занадто зайняті тата і мами, часто, приділяти належну увагу дитині і його розвитку забувають, пускаючи все на самоплив.

Наслідок такого ставлення:

  • агресивна поведінка;
  • непослух;
  • відсутність моральності;
  • відсутності в спілкуванні культури.

Пам'ятка батькам дітей з проблемною поведінкою

Такі відступу в поведінці виникають з раннього віку. Згодом вони будуть рости, і приносити більше неприємностей, як самій дитині, так і батькам.

Свій протест, вже в підлітковому віці, діти, з відсутністю культурного виховання, починають палити, вживати алкоголь і навіть наркотики. Неформальні нахили, грубість у спілкуванні, відсутність етикету у підлітків можуть позбавити його перспективного майбутнього.

Висновок: виховувати дошкільнят культурно не менш важливо, ніж фізично і розумово. Навчившись правильно подати себе в суспільстві, можна добитися великих успіхів в майбутньому.

Діти - це старість своїх батьків. Якщо до них поверхнево ставитися в дошкільному, шкільному або підлітковому віці, то не варто очікувати кращого ставлення до себе в старості.