Реклама
Реклама
Реклама

Стихійні кладовища домашніх тварин в Смоленську можуть стати справжньою проблемою

Красномовні горбки і навіть саморобні хрестики то там, то тут трапляються на очі. Іноді таке місце «прикрашають» відразу кілька поховань, які перетворюють його в справжні кладовище домашніх тварин. Красномовні горбки і навіть саморобні хрестики то там, то тут трапляються на очі

Мало кому в голову приходить думка офіційно і безпечно «утилізувати» свого домашнього улюбленця. Хтось навіть не чув, про те, як це правильно і за законом, зробити. А хтось не бажає витрачати час і гроші на те, щоб дотримати всі необхідні формальності. Тим більше, як з'ясував кореспондент «МК в Смоленську», захід це не з дешевих.

Але тим часом, ветеринарні служби б'ють на сполох: самовільні поховання домашніх тварин загрожують забрудненням ґрунту та ґрунтових вод трупними отрутами, а так само ймовірним поширенням різних небезпечних інфекцій.

Варто згадати недавній випадок в Ямало-Ненецькому автономному окрузі, де поховання оленів 25-річної давності в серпні цього року призвело до найбільшої за останні 37 років спалах сибірської виразки. В результаті смертельною інфекцією заразилося 90 осіб і навіть загинув 12-річний підліток.

У Смоленській області останній спалах цього страшного захворювання був зафіксований 25 років тому в Руднянському районі.

Однак існує чимало інших небезпечних для здоров'я людини і тварин інфекцій, поширення яких не можна виключати і в нашій місцевості.

Чорним по білому - самостійно заривати померле тварина не можна

- Біда в тому, що наше законодавство недостатньо абсолютно для того, щоб не просто регулювати, а чітко контролювати дії заводчиків домашніх тварин у разі смерті їх домашнього вихованця. - розповідає головний ДЕРЖАВНОГО ветеринарний інспектор, кандидат сільськогосподарських наук Ігор Кугель. - Природно, існують адміністративні покарання у вигляді штрафу за неправильну утилізацію такого потенційно небезпечного біологічного матеріалу. Ось тільки відстежити, довести і залучити такого недобросовісного власника тварини до відповідальності зовсім не просто. Далеко не кожен заводчик робить йому всі необхідні щеплення, не кажучи вже про постановку звірка на офіційний облік.

Але, тим не менше, повертаючись до питання правильної «утилізації», що не грубо це звучить по відношенню до померлого улюбленця сім'ї, біологічного матеріалу, існує спеціальний закон, що регламентує дії власника собачки, хом'ячка або, наприклад, корови. Це «Ветеринарно-санітарні правила збору, утилізації та знищення біологічних відходів (затверджені Головним державним ветеринарним інспектором Російської Федерації 4 грудня 1995 N 13-7-2 / 469).

У документі чорним по білому написано, що власники тварин, в строк не більше доби з моменту загибелі тварини зобов'язані сповістити про це ветеринарного фахівця, який на місці, за результатами огляду, визначає порядок утилізації або знищення біологічних відходів. Обов'язок по доставці біологічних відходів для переробки або захоронення (спалювання) покладається на власника. Знищення біологічних відходів шляхом захоронення в землю категорично забороняється. Забороняється і скидання біологічних відходів в побутові сміттєві контейнери і вивіз їх на звалища і полігони для поховання.

Порушення цих правил тягне за собою штраф для приватних осіб до 4-5 тисяч рублів. Для індивідуальних підприємців і юридично осіб в десять і більше разів вище.

Як вчинити правильно?

- У нашій країні законне поховання домашніх тварин проводиться кількома шляхами. - продовжує Ігор Меерович. - Але у нас в Смоленську використовують тільки два з них. І обидва, на жаль, не безкоштовні. Адже, як виявляється, правильна і безпечна утилізація біологічного матеріалу - захід непростий і дуже витратна.

Перший варіант - це, так звана, яма Беккері, яка знаходиться у нас на Кучинський полігоні. Найчастіше там «ховають» великих домашніх тварин, наприклад, що загинув велику рогату худобу або тварини після евтаназії. В ямі Беккері біологічний матеріал безпечно розкладається за участю спеціальних термофільних бактерій.

Для того, щоб поховати або, як кажуть в такому випадку, утилізувати біологічний матеріал, необхідно взяти у ветеринара спеціальну довідку, потім самостійно привезти померле тварина на полігон. І коштувати таке поховання буде в межах 500-700 рублів, залежно від ваги тварини.

І другий варіант - це кремація. Її в Смоленську проводять за адресою Велика Червонофлотська - 13. До речі, зараз йде установка нового крематора, натомість відпрацював старому. Але і тут, спалити померле тварина коштує не дешево. Ціна послуги буде залежати від ваги полеглої тварини - 138 рублів за кілограм. Таким чином, вартість кремації, наприклад, загиблої 15-кілограмової собаки становитиме близько 2000 рублів. Та й кремація можлива тільки загальна, тобто прах тваринного господареві не віддають.

Зрозуміло, що більшість власників домашніх тварин не стануть платити такі гроші, щоб правильно поховати свого Барсика або Бобика, а віддадуть перевагу закопати його де-небудь під кущем. Дехто з них взагалі не знає, що існують законні способи проведення часу вихованця в інший світ. Чи не стануть вони і сповіщати ветлужбу про те, що трапилося. І такі порушення відбуваються у нас щороку тисячами. Звідси і з'являються нелегальні небезпечні могильники, отруйні грунт і води. І, повторимося, боротися з цим в нашому суспільстві неймовірно складно. Законодавча база в цих питаннях не відрегульована до кінця. Залишається сподіватися лише на свідомість і порядність наших громадян.

Легальні кладовища домашніх тварин існують

До речі, у багатьох великих містах при ветеринарних клініках є спеціальні ритуальні ветслужби, які допомагають, природно не безкоштовно, цивілізовано поховати домашню тварину.

У такій допомозі відносяться послуги з виїзду спеціаліста на будинок для консультації і гуманного приспання тварини (якщо є така трагічна необхідність), кремації і навіть приміщенні праху домашньої тварини в спеціальну урну. Хоча в Смоленську про урни для праху домашнього улюбленця ніхто ніколи нічого не чув.

Ніхто не чув в нашому регіоні і про легальні великі кладовища домашніх тварин зі звичним для нашого розуміння слова «кладовище» - з зариті в землю і надгробними пам'ятниками. А ось в столиці, наприклад, офіційне кладовище домашніх тварин існує. Про це нещодавно писали наші колеги з федерального «МК». У статті під назвою «Поховайте цуценя за плінтусом» є опис цього місця: «Мальовничому погосту вже десять років, він знаходиться на Машкінском шосе і частково вирішує проблему захоронення вихованців. Співробітники допомагають власникам з кремацією і всіма бюрократичними нюансами. Територія кладовища дуже красива і доглянута, є і звичайні дільниці, і колумбарій, навіть алея Героїв і сад Спогадів, де можна розвіяти прах. Мінус у цвинтаря один - могилку можна тільки орендувати, щороку оренди доведеться оплачувати. А це не кожному по кишені і до душі, все-таки традиційно хочеться мати останній притулок «на століття». Навіть якщо це стосується чотириногого друга. Не кажучи вже про те, що мало хто може дозволити собі утримувати вихованця ще й після смерті ».

Як вчинити правильно?