Реклама
Реклама
Реклама

межі дозволеного

З 1 січня 2018 року заборонено будь-яке розпорядження неразмежеваннимі ділянками - продаж, дарування, обмін, успадкування і навіть оренда.

- Проблема з точними координатами земельних ділянок тягнеться з 90-х, - каже директор ТОВ «Кадастрова компанія» Марія Павлова. - Після земельної реформи людям видавали документи на власність, вказуючи лише приблизні межі ділянки. До межеванию це не має ніякого відношення. Цю процедуру необхідно проводити з прив'язкою до місцевості, а результати вносити до єдиного державного реєстру нерухомості (ЕГРН).


спірні метри

Ділянка в Кирилівському районі родина Наталії Мальцевої придбала років 10 назад. Будинок старий, але добротний, придатний для проживання. Сусіди є тільки з одного боку, тому нові власники збільшили свої 6 соток до 30 - викупили частину землі, все одно вона простоювала.

Цього року територію, зайняту самовільно, сім'я вирішила узаконити, привівши всі документи в порядок. Питань і розбіжностей з приводу кордонів ніколи не виникало. І Мальцеви думали, що з визначенням точних координат ділянки проблем не буде.

- Біда прийшла, звідки не чекали, - розповідає Наталя. - Коли приступили до межеванию, про нічийну землю ніхто й питати не став. А сусіди почали стверджувати, що паркан стоїть неправильно з їх боку! Мовляв, минулі господарі поставили його за домовленістю, та так і залишилося. Зажадали, щоб ми прибрали сарайкі і грядки, інакше не підпишуть акт узгодження.


Мальцеви сперечатися не стали - з іншого боку ділянки ще багато вільної землі. Посумували тільки через доглянутих грядок і кущів смородини, які опинилися за парканом. Але це все дрібниці, головне, що все 30 соток тепер будуть офіційно вважатися їх власністю.

плюси межування


Часто суперечки між сусідами виникають через метра землі. В окремих випадках власники звертаються до суду. Убезпечити себе від подібного можна за допомогою межування. Ця процедура вимагає, щоб всі сусіди поставили свої підписи в акті погодження меж земельної ділянки.

- Межовий план дозволяє оформити використовувану площу відповідно до вимог земельного законодавства, - говорить начальник відділу по кадастровим робіт Містобудівного центру Вологди Анна Коробова-Плюсів. - Це важливо, тому що площа деяких ділянок не відповідають тій площі, що прописана в документах. Якщо використовувана територія трохи перевищує заявлену, власник має право безкоштовно збільшити її в процесі межування на мінімально дозволений розмір. Граничні мінімальні і максимальні розміри земельних ділянок встановлені Правилами землекористування і забудови населених пунктів і затверджені органами муніципальної влади. Якщо розмір не визначений, площа використовуваного земельної ділянки може бути збільшена не більше ніж на 10% від площі ділянки по документу.

Якщо площа ділянки значно більша за ту, що вказана в документах, власнику дозволять викупити додаткові метри за пільговою ціною. Головне, щоб кордони його території не порушували чиїх-небудь інтересів - не зачіпали охоронну зону або чужу власність.

А з 1 січня 2018 року запроваджується заборона на будь-які операції з земельними ділянками, які не мають встановлених згідно із законом меж. Їх не можна буде продати, подарувати, заповісти.

комплексний супровід

Щоб провести межування ділянки, необхідно звернутися до кадастровим інженерам. Експерти не радять довіряти компаніям, які не укладають договір і не мають певного адреси. Бували випадки, коли недобросовісні фахівці збирали гроші і зникали. Ще один пункт, на який потрібно звернути увагу, - штат фірми. У списку співробітників повинно бути не менше двох атестованих кадастрових інженера, що складаються в саморегулівної організації СРО). Перевірити їх регалії і послужний список можна на сайті Росреестра. Якщо вибір зроблено, справа залишається за малим.

Здати документи, що підтверджують межі земельної ділянки, власник може в МФЦ, а також до 6 листопада в кадастрову палату на Лаврова, 13.

- Головні труднощі межування - пошук сусідів, - каже директор ТОВ «Кадастрова компанія» Марія Павлова. - Часто буває, що господар ділянки помер, а спадкоємці не з'явилися. Або сусідню ділянку не використовується багато років. Тоді потрібно подати оголошення в газету.

В цьому випадку узгодження проводиться шляхом публікації в газеті, в якому прописуються всі сусідні ділянки. Якщо протягом 30 днів від їхніх власників не надійде заперечень, кордону вважаються узгодженими.

У штаті ТОВ «Кадастрова компанія» працюють тільки атестовані кадастрові інженери, що складаються в СРО і мають сооответсующіе свідоцтва. Всі співробітники мають досвід роботи в сфері землеустрою, кадастрової палаті і БТІ. Устаткування використовують високоточну: розрахунок кордонів йде за допомогою супутників, що мінімізує похибку і виключає людський фактор.

- Ми займаємося виміром ділянки, вирішуємо спірні питання, допомагаємо виїхати на ділянку, якщо у власників немає особистого транспорту, - говорить директор компанії Марія Павлова, - тобто ведемо комплексний супровід. Навіть самостійно запитуємо всі необхідні документи, просячи клієнта надати тільки ті папери, які видають безпосередньо власнику. Все це значно спрощує процес і для нас, і для власника ділянки, межування якого ми займаємося.

ТОВ «Кадастрова компанія» приймає і колективні заявки, причому сусіди по садівничому товариству можуть отримати вагому знижку - від 15 до 40% в залежності від кількості дільниць. Звернутися до кадастровим інженерам можна за адресою: вул. Леніна, 3, офіс 313, вхід з двору, з боку Пенсійного фонду РФ. Телефон для довідок: 50-51-96.