Реклама
Реклама
Реклама

Світ метро / Metroworld - Метрополітени СРСР - Волгоград

Лінію швидкісного Трамваю (СТ) в Волгограді почали проектувати на початку 70-х років ХХ-го століття, так як місту, витягнутому вздовж правого берега Волги більш ніж на 80 км, стала потрібна така система швидкісного внеуличного транспорту, яка б задовольняла зростаючі потреби населення в швидкому, зручному і надійному виді транспорту Лінію швидкісного Трамваю (СТ) в Волгограді почали проектувати на початку 70-х років ХХ-го століття, так як місту, витягнутому вздовж правого берега Волги більш ніж на 80 км, стала потрібна така система швидкісного внеуличного транспорту, яка б задовольняла зростаючі потреби населення в швидкому, зручному і надійному виді транспорту.

Проектування підземної лінії було доручено НДПІ «Харківметропроект» спільно з московським інститутом «Гіпрокоммундортранс», що розробив, в свою чергу, комплексну транспортну схему (КТС) Волгограда. Будівництво було розпочато в 1976 році. Перша черга будівництва включала в себе тунельний ділянку довжиною 3,5 км, дві підземні станції мілкого закладення ( «Комсомольська» і «Площа імені В.І. Леніна»), а також міст над заплавою річки Цариця з розташованої на ньому естакадна станція «Піонерська ».

До складу першої пускової черги СТ увійшов і реконструйований для швидкісного руху наземна ділянка лінії звичайного трамвая (колишнього маршруту №8) з невеликою кількістю підвищених платформ, частковою огорожею лінії і одним шляхопроводом в районі металургійного заводу «Червоний Жовтень». Рух по підземному ділянці першої черги СТбило відкрита 5 листопада 1984 года, в межах: «Площа Чекістів» - «Волгоградський тракторний завод» ( «ВгТЗ»), хоча ще якийсь час по лінії, крім власне маршруту СТ, також курсували трамваї 8 -го і 9-го маршрутів. До складу першої пускової черги СТ увійшов і реконструйований для швидкісного руху наземна ділянка лінії звичайного трамвая (колишнього маршруту №8) з невеликою кількістю підвищених платформ, частковою огорожею лінії і одним шляхопроводом в районі металургійного заводу «Червоний Жовтень»

Підземний ділянку лінії СТ має свою відмінну рису - на початку і в кінці підземного ділянки тунелі змінюються між собою місцями - тобто під землею трамваї рухаються згідно лівостороннього напрямку в зв'язку з конструктивною особливістю трамваїв, двері яких розташовані тільки з одного, лівої, сторони вагона.

На даний момент СТ з'єднує між собою чотири з восьми районів Волгограда, проходить уздовж головної міської магістралі - проспекту ім. В.І. Леніна, повз всесвітньо відомого ансамблю-пам'ятника Героям Сталінградської битви на Мамаєвому кургані і музею-панорами «Сталінградська битва», Центрального стадіону «Ротор», Палацу спорту, Педагогічного та Технічного університетів.

Лінія СТ також обслуговує працівників тракторного і металургійного заводів, виробничого об'єднання «Барикади», інших промислових підприємств, жителів прилеглих житлових масивів, і до того ж успішно конкурує не тільки з автобусами, тролейбусами і маршрутними таксі, але навіть і з внутріміськими електропоїздами на північному напрямку !

На лінії експлуатуються модифіковані трамваї заводу ЧКД серії Т-3 «Татра»; в майбутньому планується перейти на використання восьмивісних зчленованих трамваїв типу КТ-8М виробництва Петербурзького трамвайно-механічного заводу, спеціально адаптованих для руху під землею - обладнаних двома кабінами водія з обох кінців вагона, а також з двостороннім розташуванням дверей. В даний час на Усть-Катавскій машінстроітельном заводі створено дослідний вагон КТМ-30 призначений для експлуатації на швидкісних лініях. Спочатку, планується ввести його в експлуатацію в Москві, а згодом, за результатами випробувань, можливо, вони з'являться і в Волгограді. Хоча, в даному випадку, основна проблема це - нестача коштів для покупки нового рухомого складу. Необхідність в оновленні парку пов'язана з тим, що дані вагони морально застаріли, тому що з будівництвом станцій другої черги з різним розташуванням платформ, без перетину тунелів і розворотного кола, для використання яких необхідні вагони з дверима, що відкриваються на обидва боки. Проводилися випробування на лінії різних вагонів: російських ЛВС 8-2-93 (зараз припадає пилом в депо) і 71-611 (КТМ 11) (передані в Волзький), чеських "ТАТРА KT8D5" (з'являється на лінії кожен будній день на годину-пік ). Також, ведуться переговори з чеською стороною, про закупівлю нових або модернізованих зчленованих вагонів чеського виробництва.

В даний момент здійснюється будівництво першої ділянки другої черги лінії СТ від станції «Піонерська» В даний момент здійснюється будівництво першої ділянки другої черги лінії СТ від станції «Піонерська». На четирёхкілометровом підземній ділянці буде три станції - «Профспілковий», «ТЮГ» і «Ельшанка», а також тупики для обороту і нічного відстою поїздів.

Кінцева станція пускової ділянки «Ельшанка» розташована в безпосередній близькості від великого житлового масиву ім. Тулаков Радянського району; в перспективі поруч з підземною станцією СТ, на перетині з лінією залізниці, будуть побудовані зупинний пункт приміських і міських електропоїздів і автодорожній тунель під ж / д лінією - в результаті в цьому районі буде створено великий транспортний пересадочний вузол.

Після введення в дію першої ділянки другої черги лінію СТ продовжать далі на південь - вже готовий проект її продовження до Волгоградського державного університету та обласного кардіологічного центру (кордони Радянського і Кіровського районів міста). Лінія довжиною близько 3,5 км і трьома станціями (друга ділянка другої черги) пройде під густонаселеними житловими селищами Радянського району і з'єднає основні факультети Госуниверситета і Сільськогосподарської академії з центром і північними районами Волгограда.

Надалі, можливо, буде здійснено реконструкцію лінії СТ з перебудовою її в лінію повноцінного метрополітену Надалі, можливо, буде здійснено реконструкцію лінії СТ з перебудовою її в лінію повноцінного метрополітену.

На далеку перспективу планується побудувати другу лінію СТ (метрополітену) від станції «Комсомольська» до житлових масивів Сім вітрів і Жілгородок - з центру в північно-західному напрямку.

В кінці березня 2002 р прийнято рішення про включення Волгоградського Швидкісного Трамваю в загальнофедеральну програму «Метрополітени Росії» на правах повноцінного метрополітену з подальшим фінансуванням його будівництва і реконструкції з федерального бюджету.

Оплата проїзду. Прохід на підземні станції СТ здійснюється за старими абонементними талонами - на вході стоять дами похилого віку і пробивають ці талони компостерами. У вагонах, як і в звичайних трамваях, присутні кондуктори.

Статистика

Рік відкриття ........................... 5 листопада 1984 р

Кількість станцій, загальна ... 18

З них підземних ...................... 3

Протяжність всієї лінії ...... 13,5 км

Довжина підземного ділянки ...... 3,5 км

Кількість вагонів ................. 128 (1998 г.)

Число вагонів у складі ........... 2

Рухомий склад .................... трамваї серії ЧКД Т-3

Колія ......................................... 1524 мм

Тип харчування .............................. 600V DC

Тип токос'ёма .......................... контактний провід

Кількість пасажирів, в рік ......... 50 млн. Чол.

Час поїздки в один кінець, середнє ........ 32 хв.

Вартість проїзду .................. 6 руб.

Сучасні фотографії станцій і опису, Ви можете подивитися в фотогалереї .