Реклама
Реклама
Реклама

Як побудувати будинок своїми руками?

  1. Проект дому
  2. Будівництво фундаменту
  3. Зведення коробки будинку
  4. Отмостка навколо будинку
  5. Оздоблення
  6. висновок

Чому деякі забудовники проявляють бажання будувати будинок своїми руками Чому деякі забудовники проявляють бажання будувати будинок своїми руками? Основна і, мабуть, найголовніша причина - це економія коштів. Адже при самостійному будівництві можна заощадити до 50% загальної вартості будинку. А друга причина - це спробувати щось зробити самостійно.

З чого ж починається будівництво? Спочатку вам потрібно обзавестися ділянкою під будівництво. Виходячи вже з його розмірів, розташування і рельєфу можна планувати ділянку і проектувати будинок.

Проект дому

Проект дому

Проектуємо будинок своєї мрії. Проект є обов'язковим етапом в будівництві будинку. Так, деякі забудовники нехтують цим і будують свій будинок без проекту. В цьому випадку ви отримаєте перевитрата матеріалів, часті переробки і як наслідок збільшення витрат на будівництво будинку. Ретельно плануйте свій дім поки він ще тільки на папері, тут бажано врахувати побажання всіх його майбутніх мешканців. Якщо ви будуєте будинок самі, то постарайтеся зробити нескладний проект в архітектурному плані. Адже будь-які надмірності тільки ускладнять процес будівництва і без допомоги професіоналів буде не обійтися.

Крім самого будинку на ділянці будуть і допоміжні споруди: гараж, лазня, сарай і т.д. Про розташування їх також потрібно подумати заздалегідь.

Будівництво фундаменту

Будівництво фундаменту

Коли проектна документація готова можна приступати безпосередньо до будівельних робіт.

Насамперед розмічаємо пляма забудови і знімаємо рослинний шар ґрунту (близько 20 см). Тепер можна приступати до пристрою фундаменту. Найпоширенішим є стрічковий фундамент. Його можна зводити під будь-який будинок з нормальними інженерно-геологічними умовами.

Стрічковий фундамент може бути глибокого і мілкого закладення. Для будинку з цегли і блоку краще використовувати фундаменти глибокого закладення. Для більш легких дерев'яних будинків підійдуть і мілкого закладання або навіть стовпчасті фундаменти.

Щоб правильно вибрати фундамент для свого будинку потрібно ж звичайно зробити інженерно-геологічні вишукування, в звіті яких будуть надані рекомендації стосуються виду фундаменту і їх глибини закладення. Так буде надійніше.

Зведення коробки будинку

Зведення коробки будинку

Після будівництва фундаменту переходимо до зведення коробки будинку, перекриття та покрівлі. Тут дуже важливо вкластися в один сезон, тобто побудувати стіни і накрити їх дахом. В іншому випадку потрібно буде консервувати будівництво будинку - застосовувати заходи по укриттю недобудованих стін, а це додаткові витрати.

На зведенні стін я зупинятися не буду, так як будівництво з різних матеріалів на увазі різні технології, про які ви можете прочитати на сторінках нашого сайту (postroy-sam.com). Єдине, що хочу сказати, застосовуйте тільки якісні матеріали відомих виробників, ретельно робіть виміри і зводите рівні стіни. Виправляти будь-які дефекти набагато складніше, ніж їх просто передбачити.

Отмостка навколо будинку

Отмостка навколо будинку

Коробка побудована, здавалося б, все можна зробити технологічну перерву. Але немає, тут є невеликий нюанс, який полягає в зведенні вимощення, про який багато забудовників забувають або просто ігнорують. Через відсутність вимощення будинок буде давати нерівномірну усадку, що призведе до утворення тріщин на стінах, а якщо грунт просадчика, то і до руйнування стін. Так що вимощення в будинку повинна бути обов'язково.

Оздоблення

Оздоблення

Після зведення коробки будинку і установки вікон і дверей, можна сказати, що будинок готовий на 40%. Тепер потрібно задуматися над проведенням зовнішнього і внутрішнього оздоблення будинку. Хочу зауважити, що займатися оздоблювальними роботами можна тільки при плюсовій температурі, тобто від +5 градусів.

Найпопулярнішим матеріалом для обробки підлог є ламінат, лінолеум та плитка в приміщеннях з підвищеною вологістю. Для оздоблення стін найчастіше застосовують шпалери або просто водоемульсійну фарбування. Стелі роблять з гіпсокартону або натяжні.

висновок

висновок

Масштаби будівництва повинні бути порівнянні з Вашими можливостями. Не варто починати будувати великий багатоповерховий будинок (2 і більше поверхи) якщо не впевнені у швидкому завершенні будівництва. Найкращим варіантом буде побудувати одноповерховий будинок, а якщо ділянка маленький, то можна побудувати одноповерховий будинок з мансардою.

Чому я рекомендую будувати невеликі будинки? Тому що багато забудовників навіть не уявляють, скільки коштує побудувати будинок . В результаті будівництво тягнеться роками і навіть десятками років, тобто батьки починають, а діти добудовують.

Бажаю всім побудувати будинок своєї мрії максимально швидко і з мінімальними витратами!

З чого ж починається будівництво?
Чому я рекомендую будувати невеликі будинки?