Реклама
Реклама
Реклама

Як дізнатися, кому належить земельна ділянка? Чия земля? Росреестр і кадастрові номери

  1. З'ясовуємо кому належить земельна ділянка
  2. Де дізнатися інформацію про власників земельних ділянок?
  3. Росреестр - ГРЦ кадастру і картографії
  4. Інформація ФНС - дані про платників податків
  5. Інформація про власників землі в районній адміністрації
  6. Інформація про членів садівничих товариств
  7. Як дізнатися кадастровий номер ділянки?

Якщо ви пригледіли давно ніким не використовується відповідний вам для особистого застосування ділянку землі зі слідами колишньої господарської діяльності і вам треба дізнатися, кому належить земельна ділянка, то зараз ми спробуємо доступно розповісти, як і де вдасться отримати відомості про власника землі і умовах коректного його оформлення під дачу / город або в інших цілях.

Земельні ділянки знаходяться з списку об'єктів нерухомості, у яких обов'язково є власник. Право володіння на таку ділянку починається з дати його офіційної державної реєстрації, процес якої сам по собі досить клопіткий і тривалий. Необхідно попередньо підготувати ряд документів від різних інстанцій, щоб представити їх на розгляд і затвердження ваших законних прав на його власність в відповідні офіційні органи.

З'ясовуємо кому належить земельна ділянка

Щоб власник став законним власником земельної ділянки, останньому привласнюється кадастровий номер, складається його адресу і план, уточнюються межові кордону, після чого здійснюється процедура його відчуження місцевим муніципалітетом. Через банк оплачується квитанція за відповідні послуги з оформлення документації і тільки після всього цього вам видається свідоцтво і супутні документи про ваше право власності на дану земельну ділянку.

Зрозуміло, що абсолютно безгоспних ділянок в нашій країні не буває: вони або в приватному володінні, або належать місцевій владі. У будь-якому випадку встановити власника землі можливо, і ми розглянемо варіанти і способи шукати колишнього господаря і з ним вирішувати питання про покупку його прав власності за відомою процедурою, або клопотати перед місцевими органами влади про дозвіл даного питання на вашу користь, в разі, якщо ділянка безхазяйний.

Де дізнатися інформацію про власників земельних ділянок?

Існує кілька джерел інформації про власників землі в Російській Федерації, давайте розберемо по порядку найголовніші з них.

По-перше, можна звернутися в ФУГРЦ - саме в Федеральному управлінні державного реєстраційного центру відбувається обов'язкова реєстрація земельних ділянок, що визначено федеральним законом № 122-Ф3 від 21 червня 1997 року і ст. 131 ГК РФ. У ФУГРЦ є повна інформація про всі земельні ділянки та їх власників, які пройшли належну за законом реєстрацію, і після оплати держмита в розміру 100 рублів вам нададуть необхідні відомості і вигляді виписки з ЕГРП і ви точно дізнаєтесь, кому належить земельна ділянка.

Росреестр - ГРЦ кадастру і картографії

На даний момент саме Росреестр є державним реєстраційним центром по єдиному обліку землі, картографії та кадастру, де оформляють кадастровий паспорт, складають кадастровий план і визначають межі (межування).

Правда, в цьому центрі не простежується оформлена земля в повній мірі або її оформлення не відбулося через низку причин. Але ймовірність доведення облікового процесу до офіційного завершення кадастрової історії досить висока.

Інформація ФНС - дані про платників податків

Саме в Федеральну податкову Службу після 10 днів з моменту постановки землі на кадастровий облік надходить повна інформація про власника нерухомості у вигляді земельної ділянки із зазначенням місця роботи, адреси проживання та навіть контактних даних для зв'язку, тому що власник нерухомості - це дисциплінований платник податків, який зобов'язаний в точно визначені терміни сплачувати податки на землю.

І хоча в податковій інспекції найточніші відомості про власників земельних ділянок, але отримати там інформацію не так вже й просто - потрібно зрозуміле пояснення про необхідність вам подібних відомостей та інформації про платника податків.

Інформація про власників землі в районній адміністрації

Отримати відомості про цікавить вас ділянці можна і в районній адміністрації, де обов'язково є інформація про межування земельних ділянок, які перебувають у межах даного господарства, навіть якщо вони перестали бути муніципальною власністю. Досить звернутися в неї з офіційним запитом, і вам нададуть ваші дані про власника ділянки.

Інформація про членів садівничих товариств

Якщо Вас ділянка знаходиться на території відомого вам садівничого товариства, то всі відомості про власників перебувають у віданні правління і його голови. Через погосподарську книгу ви зможете отримати виписку про приналежність «безхазяйного» ділянки і його власника.

Як дізнатися кадастровий номер ділянки?

Через інтернет, з'ясувавши розташування потрібної ділянки, простіше дізнатися його адресу на спеціальних картах (схемах) онлайн, доступних на декількох веб-сайтах.

Наприклад, для пошуку кадастрового номера потрібного вам ділянки землі можна вдатися до матеріалів сайту pkk5.rosreestr.ru - публічна кадастрова карта Росреестра. Орієнтуватися в ній непросто, тому потрібно дізнатися кадастрові номери сусідніх ділянок і саме їх ввести в рядок пошуку, щоб з їх допомогою визначити шуканий, а на ньому і буде позначений його кадастровий номер.

Як бачите, є досить велика кількість доступних способів отримати повну інформацію про обраний вами земельну ділянку та її власника. Допоможуть в цьому інтернет, адреса ділянки землі і його кадастровий номер. Щоб дізнатися, кому належить земельна ділянка, вам доведеться побувати в одній або декількох перерахованих вище інстанціях для пошуку і збору, що цікавить вас достовірної інформації про те, чия земля, яка вас зацікавила.

Де дізнатися інформацію про власників земельних ділянок?
Як дізнатися кадастровий номер ділянки?