Реклама
Реклама
Реклама

У Британії зі своєї посади пішов міністр по Brexit

Британський міністр у Brexit Домінік Рааб заявив, що не може підтримати проект угоди щодо виходу Великобританії з Європейського союзу, а тому залишає свій пост.
Британський міністр щодо виходу країни з Європейського союзу Домінік Рааб пішов у відставку. Про це він повідомив в своєму Twitter.
"Сьогодні я подав у відставку з поста міністра з питань Brexit. Я не можу з чистою совістю підтримати умови, запропоновані нашою угодою з ЄС", - написав Рааб.
У своїй заяві чиновник написав, що запропонований для Північної Ірландії режим регулювання представляє серйозну загрозу для цілісності Сполученого Королівства.

Today, I have resigned as Brexit Secretary. I can not in good conscience support the terms proposed for our deal with the EU. Here is my letter to the PM explaining my reasons, and my enduring respect for her. pic.twitter.com/tf5CUZnnUz - Dominic Raab (@DominicRaab) 15 листопада 2018 р.

Він став другим міністром, який подав у відставку після узгодження британським урядом умов Brexit. Сьогодні свій відхід анонсував міністр у справах Північної Ірландії Шейлеш Вара.
Рааб став міністром з Brexit в липні цього року.
13 листопада представники Європейського союзу і Великобританії попередньо узгодили підсумковий текст угоди по Brexit, повідомляла BBC. Зазначалося, що текст домовленості було погоджено на "технічному рівні" після інтенсивних переговорів. Зокрема, сторони досягли попередньої домовленості щодо вирішення проблеми кордону між Республікою Ірландія і Північною Ірландією.
14 листопада уряд Великобританії після п'ятигодинний дискусії, яка пройшла в закритому режимі, схвалив текст угоди про вихід країни з Європейського союзу.
Спірними в угоді виявилися питання взаємної торгівлі, міграції, а також кордону Північної Ірландії, що входить в Сполучене королівство, і республікою Ірландія - окремою державою, яке залишиться в ЄС. Угода передбачає, що Великобританія поки не буде залишати європейський Митний союз і в торгівлі буде дотримуватися правил, встановлених Брюсселем. Прихильники Brexit спочатку виступали проти такого плану.
23 червня 2016 року відбувся референдум про вихід Великобританії з ЄС. Згідно з його результатами, 51,9% британців проголосували за вихід країни зі спільноти, 48,1% - хотіли залишитися в ЄС. Прем'єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей виключала ймовірність проведення другого референдуму по Brexit.
Вихід Великобританії з ЄС запланований на 29 березня 2019 року в 23.00 за лондонським часом (30 березня о 1.00 за Києву ). Перехідний період, під час якого будуть зберігатися торговельні зв'язки, повинен тривати до кінця 2020 року.
За даними опитування Survation для мовника Channel 4, який опублікований 6 листопада, британці не підтримали б Brexit в разі повторного голосування.