Реклама
Реклама
Реклама

Порядок обчислення пенсії військовослужбовцям з 2012 року

  1. Що таке військова пенсія
  2. Порядок обчислення пенсії військовослужбовцям
  3. Формула для розрахунку пенсії військовослужбовцям
  4. Надбавки і збільшення пенсій військовослужбовцям
  5. Як збільшиться пенсія військовослужбовців

Пенсії військовослужбовцям призначаються відповідно до закону РФ від 12.02.1993 № 4468-1 «Про пенсійне забезпечення осіб, що проходили військову службу, службу в органах внутрішніх справ, Державної протипожежної службі, органах з контролю за обігом наркотичних засобів і психотропних речовин, установах і органах кримінально-виконавчої системи, та їх сімей ».

Що таке військова пенсія

До військовим пенсіонерам в нашій країні відносять людей, що проходили:

  • військову службу;
  • службу в органах внутрішніх справ;
  • службу в органах протипожежної служби;
  • службу в органах систему виконання покарань;
  • службу в органах, контролюючих оборот наркотичних і психотропних речовин.

пенсія військовослужбовцям призначається по інвалідності або за вислугою років, а також у зв'язку з втратою годувальника. Щоб отримати право на військову пенсію, необхідно відслужити 20 років або мати загальний трудовий стаж не менше 25 років, при цьому з цих років 12 має припадати на військову службу.

Порядок обчислення пенсії військовослужбовцям

Розмір пенсії військовослужбовця розраховується виходячи з грошового забезпечення, тобто враховуються такі показники, як:

  1. оклад за посадою;
  2. оклад за військовим званням;
  3. надбавка за вислугу років.

На розмір військової пенсії впливає термін служби, займана перед звільненням посаду і військове звання. Федеральним законом № 309-ФЗ в порядок розрахунку грошового забезпечення для розрахунку пенсії військовослужбовцям внесені зміни, а саме застосований понижуючий коефіцієнт 0,54. Тобто пенсія військового становить 54 відсотки від грошового забезпечення. З 2013 року цей коефіцієнт щорічно буде збільшуватися на два відсотки до тих пір, поки не стане рівним 100 відсоткам. Крім того, уряд залишає за собою право збільшувати цей коефіцієнт в залежності від інфляції. Тобто, якщо рівень інфляції на рік запланований в 5,5%, то і пенсія військовим буде збільшена на 2% + 5,5% = 7,5%.

Формула для розрахунку пенсії військовослужбовцям

Пенсію, яка буде призначена військовослужбовцю, можна розрахувати за наступною формулою: Пенсія = (ОВС + ОВЗ + НВЛ) * 0,56 * Вислуга * Районний коефіцієнт.

У цій формулі:

  • ОВС - оклад по військової посади;
  • ОВЗ - оклад за військовим званням;
  • НВЛ - надбавка за вислугу років;

Вислуга - коефіцієнт, що залежить від вислуги (50% за 20 років вислуги і по 3% за кожний наступний рік, але не більше 85%). 0,56% в цій формулі - це понижуючий коефіцієнт в 2013 році. Ця величина не є незмінною, щороку цей коефіцієнт буде збільшуватися як мінімум на 2% або на 0,02.

Надбавки і збільшення пенсій військовослужбовцям

До отриманої в результаті розрахунків суми додаються встановлені законом надбавки. Збільшення розміру пенсій можливе у випадках:

  • якщо військовослужбовець в результаті отриманої військової травми став інвалідом;
  • якщо пенсіонер є інвалідом 1 групи або досяг 80-річного віку;
  • якщо пенсіонер не працює і на його утриманні перебувають непрацездатні особи;
  • якщо пенсіонер є Героєм Радянського Союзу, РФ, кавалером ордена Слави, ордена Трудової Слави, героєм Соцпраці, чемпіоном Олімпійських, Паралімпійських, Сурдлімпійскіх ігор;
  • якщо пенсіонер є учасником Великої Вітчизняної війни, в'язнем фашистських концтаборів, необгрунтовано репресованим і реабілітованим.

Як збільшиться пенсія військовослужбовців

З урахуванням збільшення понижуючого коефіцієнта для розрахунку військових пенсій на два відсотки з 1 січня кожного року реальні пенсії військовим пенсіонерам за рік повинні збільшитися в середньому на 3,7%. Також варто пам'ятати про збільшення пенсій в залежності від рівня інфляції.