Реклама
Реклама
Реклама

Новий закон про військову іпотеці, з останніми змінами 2017

  1. Сенс федерального закону про військову іпотеці
  2. ФЗ про військову іпотеці з останніми змінами

16 листопада 2017

4 406

Автор:

Світлана Юріна

ФЗ №117 визначає правові, організаційні, економічні та соціальні основи НІС - накопичувально-іпотечної системи забезпечення житлом військовослужбовців. Закон був прийнятий Держдумою 5 серпня 2004 року та схвалений Совфед 8 серпня.

Але тільки з січня 2005 року програму військової іпотеки почали втілювати в життя. З цього моменту військовослужбовці вже могли стати учасниками НІС. Багато військових потрапили в систему автоматично, тому що з прийняттям ФЗ №117 на них вже не поширювалися інші програми забезпечення житлом.

Сенс федерального закону про військову іпотеці

Відповідно до закону про військову іпотеці військовослужбовці, які стали учасниками НІС, отримали можливість використовувати кошти цільового житлової позики (ЦЖЗ) через 3 роки після включення до реєстру. За цей час на рахунку накопичувалася сума, достатня для першого внеску за квартиру (10-20% від вартості залежно від програми банку).

Якщо військовослужбовець вирішить укласти кредитний договір з банком, то за правилами ФЗ № 117 йому потрібно написати заяву в ФГКУ «Росвоеніпотека» на надання коштів ЦЖЗ. Після цього він отримує свідоцтво про право розпорядитися грошима ЦЖЗ для придбання житла і може вже вибирати квартиру.

16 листопада 2017   4 406   Автор:   Світлана Юріна   ФЗ №117 визначає правові, організаційні, економічні та соціальні основи НІС - накопичувально-іпотечної системи забезпечення житлом військовослужбовців

Схема дії Федерального Закону про військову іпотеці

Найголовніше, що закон дозволяє ставати учасниками НІС і тим військовим, у яких вже є квартира або будинок в особистій власності. Також військовослужбовці мають право купити житло не в тому регіоні, в якому вони проходять службу. Наприклад, людина служить на Півночі, але після закінчення контракту хоче переїхати до моря на південь. Під час служби він може придбати будинок в Краснодарському краї, наприклад.

Засоби, для покупки житла і оплати кредиту надходять від держави протягом всього терміну служби. Ці накопичення складаються не тільки з щорічних внесків з федерального бюджету, а й з доходів від інвестування грошей в надійні підприємства.

Військовослужбовець має можливість відстежувати рух коштів на своєму рахунку на офіційному сайті ФГКУ «Росвоеніпотека».

ФЗ про військову іпотеці з останніми змінами

З 2004 року в ФЗ № 117 було внесено кілька змін. Закон був доповнений наказами Міністра оборони та Постановами Уряду РФ. Коротенько про найважливіші:

  • 15 травня 2008 вийшла Постанова Уряду РФ № 370 із заданим алгоритмом дії для учасників НІС, які купують квартиру на первинному і вторинному ринках , житловий будинок, таунхаус або ділянку землі під будівництво за програмою військової іпотеки. Тут для кожного виду житла є окремий перелік документів і регламентовані терміни розгляду звернень в Росвоеніпотеке .
  • 28 квітня 2013 року вийшов Наказ Міністра оборони № 166 з нормативами технічних питань, оформленням участі в НІС і веденням реєстру. Він адресований працівникам відомств Міністерства оборони, які займаються документообігом учасників НІС.
  • 10 червня 2017 року вийшов Наказ Міністра оборони # 245 «Про затвердження Порядку реалізації накопичувально-іпотечної системи житлового забезпечення військовослужбовців в Збройних Силах Російської Федерації». Цей закон прийшов на зміну Наказу N 166.

Необхідність в розробці Наказу № 245 виникла через велику кількість змін, які були зроблені в НІС за останні роки. У новому Порядку наведено актуальний перелік документів для отримання коштів, доповнюють накопичення. З нього прибрали цілий ряд довідок.

Також в Наказі № 245 розповідається про процедуру зняття державного обтяження з житла, коли військовослужбовець досягає вислуги 20 років і 10 років для звільнених за пільговими підставах.

Важливо: Наказ Міністра оборони № 245 «Про затвердження Порядку реалізації накопичувально-іпотечної системи житлового забезпечення військовослужбовців в Збройних Силах Російської Федерації» скасовує дію Наказу № 166.

Слідкуйте за всіма змінами в НІС на сайті ФГКУ «Росвоеніпотека» в розділі «Нормативна правова база»:

Слідкуйте за всіма змінами в НІС   на сайті ФГКУ «Росвоеніпотека»   в розділі «Нормативна правова база»: