Реклама
Реклама
Реклама

Дізнатися накопичення по військовій іпотеці за реєстраційним номером

  1. У чому суть військової іпотеки
  2. Хто може звернутися
  3. Як відкривається іменний рахунок для накопичення
  4. Де і як подивитися накопичення
  5. Як використовувати накопичення

Придбання власного житла для багатьох людей, які присвятили своє життя захисту Батьківщини, до недавнього часу було великою проблемою. Навіть досягнувши пенсійного віку, військові так і не ставали власниками власної квартири. Однак завдяки установі в 2004 р накопичувально-іпотечної системи (НІС) для військовослужбовців ситуація кардинально змінилася. Держава щороку перекладає на іменні рахунки учасників цієї програми чималу суму коштів. Але перш ніж звертатися в банк за позикою, військовому слід дізнатися накопичення по військовій іпотеці. Придбання власного житла для багатьох людей, які присвятили своє життя захисту Батьківщини, до недавнього часу було великою проблемою

У чому суть військової іпотеки

Суть системи досить проста: кожен військовослужбовець-учасник НІС має право на придбання житла за рахунок ЦЖЗ (абревіатура словосполучення «цільової житловий позику»).

Обов'язкова умова - військовослужбовець повинен брати участь в програмі не менше 3 років. При цьому чекати звільнення в запас немає необхідності. Погашає кредит Міноборони РФ: для цього під учасника НІС відкривається спеціальний накопичувальний рахунок.

Судячи з даних статистики, що таке військова іпотека, знає більшість захисників Вітчизни. Рік з року кількість подібних позик збільшується. Як приклад наведемо дані по банку ВТБ 24. У минулому 2015 році обсяг наданої їм військової іпотеки збільшився в 1,3 рази і досяг позначки 25,8 мільярдів рублів. А в 2016 році ВТБ 24 планує наростило цю суму до 27 мільярдів.

Співробітники прес-служби цієї фінансової установи зазначають, що в 2015 р кредитування житлового забезпечення військовослужбовців ЗС РФ по накопичувально-іпотечній системі будуються житлом зросла приблизно в 2 рази і склало 13% від загального числа подібних позик, наданих банком ВТБ 24.

Акумулювання коштів на особистому рахунку учасника НІС виконується двома шляхами.

  • Щорічний державний внесок. Тут в якості джерела виступає Федеральний бюджет. У рік старту програми НІС (2005) розмір щорічних держвиплат по військовій іпотеці становив 37 тисяч рублів. Через індексацію даний показник поступово збільшувався, і в 2012 р вже переступив рубіж 200 тисяч рублів. Нарахування по військовій іпотеці по роках представлені в таблиці.
    Рік Обсяг накопичувального внеску (рублі) Розмір щомісячних нарахувань (рублі) 2005 37000 3083.3 2006 40600 3383.3 2007 82800 6900 2008 89900 7419.67 2009 168000 14000 2010 175600 14633.3 2011 189800 15816 2012 205200 17100 2013 222000 18500 2014 233100 19425 2015 245880 20490 Урядом було прийнято рішення НЕ індексувати розмір накопичувального внеску військової іпотеки в 2018 році. Сума не зміниться і залишиться на рівні року минулого - 245 088 рублів.
  • Інвестування накопичених коштів. Держава надає військовослужбовцям можливість інвестувати накопичені кошти в облігації, цінні високоліквідні державні папери і в інші надійні активи. Вибір відповідних організацій є прерогативою Росвоеніпотекі - вона проводить відбір гідних компаній на конкурсній основі.

Скасування індексації, що стала причиною того, що незважаючи на інфляцію накопичення по військовій іпотеці по роках залишилися на колишньому рівні, люди в погонах вже відчули. Якщо вивчити актуальні графіки виплат за іпотечними кредитами, які були видані до 2014 року, то можна прийти до невтішних висновків. Їх суть полягає в тому, що військовослужбовці до кінця дії договору виявляються повинні фінансової організації по мільйону і більше рублів.

Частково нівелювати цей негатив якраз і дозволить передача накопичених на особистому рахунку коштів в довірче управління. Дохід, отриманий від виконаних з ними фінансових операцій, автоматично буде направлений на дострокове (часткове) погашення кредиту.

Хто може звернутися

Неодмінною умовою набуття права отримати житло для військовослужбовців іпотеці є участь у вищезгаданій програмі НІС. Контроль і управління нею теж є сферою діяльності Росвоеніпотекі. До реєстру накопичувально-іпотечної системи житлового забезпечення військовослужбовців дані про претендентів на квадратні метри заносяться в обов'язковому або добровільному порядку. Неодмінною умовою набуття права отримати житло для військовослужбовців іпотеці є участь у вищезгаданій програмі НІС

До обов'язкових учасникам НІС відносяться:

  • Випускники військових вузів, які підписали свій перший контракт після 01.01.2005, або дослужилися до першого офіцерського звання.
  • Офіцери, за призовом або добровільно стали під прапори збройних сил РФ і підписали свій перший контракт.
  • Мічмани і прапорщики, які підписали свій перший контракт на службу в російських Збройних силах теж після 01.01.2005, з умовою, що тривалість контракту становить не менше 3 років.
  • Військові, тимчасово не відносяться до офіцерського складу, але заслужили присвоєння офіцерського звання через вступу на офіцерську посаду і укладення контракту на армійську службу не раніше 01.01.2008. Військовослужбовці, які стосуються цієї категорії, набувають статусу учасника НІС з дня присвоєння їм першого офіцерського звання.

До другої категорії входять:

  • Офіцери і прапорщики, які підписали свій перший контракт до 01.01.2005.
  • Матроси, солдати, сержанти і старшини, які підписали другий контракт на службу в лавах ЗС РФ після вищезазначеної дати.

Військові другої категорії для оформлення іпотечної позики повинні направити рапорт в Федеральне управління накопичувально-іпотечної системи житлового забезпечення військовослужбовців (це офіційна назва Росвоеніпотекі).

Як відкривається іменний рахунок для накопичення

Обов'язковою учасникам НІС з приводу відкриття іменного рахунку турбуватися нема чого: його відкриють співробітники Росвоеніпотекі. Власне, вони це зроблять і «добровольцям», але ті повинні ініціювати проведення даної процедури - направити на ім'я відповідальної посадової особи частини рапорт.

Ця особа формує список даних і пакет документів, на підставі яких буде здійснюватися внесення військовослужбовця до реєстру. У пакет документів входять:

  • Копія першої сторінки паспорта.
  • Копія першого контракту (а для матросів, солдат, сержантів і старшин - копія другого контракту).
  • Копія рапорту.

Військова накопичувальна іпотека передбачає наступні етапи відкриття іменного рахунку військовослужбовця: Військова накопичувальна іпотека передбачає наступні етапи відкриття іменного рахунку військовослужбовця:

  • Командир військової частини до першого числа наступного місяця подає список та пакет документів до регіонального управління житлозабезпечення - Ружо.
  • З Ружо до п'ятого числа кожного місяця зведений список потрапляє в Департамент житлозабезпечення Міноборони РФ. Його співробітники:
    • Вносять військового-претендента на житло в реєстр.
    • Привласнюють йому реєстраційний номер учасника накопичувально-іпотечної системи.
    • Оформляють бланк повідомлення, яке підтверджує про внесення військовослужбовця до реєстру.
    • Щомісяця до 20 числа направляють дані учасників НІС в Росвоеніпотеку.
  • ФГКУ «Росвоеніпотека»:
    • Протягом не більше 10 днів з моменту надходження документів від реєструючого органу відкриває військовому його іменний накопичувальний рахунок.
    • Нараховує кошти.
  • Ружо відправляє до військової частини для передачі військовослужбовцю повідомлення про те, що він включений до реєстру.

Слід зазначити, що іпотечна накопичувальна система для військовослужбовців регламентує термін для включення претендентів на житло в реєстр. Він не повинен перевищувати 3 місяці з дня направлення рапорту посадової особи.

Де і як подивитися накопичення

Засоби по військовій іпотеці нараховуються на іменний рахунок військовослужбовця щомісяця. Тут є один цікавий нюанс. Захисник Вітчизни не втратить накопичені кошти, якщо їх не використовував протягом 20 років. Більш того: після закінчення цього терміну він може витратити їх на будь-які цілі. Зокрема, придбати не тільки квадратні метри в багатоповерховій будівлі, а й приватний заміський будинок.

Вартість такої нерухомості, як правило, перевищує ціну квартири з аналогічним метражем: адже є ще кілька соток дорогої землі. Тому поцікавитися станом свого іменного рахунку необхідно завчасно. Забігаючи наперед, скажемо, що найбільш просто перевірити накопичення по військовій іпотеці за реєстраційним номером. Про те, як це можна зробити, мова піде нижче, а зараз повернемося до питання покупки заміського котеджу.

За 20 років на іменному рахунку накопичиться пристойна сума. Наприклад, якщо відштовхуватися від розміру щорічного накопичувального державного внеску станом на рік 2016 - 245 088 рублів - за цей час акумулюється 49 217 60 рублів. Такої суми цілком може вистачити для придбання приватного будинку.

Учасник НІС може дізнатися, скільки накопичилося на іменному рахунку по військовій іпотеці, зайшовши на офіційний сайт ФГКУ «Росвоеніпотека». На цьому веб-ресурсі розміщується особистий кабінет військовослужбовця.

Щоб увійти в нього, як раз і буде потрібно реєстраційний номер учасника накопичувально-іпотечної системи.

Перебуваючи в особистому кабінеті, можна оформити запит про накопичення на іменному рахунку. Час очікування відповіді - не більше 4 робочих днів. Він прийде в один з закритих розділів сайту, для доступу до якого знову ж потрібно цей номер.

Важливо: не плутайте особистий кабінет учасника НІС з особистим кабінетом військовослужбовця. Останній містить інформацію про зарплату і різних надбавок.

Функціонал особистого кабінету учасника НІС дозволяє не тільки подивитися накопичення по військовій іпотеці через номер реєстру, а й дізнатися відповіді на актуальні питання, вивчити навчальні матеріали, а також ознайомитися з інформацією про страхові компанії.

І ще один момент. У 2010 році заробив єдиний реєстр Міноборони РФ. У нього включені тільки офіцери і контрактники, які стоять в черзі на нову житлоплощу. Реалізована на його основі програма принципово відрізняється від військової іпотеки. Звичайно ж, мета переслідується одна - поліпшення житлового становища військовослужбовців. Однак дізнатися суму накопичень по військовій іпотеці за номером в єдиному реєстрі не вийде, так як учасників НІС і претендентів на надання житлової субсидії в цьому документі просто немає - це різні програми. І ще один момент

На жаль, не з будь-якої точки нашої країни можна увійти в інтернет. Тому зареєструватися на сайті Росвоеніпотекі військовослужбовцям не завжди вдається. В цьому випадку необхідно направити командиру частини звичайний запит. І вже через нетривалий відрізок часу військовослужбовець отримає необхідні відомості. Втім, якщо час терпить, можна і не шукати відповідь на питання, як дізнатися, скільки накопичилося грошей по військовій іпотеці, адже до 15 квітня щорічно військовослужбовець-учасник НІС отримує лист-повідомлення про стан його іменного накопичувального рахунку.

Ця інформація дозволить йому орієнтуватися в своїх фінансових можливостях і почати доглядати житло. Особливо поспішати не варто. По-перше, з кожним місяцем накопичення збільшуються. По-друге, можна вибрати момент для того, щоб зробити вигідну угоду. Адже банки в гонитві за клієнтом нерідко влаштовують акції, знижуючи відсотки по кредитах, нерідко і за іпотечними.

Як використовувати накопичення

Обсяг щорічних державних виплат на рахунок військовослужбовця дозволяє (за експертною оцінкою) протягом близько 17 років накопичити грошей на придбання квартири економ-класу площею 54. Їх цілком достатньо для сім'ї з трьох осіб. В цілому ж люди в погонах мають право направити накопичення на:

  • Внесення початкового внеску по іпотечному кредиту.
  • Участь в програмах пайового будівництва.
  • Безпосередню покупку житлової площі.

Крім того, закон не забороняє, а значить, дозволяє погасити коштами військової іпотеки раніше взятий цивільний іпотечний кредит. А якщо протягом 20 років служби накопичення не були використані, колишній військовослужбовець, пішовши в запас, має право витратити кошти на свій розсуд, причому не обов'язково з метою поліпшення житлових умов.

Зміни у Військовій іпотеці: Відео